Interviews Yogapaspoort

Charlotte: “Yoga is thuiskomen”

yogapaspoort charlotte

Jaren geleden ging Charlotte met haar vader mee naar een les bikram yoga. Ze was meteen om en besloot een opleiding tot yogadocent te volgen. “Ik geef mensen een laagdrempelige tool om in contact te komen met zichzelf, met hun verlangens.”

Naam + leeftijd:

Charlotte Johanna, 28 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Mijn ouders deden al een tijdje aan bikram yoga. Ergens in 2008 vroeg mijn vader of ik een keer mee wilde. Ik was meteen hooked! Al ben ik niet bij bikram yoga blijven hangen, ik wist wel dat yoga vanaf dat moment een deel zou uitmaken van mijn leven.”

“In de eerste instantie wilde ik geen docent worden, maar mijn kennis verdiepen en intensiever yoga doen. Tijdens mijn opleiding merkte ik dat ik het lesgeven heel leuk vond. Omdat ik daarna een jaar in het buitenland woonde, was het ook een leuke manier om te kunnen werken. Yoga hebben ze (bijna) overal. De opleiding was een geweldige ervaring. Het was life changing om gedurende zo’n intensieve periode alleen maar met één ding bezig te zijn. Acht uur per dag was ik met yoga bezig. Fantastisch om te zien hoe snel ik sterker werd.”

Welke yogasoort doe je en waarom?

“Ik doe het liefst aan vinyasa flow yoga. Ik vind het heerlijk om in een flow te bewegen, zodat mijn gedachtestroom op de achtergrond raakt. Door te bewegen op mijn ademhaling, ben ik in het moment. Daarnaast vind ik het ook heerlijk als het fysiek uitdagend is, dat komt in vinyasa mooi samen. Ik geef zelf les in vinyasa yoga, hot yoga, hatha yoga en yin yoga. Hot yoga vind ik trouwens ook heerlijk. Dat zweten geeft me het gevoel dat ik weer helemaal gereinigd ben.”

Ik vind het heerlijk om in een flow te bewegen, zodat mijn gedachtestroom op de achtergrond raakt.

Wat zijn je favoriete yogahoudingen?

“Dat vind ik een lastig. Ik weet niet of ik echt een favoriet heb. Het is meer de sequence of het geheel dat het fijn maakt. Als ik er dan toch een zou moeten kiezen dan is het de kameelhouding. Deze houding gaat voor mij heel erg over je durven overgeven, over loslaten, vertrouwen en je hart openen. Alle kwaliteiten die het leven zo mooi maken.”

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Yoga heeft mij veel gebracht. Als ik het over yoga heb dan zeg ik altijd: ‘Yoga is thuiskomen.’ Thuiskomen bij jezelf. In contact komen met jezelf. Uit je hoofd en in je hart. Yoga geeft mij vrijheid om mijn leven te leiden, omdat ik door yoga naar mezelf kan luisteren. Daarnaast heeft yoga heel veel fysieke voordelen. Ik heb een goede conditie en nooit pijntjes. En nog voelt het alsof ik door deze paar zinnen yoga tekort doe. Yoga geeft mij zo veel. Ik ontmoet dagelijks zoveel mooie mensen door yoga, ik geef mensen een laagdrempelige tool om in contact te komen met zichzelf, met hun verlangens. Daarnaast ben ik nooit uitgeleerd. Zoals je in het leven nooit uitgeleerd raakt.”

Yoga is in contact komen met jezelf. Uit je hoofd en in je hart.

Associeer jij yoga met het hindoeïsme?

“Niet direct. Tijdens mijn yogaopleiding heb ik wel de Mahabharata en de Ramayana gelezen. Het is mooi om je te realiseren waar de wijsheid van yoga vandaan komt, ook omdat het ons laat zien dat wij in het Westen echt niet alle wijsheid in pacht hebben of alle kennis. In mijn dagelijks leven is die link niet belangrijk. Dan gaat het veel meer om wat het mij en de mensen in mijn lessen brengt. Wat voor achtergrond, geloof, overtuiging daar ook aan verbonden is. Ik wil niet dat mensen door een verkeerde associatie afschrikken. Dus yoga is yoga en als je dat een keer ervaart, dan is het aan ieder of je meer wilt leren over de achtergrond of gewoon wilt genieten van wat yoga zelf doet.”

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

“Gun je zelf de tijd en wees altijd lief voor jezelf. Yoga is een plek waar je jezelf niet hoeft te pushen of over grenzen heen hoeft te gaan. Gun jezelf en je lijf de tijd om het te leren kennen en doe niks dat niet goed voelt. Ons ego wil zo graag alles meteen kunnen en goed doen, als het dan niet lukt kunnen we gefrustreerd raken of ermee stoppen. Daar gaat yoga juist niet over. Ontmoet jezelf precies daar waar je bent en dat is perfect. En nog iets belangrijks: je hoeft niet lenig te zijn.”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

You Might Also Like

2 Comments

  • Sanne
    27 juli 2018 at 12:58

    Mooi interview! En wat een mooie blog heeft zij ook.

  • Leave a Reply