Minimaliseren Zen doen

6 tips om minder materialistisch te zijn

In een ver verleden ging ik graag de hele dag winkelen, van openings- tot sluitingstijd. De drang om dingen te kopen en vooral te hebben is nu een stuk minder. Dit zijn daarom mijn tips om minder materialistisch te zijn.

In een welvarend land als Nederland, waar je overal omringd wordt door reclame, is het lastig om niet materialistisch te zijn. Misschien zelfs bijna onmogelijk. Helemaal als je ook de middelen hebt om dingen te kopen. Toch zijn er een aantal dingen die kunnen helpen:

1. Verander je mindset

Waarom iets nieuw kopen als je het ook kunt lenen of tweedehands kunt kopen? Neem het bovenstaande plaatje, dat op een voedselpiramide lijkt, als voorbeeld. Alles nieuw kopen, doe ik al een tijd niet meer. Ik ga juist heel graag naar kringloopwinkels en rommelmarkten. Sinds ik meer dingen tweedehands koop, is de drang om dingen nieuw te kopen veel minder geworden. Liever koop ik iets met een verhaal voor een fractie van de prijs. Mijn volgende doel is om eerst iets te lenen, voordat ik het koop. En ik wil zelf kleding gaan maken.

2. Koop een maand/week/jaar niets

Door een tijd niets te kopen, word je automatisch creatiever met de dingen die hebt. En het maakt je bewuster van de impulsen die je krijgt om geld uit te geven. Niet alleen in de supermarkt, maar ook in tijdschriften, op de radio en op internet. Voor deze ‘no-buy’ kun je je eigen regels opstellen. Hoe lang koop je niets? Wat zijn de uitzonderingen? Je kunt er ook voor kiezen om alleen geen kleding te kopen of geen eten op het station.

3. Maak een (ouderwets) spaarplan

Eigenlijk heel logisch: wanneer je een doel hebt om voor te sparen, zoals die verre reis, heb je een reden om minder of zelfs niets te kopen. Zo heb ik het plan om met mijn nichtjes een verre reis te maken in 2022. Mijn nichtje van elf heeft haar eigen spaarplan bedacht: “Elke week zet ik de helft van mijn zakgeld opzij. Omdat ik steeds meer zakgeld krijg, wordt dit ook steeds meer.” Bij veel banken heb je de mogelijkheid om een extra spaarrekening (digitaal potje) te openen. Dit maakt het sparen wel zo overzichtelijk.

4. Zet het op een dertig dagen lijst

Deze tip heb ik van de inspirerende website zenhabits. Stel je krijgt ineens de drang om een nieuwe televisie te kopen, schrijf het dan eerst op een lijst met de datum erbij. Wil je het na dertig dagen nog steeds kopen? Dan mag het. Zo voorkom je impulsaankopen.

5. Vind het gat in je hand

Toen ik mijn eerste zakgeld kreeg, rende ik meteen naar de speelgoedwinkel en kocht ik drie lelijke armbanden met glitters. Mijn zakgeld was direct op, de armbanden pasten niet en mijn koopdrang was snel gestild. “Jij hebt echt een gat in je hand”, was de conclusie van mijn (grote) broer. Gelukkig geef ik nu mijn salaris niet meer in één middag uit, maar er zijn wel dingen waar ik makkelijker geld aan uitgeef. Daarom is het zinvol om naar het gat in je hand te zoeken, zelfs als het maar een kleintje is. Geef je makkelijk geld uit aan schoenen? Boeken? Of koop je altijd eten bij een kiosk? Zodra je dit weet, heb je een eenvoudige manier gevonden om geld te besparen.

6. Meer maakt niet gelukkiger

Ik vind het een groot cliché als mensen zeggen: “Ik verzamel geen spullen, maar herinneringen.” Alleen zit hier wel een kern van waarheid in. In het bezit zijn van meer spullen, maakt je nou eenmaal niet gelukkiger. Het leidt niet alleen af van de dingen die echt belangrijk zijn, maar het neemt ook ruimte in je hoofd in. Daarnaast is de kans is groot dat meer altijd meer wordt en genoeg dus nooit genoeg is. Zoals de Australische schrijfster Marie von Ebner-Erschenbach zegt: “To be content with little is difficult; to be content with much, impossible.”

Hoe materialistisch ben jij?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.