Mindfulness Zen doen

De 5 beste mindfulness-apps

De 5 beste mindfulness apps

Het klinkt misschien gek om je telefoon als hulpmiddel te gebruiken om meer in het nu te leven. Maar zolang je er bewust mee omgaat, kun je er veel profijt van hebben. Deze vijf mindfulness-apps gebruik ik het liefst. 

1. VGZ Mindfulness coach

De app van zorgverzekeraar VGZ leert je binnen vijf weken meer mindful te zijn. Bijna iedere dag krijg je een nieuwe oefening, waardoor mindfulness steeds meer een routine wordt. Zo kun je mediteren en visualiseren met de app, maar zijn er ook andere oefeningen die je helpen meer aandacht te hebben voor het nu, zoals langzaam traplopen of mindful water drinken. In plaats van het programma te volgen waarin je elke dag een mindfulness-oefening doet, kun je ook een oefening kiezen wanneer jou dat uitkomt.

Favoriete feature: in de app kun je zoeken op tijd. Hierdoor wordt het nóg makkelijker om elke dag bezig te zijn met mindfulness, zelfs als je maar een paar minuten hebt.

2. Aura

Houd je van apps die er flitsend uitzien? Dan ben je bij Aura aan het juiste adres. Zoals je verwacht bij een mindfulness-app kun je naar geleide meditaties luisteren. Daarnaast kun je in de app je stemming en een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Ook kun je naar rustgevende muziek en korte verhalen luisteren. Alsof dat nog niet genoeg is, staan in de app ook allerlei tips op het gebied van persoonlijke groei en geluk. Dit wordt ‘life coaching’ genoemd.

Favoriete feature: in de community vind je de favoriete meditaties van andere gebruikers. Dus als je uitgekeken bent op jouw selectie aan meditaties, kun je hier nieuwe inspiratie opdoen.

3. Bee.Zone

Bee.Zone wordt omschreven als “an app for anyone who needs a break from all that doing and to enjoy just being for a little while”. Deze app helpt je gedurende de dag de pauzeknop in te drukken en even tot jezelf te komen. Ook kun je een alarm instellen, waarmee je jezelf eraan herinnert om meer in het moment aanwezig te zijn. Je kunt het alarm elk uur of elke twee laten afgaan. En heb je op dat moment tijd over? Dan staan er meer dan genoeg meditaties in deze app.

Favoriete feature: ik draai regelmatig aan het ‘Virtue Wheel’. De app kiest dan willekeurig een kwaliteit uit, zoals ‘moed’, ‘hoop’ of ‘geduld’, en een bijbehorende meditatie. Ik zie het als mijn intentie voor de dag.

4. Calm

Calm is één van de eerste apps die ik gebruikte om te mediteren. Nog steeds ben ik fan, maar je kunt er helaas niet meer gratis gebruik van maken; na zeven dagen moet je betalen. Toch hebben veel mensen het ervoor over. De app leert je meer rust creëren in je leven en beter te slapen. Zo kun je net zoals met de app Aura voor het slapen gaan korte, ontspannende verhalen luisteren. In vergelijking met Aura bevat Calm minder features, maar de app is daardoor wel overzichtelijker.

Favoriete feature: ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar ik wil een keer een masterclass via deze app doen. Er is bijvoorbeeld een masterclass die je leert mindful te eten.

5. De mindfulness app

Deze uitgebreide mindfulness-app helpt je in contact te komen met jezelf en de stilte te ervaren. Net zoals bijna alle andere apps in dit rijtje, kun je een alarm instellen om jezelf eraan te herinneren mindful te zijn. Ook zijn er verschillende meditaties, zoals de ‘standing bodyscan’ en ‘mindful breathing’, en heb je de mogelijkheid om programma’s te volgen. Deze programma’s duren tussen de drie en tien dagen. Eén van de programma’s leert je meer compassie te hebben voor jezelf en anderen.

Favoriete feature: je kunt de gegevens van de app synchroniseren met Google Fit, een app die laat zien hoeveel je beweegt. Hierdoor krijg je meer inzicht in je gezondheid.

Welke mindfulness-app gebruik jij graag?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.