Apps Reviews

De meest confronterende app ooit – RealizD

de meest confronterende app ooit

Dat ik te veel op mijn telefoon kijk, wist ik. Maar hoeveel ik precies naar dit schermpje staar, wist ik niet. Daarom hield ik het een week lang bij met de app RealizD. Helpt deze app tegen een smartphoneverslaving? 

Na het lezen van een boek over smartphonestress, was ik de innige relatie met mijn telefoon zat. Ik wilde niet meer door Instagram scrollen als ik mijn tanden poets, voor het slapen naar een scherm staren en mijn telefoon steeds uit automatisme pakken. Ik speelde daarom met het idee om weer een ouderwetse telefoon te kopen en praatte met veel mensen over afhankelijk zijn van je smartphone. Dat ik láng niet de enige ben die hier bewuster mee om wil gaan, ontdekte ik al snel. Alleen wist ik nog steeds niet hoeveel tijd ik precies per dag op mijn telefoon kijk. Na een tip van Iris installeerde ik daarom de app RealizD.

Confronterende koeienletters

Gemiddeld zetten we het beeldscherm van onze telefoon 88 keer per dag aan en brengen we 2,5 uur per dag met onze telefoon door, leerde ik uit het boek Leven Zonder Smartphonestress. Met de app RealizD kun je kijken of je boven of onder dit gemiddelde zit. Zodra je de app hebt geïnstalleerd, zie je in een handig overzicht hoe vaak je op je telefoon hebt kijkt (Pickups), hoe lang je zonder je telefoon kunt (Pickup Interval) en wat de langste aaneengesloten tijd is dat je je telefoon gebruikte (Longest)De tijd die je totaal aan je telefoon besteedt, staat er in confronterende koeienletters boven. Ook zie je in een staafdiagram op welke momenten je vooral je smartphone gebruikt en je kun je jezelf een tijdslimiet geven. Stel je wil niet meer dan een uur je telefoon gebruiken per dag, dan krijg je een bericht als je op de helft zit. Een handige reminder. 

    

Van onbewust naar bewust

Op de eerste dag dat ik deze app testte, merkte ik dat het installeren alleen al effect had. Ik deed extra mijn best op minder op mijn telefoon te kijken, met succes! Die zondag zette ik 36 keer het scherm aan (moet ik dan toch een horloge kopen?) en deed ik een uur en twintig minuten zinloze dingen op mijn smartphone. Best netjes voor een dag waarop ik in de trein zat en natuurfoto’s maakte. De rest van de week bleef ik zo rond deze tijd hangen. In de bus en trein pakte ik weer vaker een boek en boodschappenlijstjes probeerde ik gewoon te onthouden in plaats van op te slaan in mijn telefoon. Eén dag leek ik weer aan mijn telefoon geplakt en zat ik drie uur (!!) met dit ding in mijn hand. Dit kwam niet alleen doordat ik mijn navigatie gebruikte en belde, maar ook omdat ik er gewoon minder bewust mee bezig was.

RealizD vind ik een grote aanrader voor iedereen die zijn of haar smartphoneverslaving wil verminderen. Het is confronterend om te zien hoeveel tijd je smartphone opslurpt, maar het maakt je er wel een stuk bewuster van. Het voelt alleen wel een beetje dubbel om een app te gebruiken om minder verslaafd te zijn aan mijn telefoon. Dat digitale steuntje in de rug heb ik nu blijkbaar nog nodig.

Besturingssysteem: iOS.
Kosten: gratis, €2,99 voor de uitbreiding.
Extra leuk: je kunt de ‘Screen-Free Challenge’ aangaan, waarbij je zo lang mogelijk niet op je telefoon probeert te kijken.
Minpunt: stel dat je je telefoon gebruikt als navigatie, dan telt de app dit ook bij de aantal minuten van die dag. Hierdoor krijg je een ietwat vertekend beeld van je smartphone-gebruik.
Eindoordeel: ★★★★★(van de vijf sterren).

BewarenBewaren

You Might Also Like

2 Comments

 • Irene | Tussenmarsenjupiter
  30 januari 2017 at 10:13

  Ik heb de app ook een tijdje geleden geïnstalleerd en het werkt echt! Ik merk wel dat ik sowieso al onder het gemiddelde zit. Maar ik vind dat ik alsnog vaak m’n Iphone in m’n hand heb. ’t Is wel een eye-opener alleszins.

 • Claire
  30 januari 2017 at 10:49

  Goede tip! Ik ga hem ook installeren. Ik denk alleen wel dat ik er heel ver boven zit haha.

 • Leave a Reply