Inspirerende boeken over zelfontwikkeling

Inspirerende boeken over zelfontwikkeling

Er zijn eindeloos veel boeken over zelfontwikkeling, persoonlijke groei en spiritualiteit. Maar wat zijn nu echt aanraders? Deze boeken hebben een ereplek in onze (digitale) boekenkast.

‘Go east’ – Stine Jensen

Filosoof Stine Jensen doet in ‘Go east’ verslag van haar zoektocht door het spirituele (Wilde) Westen. Op een luchtige en grappige manier beschrijft ze hoe ze in de wereld van yoga, mindfulness en meditatie duikt. Vooral de opleiding tot kundalini yogadocent brengt haar waardevolle inzichten.

‘Blijven ademhalen’ – Hedi de Vree

Dat yoga veel meer is dan alleen een fysieke oefening, lees je in ‘Blijven ademhalen’. Hedi deelt de levenslessen die ze door yoga heeft geleerd. Geen levenslessen waar je jeuk van krijgt of die cliché zijn, maar waar je echt iets aan hebt. Pluspunt: je krijgt gegarandeerd meer zin om yoga te doen.

‘Ik heb me lief en alles om me heen’ – Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen

Boeken die gaan over zelfcompassie en lief zijn voor jezelf neigen soms naar een handjevol vage adviezen. Dit boek bewijst het tegendeel, omdat het wijsheid bevat in heldere taal. Zoals Fidessa en Kirstin terecht zeggen: “Het is een boekje voor je spirit.”

‘De kracht van het nu’ – Eckhart Tolle

‘De kracht van het nu’ is hét boek dat je meer leert in het nu te leven. In iets minder dan 200 pagina’s vertelt Eckhart hoe hij bewust van zijn eigen gedachtegang is geworden en nu meer in het moment leeft. Daarnaast leer je waarom het zo verleidelijk is om met het verleden en de toekomst bezig te zijn.

‘Master your mean girl’ – Melissa Ambrossini

In ‘Master your mean girl’ geeft Melissa Ambrossini tips om de kritische stem in je hoofd te stillen. Deze mean girl (of mean boy) weerhoudt je er namelijk van om je droomleven te leven. Tipje van de sluier: het begint allemaal met meer zelfliefde.

‘Nooit meer te druk’ – Tony Crabbe

In deze dikke pil (348 bladzijden!) vind je de beste tips om een opgeruimd hoofd te krijgen in deze overvolle wereld. Bedrijfspsycholoog Tony Crabbe legt aan de hand van psychologisch onderzoek uit waarom veel mensen het druk hebben en hoe je hier verandering in kunt brengen. Een handig naslagwerk voor een minder druk leven!

‘Kom uit je hoofd’ – Lisette Thooft

Wat je allemaal kunt doen om minder een hoofd op pootjes te zijn, vertelt Lisette Thooft in dit boek. Je kunt het zo gek niet bedenken: van MDMA tot stembevrijding. Naast dat ze deze ervaringen gedetailleerd beschrijft, geeft ze ook waardevolle adviezen om minder te denken en meer te voelen.

‘Steeds leuker’ – Jelle Hermus

Met kleine veranderingen je leven steeds leuker maken. Het klinkt misschien een beetje onrealistisch, maar Jelle Hermus laat zien dat het wél kan. In ‘Steeds leuker’ geeft hij praktische handvaten voor een leuker leven. Dat het boek is verkozen tot Beste Spirituele Boek van 2018, vinden wij meer dan verdiend.

‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ – Liesbeth Smit

Dacht dat je introvert zijn alleen maar nadelen heeft? Dan heb je het mis. Liesbeth Smit laat in dit boek zien dat het juist heel leuk kan zijn. Daarnaast geeft ze veel fijne tips om beter om te gaan met introversie in een voornamelijk extravert gerichte wereld.

‘Iedere stap is vrede’ – Thich Nhat Hanh

Hoe je meer vrede in je leven kunt krijgen zonder úren te mediteren of je terug te trekken in een klooster, dat lees je in ‘Iedere stap is vrede’. Volgens de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh kun je innerlijke vrede zelfs in de keuken, in de auto of tijdens het wandelen vinden.

‘De vier inzichten’ – Don Miguel Ruiz

Don Miguel Ruiz geeft in dit boek vier inzichten die je gelukkiger maken en meer vrijheid geven. Het wordt daarom wel ‘a roadmap to enlightment and freedom’ genoemd. Een perfect boek voor op je nachtkastje om iedere avond een stukje in te lezen.

‘Mediteren met je ogen open’ – Fidessa Docters van Leeuwen en Kirstin Hanssen

Iedereen maakt momenten mee waarop je innerlijke rust op de proef wordt gesteld. Meditatie kan je helpen overeind te blijven in deze hectische wereld. Volgens Fidessa en Kirstin wil dat niet zeggen dat je altijd met gesloten ogen op een kussen moet zitten. Ook als je in de file staat of in de rij voor de kassa, kun je leren met je ogen open te mediteren.

‘Je moet (bijna) niks’ – Lianne Keemink

Lianne, The Self Help Hipster, is dol op zelfhulp. Logisch dat er na al die jaren dat ze over dit onderwerp blogt, een boek is verschenen. In dit boek deelt ze op nuchtere wijze de meest fantastische zelfhulptips. Van tips over hoe je in balans blijft tot wat je wel en niet hebt aan ‘The Secret’.

‘De 7 geheimen van de schildpad’ – Aljoscha Schwarz en Ronald Schweppe

De wijze schildpad Kurma weet als geen ander wat je kunt doen om dichtbij jezelf te blijven in deze snelle wereld. Afgewisseld met een verhaal waarin Kurma het opneemt tegen haas Shashaka, staat dit boek boordevol tips over hoe je onthaast en niet overbelast raakt.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –