Minimaliseren Zen doen

100 spullen in 60 minuten wegdoen

100 spullen in 60 minuten wegdoen

“Your home is a living space, not storage space”, zegt de schrijfster van het boek The Joy of Less, Francine Jay. Als ik stilsta bij het aantal spullen dat ik heb en hoeveel ik daarvan daadwerkelijk gebruik, dan heb ik eigenlijk maar een heel klein deel nodig. Is mijn huis toch meer een opslagruimte dan ik denk? Tijd om hier iets aan te doen.

Al een tijdje kijk ik tegen een tas met kleren aan die ik om de één of andere reden maar niet weg kan doen. Vriendinnen hebben al kledingstukken uitgezocht, maar er liggen nog steeds een aantal pareltjes te verstoffen in de hoek van de kamer. Ook kan ik zo vijf paar schoenen aanwijzen die ik een enkele keer heb gedragen en toch niet weg doe. En wat moet ik eigenlijk met al die oude oordopjes, opladers en andere elektronica in mijn la?

Toen ik op deze challenge stuitte en las hoeveel spullen je er uiteindelijk mee wegdoet (100!), kon ik niet anders dan het proberen. Met een verhuizing in het vooruitzicht, moet er nog een hoop gebeuren. Sterker nog: ik kan niet anders, want straks deel ik een kledingkast met mijn vriend. Ik zie nog niet voor me hoe dat gaat passen. Ook vind ik het verspilde energie als ik het merendeel van wat ik verhuis toch niet ga gebruiken. Dan heb ik het nog niet eens over de keuzestress die ik elke dag ervaar doordat ik zoveel van hetzelfde heb.

Schroefjes en mini-oorbellen

Honderd dingen wegdoen, dat is een hoop. Gelukkig ben ik niet de enige die deze uitdaging aangaat, want Shirah doet ook mee. Het is de bedoeling dat we per categorie een x-aantal items wegdoen. Omdat niet alle categorieën op ons van toepassing zijn (we hebben geen auto bijvoorbeeld), heb ik er het volgende van gemaakt:

 • 10 dingen uit de badkamer
 • 10 dingen uit een rommella
 • 10 dingen uit de keuken
 • 10 dingen van de computer
 • 10 dingen uit de hobbyla/-kamer
 • 10 dingen uit de slaapkamer
 • 20 dingen uit de kledingkast
 • 20 dingen uit de kelder/garage/opslagruimte

De spullen die we verzamelen mogen zo klein zijn als we zelf willen, zelfs schroefjes of mini-oorbellen tellen mee. Aan het einde van de challenge maken we een foto van alles wat we wegdoen (ja, echt weg). Natuurlijk mogen we het ook doneren, als het maar ons huis uit is.

En dat binnen een uur

De grootste uitdaging is misschien niet het feit dat het honderd spullen moeten zijn, maar dat we het binnen één uur doen. Hierdoor zijn we genoodzaakt een keuze te maken en niet, zoals ik heb gedaan, een tas een half jaar lang te laten staan. Ik verwacht dat ik vooral los ga op mijn kledingkast. Het doet misschien pijn, maar ik denk dat ik op de lange termijn de kleren die ik toch niet draag, ook niet ga missen. Tenminste, dat hoop ik dan.

Wat vind jij van deze challenge?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Janna
  27 oktober 2017 at 08:55

  Heel veel succes! Het wordt misschien even lastig, maar ik denk dat je daarna zo opgelucht zal zijn. Ik heb een jaar geleden voordat ik naar Leipzig verhuisde The Minimalism Game gedaan. Dat was ook niet altijd even makkelijk, maar ik was zo blij toen alles weg was 🙂

  • Reply
   Lisa
   5 november 2017 at 15:55

   Dankjewel!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.