Natuur Zen doen

Alleen de natuur in

Alleen in een tentje, in het wild kamperen? Dat zie ik mezelf nu nog niet doen. Maar ik wil wel meer alleen in de natuur zijn. Hoe ik dat ga doen en welke natuurgebieden ik alleen ga ontdekken, vertel ik vandaag. 

Toen ik van een klein groen dorpje verhuisde naar Utrecht, had ik nooit verwacht dat ik de natuur zo zou missen. Ik genoot van alle voordelen van een grote stad, maar vond het zó stenig. Dat is natuurlijk te verwachten, als je naar één van de grootste steden van Nederland verhuist. Toch miste ik het grasveld van mijn ouders, het bos om de hoek en het water op loopafstand. Nu ik als natuurgids in spe veel in de natuur ben, is dat gevoel voor een groot deel verdwenen. Ik weet nu dat in de provincie Utrecht ontzettend veel mooie natuurgebieden zijn. Je moet er misschien even voor fietsen of een stuk lopen vanaf een bushalte in the middle of nowhere, maar het is er wel. Daarom is het tijd om deze gebieden alleen te ontdekken.

Waarom alleen?

Na het inspirerende interview met Jacqueline, dacht ik: ‘Dat wil ik ook!’ Alleen toen ik een nacht met mijn vriend in een boomhut logeerde, besefte ik dat een bos wel heel donker is in de nacht en dat ik het eigenlijk niet gewend ben om alleen ergens te slapen. Daarom is het nog een boom (haha) te ver om alleen in het wild te kamperen. Maar ik houd van de natuur en vind het leuk om dingen alleen te doen, dus waarom zou ik dan niet alleen wandelen in de natuur? Misschien verdwaal ik en misschien is het wel minder gezellig, maar daar kom ik vanzelf achter. Er wordt altijd gezegd dat je meer mensen ontmoet als je alleen bent, dus wie weet ontmoet ik onderweg meer natuurliefhebbers.

Ontbijten in het bos

De website van het Utrechts Landschap heeft mij geholpen bij het samenstellen van de lijst met natuurgebieden die ik ga bezoeken. Het maakt niet uit als ik er al een keer kort ben geweest, als ik er maar makkelijk kan komen met het openbaar vervoer of de fiets. Ook belangrijk: ik moet er minimaal een half uur blijven, foto’s maken voor Zenzoekers en Instagram en iets plukken voor mijn herbarium. Deze natuurgebieden staan op mijn lijstje, misschien vul ik het later nog aan:

 • Landgoed Heidestein, Bornia
 • Zeisterbos
 • Vliegbasis Soesterberg
 • Rhijnauwen

Eén natuurgebied wil ik een keer vroeg in de ochtend te bezoeken, zodat ik op een boomstam of bankje kan ontbijten. Ik heb er nu al zin in.

Doe je mee? 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Marina
  9 mei 2016 at 07:31

  Jaaaa heerlijk. Zelf ben ik regelmatig (dagelijks) in het bos achter ons huis te vinden en 1 wijk verder liggen de prachtige duinen en het strand. Vaak probeer ik echt de tijd te nemen om te kijken, dan vraag ik me bijvoorbeeld af welke bloemen er op dit moment te vinden zijn en ga ik het hele bos door om ze te fotograferen. Of ik zoek de mooiste lichtinval, gewoon om daar even naar te kijken en van te genieten. Heerlijk!

 • Reply
  Desi
  9 mei 2016 at 10:01

  Wat een goed idee! Ik vind het altijd fijn om samen met iemand de natuur in te gaan, want ik heb het idee dat je de beste gesprekken kan voeren terwijl je tussen het groen wandelt. Maar in je eentje lijkt het me ook heerlijk. Zo kan je echt volledig genieten van de omgeving.

 • Reply
  Lisa
  9 mei 2016 at 14:54

  Wat een supergoed idee! Ontbijten in het bos!

 • Reply
  Christa Wijnmaalen
  28 januari 2019 at 11:21

  Dames, kijk a.u.b. uit om alleen de natuur in te gaan. Ga met een groep mensen. Ik ging ook graag alleen wandelen of fietsen, maar sinds er steeds meer berichten verschijnen in de media over loslopende tbs’ers ben ik daar heel voorzichtig mee geworden.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.