Inzicht Zen denken

Alles van waarde is weerloos

Het was een avond aan het begin van de winter. Ik reed een doelloos rondje door een schattige wijk in Zwolle. Het schemerde, waardoor ik in bijna elk huis een zee van lichtjes zag. Gloeilampen, kaarsen of zelfs tl-buizen. Bij één van de laatste huizen hing een boodschap voor het raam. In sierlijke letters stond er: ‘Alles van waarde is weerloos’ geschreven. Voor elke letter was een apart vel gebruikt. Op de terugreis probeerde ik de woorden betekenis te geven. De zin onthield ik, maar ik dacht er niet meer aan. Tot deze week.

Onderweg naar een les zenmeditatie zag ik vier woonboten drijven. Ik vond het fascinerend. Want naast wonen in een flat, appartement, boerderij of rijtjeshuis is een woonboot óok een optie. Die middag dacht ik weer aan de zin. Ik proefde de letters en voor het eerst kreeg het smaak. Voor mij stond het die middag gelijk aan oneindige mogelijkheden en tegelijkertijd voor het loslaten van bezit. Waar ik ook woon, welke spullen ik ook bezit, het is goed.

En toen deze week mijn fiets werd gestolen, dacht ik weer aan die zin: ‘Alles van waarde is weerloos.’ En de waarde die ik zelf hecht aan bezit, maakt mij ook weerloos. Want alles wat werkelijk waardevol is, is ook kwetsbaar.

Nu weet ik dat de zin uit het bekendste gedicht van Lucebert komt. Een Nederlands dichter en schilder met borstelige wenkbrauwen.

alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk
en aan alles gelijk
als het hart van de tijd
als het hart van de tijd

Waar hechten jullie veel en juist weinig waarde aan?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.