Psyche Zen denken

5 vragen om jezelf elke avond te stellen

5 vragen om jezelf elke avond te stellen

Een beetje zelfreflectie op z’n tijd kan geen kwaad. Daar heb je geen uren voor nodig, een paar minuten elke avond is genoeg. Maar welke vragen stel je jezelf dan? Dit zijn er vijf om mee te beginnen.

1. Wat zorgde vandaag voor een glimlach op mijn gezicht?

Groeien doe je niet door altijd stil te staan bij wat er mis ging. Het is juist heel waardevol om naar de goede dingen te kijken, want die moet je in stand houden. Ga na wat jou vandaag blij maakte. Dat kan het afronden van een grote klus zijn, maar ook hele kleine dingen zijn de moeite waard om bij stil te staan. Kun je elke avond moeilijk iets bedenken? Kijk dan of je meer plezier kunt halen uit wat je doet.

2. Welke personen of situaties putten mij uit?

Natuurlijk is niet iedere dag fantastisch, maar het is goed om alert te zijn op energievreters, zodat ze niet de overhand krijgen. Wat kun je doen om te zorgen dat deze je minder uitputten? Kun je er zelf iets aan veranderen of is het nu eenmaal zo en heb je er weinig grip op? Zeker als je gevoelig bent voor stress en de neiging hebt jezelf voorbij te lopen, helpt deze vraag je vermoeidheid voor te zijn.

3. Wat had ik niet hoeven zeggen?

Ben je iemand die iets eruit flapt voordat je door hebt? Dan is deze vraag heel interessant. Maar ook als je meer bedachtzaam bent, kun je veel uit deze vraag halen. Ik ben dan wel meer het tweede type, maar alsnog kon ik zinnen bedenken die niet per se nodig waren. Niet dat ik ergens spijt van heb, het voegde simpelweg niks toe. Woorden kunnen veel te weeg brengen, zowel positief als negatief, dus kies ze bewust.

4. Wanneer was ik helemaal in mijn element?

Een dag die voorbij vliegt en die je fluitend doorgaat. Dat zijn de dagen waar we allemaal van dromen. De keren dat je voor je gevoel helemaal in je element bent, moet je daarom koesteren. Het kan ook interessant zijn om vrienden of collega’s te vragen wanneer ze vonden dat je lekker in je vel zat. Was het geen goede dag? Morgen is het vast beter.

5. Voor welke drie dingen ben ik dankbaar?

Misschien denk je: ‘Daar heb je hem weer’. En toch is het zo dat je door je dag af te sluiten met bedenken waar je dankbaar voor bent, je je vanzelf beter gaat voelen. Sommige mensen vinden het fijn om drie dingen op te schrijven, maar je kunt er ook gewoon even bij stilstaan. Het maakt het einde van je dag gegarandeerd beter!

Hoe reflecteer jij op de dag?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

4 Comments

 • Romy
  19 juli 2017 at 19:36

  Wat een mooie vragen om ’s avonds bewust bij stil te staan! Vooral dingen die je blij maakten en dingen waarvoor je dankbaar bent, vind ik belangrijk om ’s avonds op te reflecteren. Maar ook punt 2 is zeker een goed punt! Het is soms goed om je te realiseren wie of wat jou energie kost in plaats van je energie te geven.

 • Judy
  20 juli 2017 at 10:34

  Mooie combinatie van vragen! Ik reflecteer niet standaard op mijn dag, ik vind t moeilijk om dit soort gewoontes door te voeren terwijl ik het wel belangrijk vind. Ik wordt helaas nog veel meegevoerd door mijn eigen to do list en door online verleiding. Ik ben ook niet zo consequent of geconcentreerd, eerder chaotisch. Hebben jullie hier nog tips voor?

  • Lisa
   21 juli 2017 at 08:21

   Hoi Judy,

   Dankjewel voor je reactie. Wat je zou kunnen doen is jezelf proberen tot rust te brengen door gewoon eens even te gaan zitten en je tijd te nemen. Laat de onrust op je inwerken en kijk of je het los kunt laten. Opschrijven wat er allemaal in je hoofd omgaat kan ook helpen om orde te brengen in je gedachten. Het is ook helemaal geen zonde om chaotisch te zijn. Altijd geconcentreerd zijn is immers onmogelijk!

   Liefs,
   Lisa

  Leave a Reply