Natuur Zen doen

Alleen in het wild kamperen

Jij, een tent en de natuur. Wie droomt er niet van een nacht in het wild kamperen? Jacqueline hield het niet bij dromen en fantaseren, maar maakte het tot werkelijkheid. “Als je alleen op avontuur gaat, ervaar je zowel kracht als kwetsbaarheid.”

Jacqueline: “Mijn ouders waren geen uitgesproken buitenmensen, maar in de zomer gingen ze wel altijd kamperen. Eén van mijn eerste herinneringen was een bezoek aan de Großglockner in Oostenrijk. Hier lag gewoon sneeuw, terwijl het toch echt zomer was. Dit maakte veel indruk op me. Een andere mooie herinnering is toen ik met een vriendje in de Ardennen onder de sterrenhemel sliep. De maan scheen door de bomen en het was nog donker toen hij me wakker maakte. ‘Sssst …’, zei hij. Ik pakte mijn bril uit mijn bergschoen. Op een paar meter afstand zagen we een roedel everzwijnen passeren, daar mag je mij wel voor wakker maken. In mijn leven heb ik steeds de verbinding met buiten gezocht.”

Berghutten

“Voordat ik alleen op pad ging, ben ik een aantal keer meegegaan met een georganiseerde wandelvakantie. We sliepen vaak in berghutten, maar dat vond ik erg tegenvallen. Er waren veel te veel mensen en het was vaak benauwd. ‘Waarom zou ik daarvoor willen betalen?’, vroeg ik me dan af. Daarnaast wilde ik het graag allemaal zelf kunnen. Omdat ik niemand kende met dezelfde droom, ben ik het alleen gaan doen.

“Als ik in de winter in Noorwegen of Zweden kampeer, ervaar ik altijd een grote kwetsbaarheid. Ik ben dan erg afhankelijk van goed functionerend materiaal. Maar tegelijk is het ook heel bijzonder dat ik dan als mens zelf kan functioneren. Vooral de lente en herfst vind ik fantastische seizoenen, want dan is de temperatuur prettig om te wandelen. In de lente geniet ik van het verse groen en in de herfst van de prachtige warme kleuren.”

Zelfvertrouwen

“Alleen kamperen heeft mij heel veel zelfvertrouwen gegeven. In 2014 ben ik twee maanden lang op solo-wandel-expeditie in Noorwegen geweest. Toen drong het tot me door dat ik echt mijn eigen weg moet volgen, in mijn eigen tempo. Terug in onze snelle en regulerende maatschappij was het wel een hele kunst om dit vol te blijven houden.”

“Juist vrouwen wil ik inspireren om een vrijer en avontuurlijker leven te leven. Vaak wordt van vrouwen verwacht dat ze enorm sociaal zijn. En de meeste vrouwen zijn daarnaast behoorlijk traditioneel. Ze zijn getrouwd, hebben twee kinderen en veel zorgtaken. Tegelijk zouden ze wel graag meer zelfvertrouwen willen hebben en onafhankelijker willen zijn. In mijn ogen ontwikkel je dat vooral als je alleen op avontuur durft te gaan. Op die manier ervaar je zowel kracht als kwetsbaarheid.”

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  ivonne
  23 maart 2016 at 09:43

  Ik ben helemaal gek op kamperen en samen met mijn man heb ik de afgelopen jaren al op heel wat fraaie plekjes de tent neergezet. Echt wild kamperen deden we niet, maar wel al heel veel in natuurparken in Australië. Het gevoel van dit verhaal herken ik gelijk, één met de natuur en met je eigen ritme. Fantastisch! Dit jaar gaan we naar het westen van Amerika en de tent gaat weer mee!

 • Reply
  Lieneke
  25 maart 2016 at 10:19

  Kamperen is echt zo leuk! Ik weet niet of ik snel alleen zou gaan hoor, toch een beetje spannend haha

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.