Geluk Zen voelen

6 manieren om positiever op te staan

6 manieren om positiever op te staan

Voel je je soms ook de Grinch als je wekker gaat? Tijd om daar verandering in te brengen! Voor iedereen die geen ochtendmens is of de dag gewoon positiever wil beginnen, verzamelden wij zes gouden tips. 

1. Glimlach in bed

Je voelt je misschien een idoot beetje gek als je glimlacht in bed, maar het is een simpele manier om de dag positiever te beginnen. De app Buddhify geeft je tijdens een morning meditation de opdracht om te glimlachen. Geen tandpastaglimlach, maar gewoon je mondhoeken iets omhoog. Het lijkt dan net alsof je je hersenen een seintje geeft om de dag positief te beginnen. Tijd om te stressen is er niet.

2. Zet een intentie voordat je gaat slapen

Onze yogablogger Belle schreef pas een inspirerend artikel over een intentie zetten bij yoga. Hetzelfde kun je doen voordat je gaat slapen, alvast voor de volgende dag. Er wordt wel eens gezegd dat je eerste gedachte in de ochtend, over je laatste gedachte in de avond gaat. Een extra reden om met een positieve mindset te gaan slapen. Kies bijvoorbeeld een symbolisch woord voor de volgende ochtend, zoals ‘rust’, ‘zen’, ‘positief’ of ‘geïnspireerd’. Of visualiseer hoe je energiek opstaat of hoe een dag in jouw droomleven er tot in de detail uitziet.

3. Verander je wekker naar een positief geluid

Een wekker is net als shampoo: als je het een lange tijd gebruikt, werkt het niet meer optimaal. Zelfs je favoriete liedje word je zat als je het als wekker gebruikt. De perfecte wekker bestaat waarschijnlijk niet. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:

 • Kies voor een positief geluid en/of positieve songtekst. Als je in de avond twijfelt of het positief genoeg is, weet je zeker dat je er ’s ochtends niet je bed voor uitkomt.
 • Ga voor een nummer waar een geleidelijke opbouw in zit. Dus niet meteen een heftige beat, maar iets dat rustig begint. Zo word je rustiger wakker.

4. Trakteer jezelf op een lekker ontbijt

Van het ontbijt kun je echt een moment voor jezelf maken. Je kunt het natuurlijk voor de tv doen of terwijl je op je mobiel kijkt, maar je zult zien dat het een andere ervaring is als je je volledig focust op je eten. Je hoeft even niks, het enige dat je doet is ontbijten en daar dankbaar voor zijn. Ben je geen ontbijter? Ga dan voor een lekker kopje koffie of thee. Haast je niet, voel elke slok door je keel glijden en sta stil bij de smaak.

5. Neem een andere route

Als je al in een prachtige omgeving woont, dan gaat deze tip niet op, maar elke dag dezelfde route kan op den duur best vervelen. Ook vergeten we soms delen, omdat we niet meer hoeven op te letten. Opeens zitten we alweer achter ons bureau. Zo gaan de dagen wel heel snel. Prikkel jezelf door eens een andere route te nemen. Op deze manier begin je de dag net een beetje anders. Handig als je het gevoel hebt in een sleur te zitten. Natuurlijk kun je ook ook een andere route nemen als je naar een afspraak gaat, een boodschap doet, enzovoorts.

6. Rek je flink uit

De invloed van bewegen moeten we niet onderschatten. Door te bewegen, komen namelijk stoffen vrij die je een gelukkig gevoel geven. Maak van uitrekken als je ’s ochtends wakker wordt een gewoonte. Stel je hebt nog even, plak er dan een korte yogasessie achteraan. Op YouTube zijn genoeg filmpjes te vinden waarmee je je ochtend energiek begint.

Waking up this morning, I smile. Twenty-four brand new hours are before me. I vow to live fully in each moment and to look at all beings with eyes of compassion – Thich Nhat Hanh.

Lukt het jou om ’s ochtends positief op te staan? En heb jij tips voor ons om de dag positief te beginnen?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Britt
  8 februari 2017 at 09:22

  Fijn artikel!

 • Reply
  Else
  8 februari 2017 at 21:33

  Goede tips! Vooral nummer 2 vind ik een mooie, die ga ik eens proberen!

 • Reply
  Marjan
  9 februari 2017 at 08:30

  Ik ben een ochtend-mens; ik kijk al meteen uit naar mijn ontbijt (mijn favoriete maaltijd van de dag) en doe standaard ’s ochtends een reeks yogaoefeningen en mediteer een kwartiertje. Altijd een heerlijk begin van de dag!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.