Interviews Mijn zen

Anne: “Ik benader het leven met een open blik”

Fluitend door het leven gaan is een stuk makkelijker als je gezond bent. Toch is dit lang niet voor iedereen een feit. Bij Anne werd toen ze vijftien was epilepsie ontdekt. “Door met mindfulness aan de slag te gaan, kon ik er beter mee omgaan.”

“Sinds bekend werd dat ik epilepsie heb, gebruik ik medicijnen. Ik kreeg daardoor allerlei bijwerkingen. Ik viel bijvoorbeeld flink af en kreeg een leverontsteking. Omdat de vorm van mijn epilepsie zo heftig was en ik erg last had van de bijwerkingen, werd er een onderzoek gestart om te kijken welke operatie er mogelijk was. Het duurde jaren voordat ik het telefoontje kreeg dat ik geopereerd kon worden. Ondertussen was ik wel begonnen met studeren. Ik moest dus kiezen: doorstuderen of toch geopereerd worden?”

Wakker blijven

“Het was een lastige keuze, want ik vond mijn leven als student heerlijk. Uiteindelijk heb ik voor mijn gezondheid gekozen, want dat is immers het belangrijkst. Op advies van mijn moeder ben ik toen ook met mindfulness begonnen. Daar ben ik heel dankbaar voor, want ik kon daardoor beter omgaan met de epilepsie. In plaats van het weg te stoppen, leerde ik erbij stilstaan en het te accepteren.”

“De operatie was spannend, omdat ik de hele tijd wakker moest blijven. Dankzij mindfulness kon ik elk moment volledig aanwezig zijn in het nu. In totaal duurde het zes uur, daarna viel ik in slaap. Toen ik wakker werd ging het helaas mis: ik kon niet meer praten. Er was dus iets fout gegaan. Ik ging weer bij mijn ouders wonen en een logopediste leerde mij praten. Stap voor stap kon ik de juiste woorden weer vinden.”

“Ondanks dat mijn omgeving zei dat ik het beter rustig aan kon doen, pakte ik langzaam weer mijn studie op. Het begon met één vak en uiteindelijk heb ik de studie helemaal af kunnen maken. Het duurde weliswaar wat langer dan bij een gemiddelde student, maar het is me toch gelukt.”

Open blik

“Ik kan door de epilepsie niet alles doen wat ik graag zou willen, maar alles wat mij wel lukt, grijp ik met beide handen aan. Sinds vorig jaar ben ik gecertificeerd mindfulness trainer, want ik wil mijn visie graag doorgeven aan andere mensen. Juist door het leven met een open blik te benaderen en geen verwachtingen te hebben, kan ik extra genieten van de mooie momenten. Het leven loopt toch zoals het loopt!”

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply