Natuur Zen doen

De mooiste wandelingen die ik ooit heb gemaakt

De mooist wandelingen die ik ooit heb gemaakt

Het liefst trek ik ieder weekend mijn wandelschoenen aan om een nieuw of bekend stukje natuur te ontdekken. Het voelt altijd als een klein avontuur. Omdat je door de wandelroutes op internet bijna de bomen door het bos niet meer ziet (ha-ha), deel ik mijn favorieten. 

Nu ik dit schrijf ben ik nét terug van een dag wandelen met een vriendin in Ermelo. Zo’n wandeldag begint al in de ochtend met de juiste kleding uitzoeken (een extra warme trui), een goed ontbijt (havermout) en mijn tas vullen met snacks (altijd een appel). Na deze serieuze voorbereiding stapte ik in de trein omdat we een NS-wandeling gingen maken. Deze wandelingen beginnen én eindigen bij een station, heel handig. Het leuke van wandelen vind ik dat je nooit weet wie of wat je tegenkomt. En omdat je niet sneller kunt dan je voeten gaan, heb je automatisch meer aandacht voor alles om je heen. Zo heb ik vandaag een ontsnapt konijn gevangen, een Labradoodle geknuffeld, gepicknickt op een natte boomstam en geschuild in een schaapskooi. Wil je ook meer avontuur in de natuur? Ga dan voor één van deze wandelingen:

Heiligenbergerbeek

Deze NS-wandeling door onder andere de Gelderse Vallei is prachtig. De natuur is afwisselend waardoor het geen seconde saai is. Je wandelt van het bos naar de hei en komt uiteindelijk in het stenige centrum van Amersfoort terecht. Bijna twee jaar geleden, toen ik nog wandelde op Allstars in plaats van wandelschoenen, maakte ik deze wandeling. Hier kun je mijn verslag lezen en mijn voornemen om vaker te wandelen. Dat is zeker gelukt.

Heidestein

Heidestein voelt als mijn achtertuin, omdat ik er inmiddels zo vaak ben geweest. Het is mijn favoriete natuurgebied in omgeving Utrecht, want het is niet zo toeristisch, je hebt er de mooiste bomen en het is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Landgoed Rhijnauwen is er niks bij. Ik wandel meestal door Heidestein zonder kaart, gids of route, omdat het erg overzichtelijk is. Als je meer van de Utrechtse Heuvelrug wilt ontdekken, is deze wandeling een aanrader.

Wezepsche Heide

In de laatste zenmomenten vertelde ik hoe mooi het uitzicht van de brug in Zwolle was. Stel dat je dat ook wilt ervaren, dan moet je deze wandeling van station Wezep naar station Zwolle bovenaan je lijstje zetten. Niet alleen loop je over de rode Hanzeboog over de IJssel, je ziet ook meteen de goed verstopte Wezepsche Heide. Pluspunt: de route gaat door het historische centrum van Hattem, perfect om even te lunchen.

Nationaal Park Dwingelderveld

De natuur van dit bijzondere Nationaal Park ontdekte ik niet met een uitgezette route, maar met familieleden die het gebied goed kennen. Bang zijn om te verdwalen hoef je niet, want er zijn genoeg markeringen langs de weg. Het Dwingelderveld heeft wat weg van de Steppe en is het perfecte natuurgebied als je je hoofd leeg wilt laten waaien. De natuur is zo kaal en leeg dat het bijna een schilderij lijkt. Vergeet onderweg niet te stoppen bij het meest kneuterige theehuis ooit.

Pannenkoekenroute Mauritshoeve

Dit is één van mijn favoriete wandelingen, omdat ik verbaasd was over de schoonheid van het Ridderoordse bos. Daarnaast is het leuk om landhuis Eyckenstuin, koetshuis Rovérestein en landgoed Splinterenburg al wandelend te bewonderen. Laat je niet afschrikken door de ietwat kinderachtige naam van deze wandeling. Je komt langs één pannenkoekenrestaurant, meer niet.

Heb jij een favoriete wandeling of natuurgebied?

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply