Yoga Zen doen

De seksualisering van yoga

De seksualisering van yoga

Yoga wordt regelmatig geassocieerd met seks. Sommige mensen denken bij yoga niet aan de Yoga Sutras, maar aan kamasutra en aan alle spannende dingen die je met je flexibele lichaam kunt doen. Het plaatsen van foto’s van yogahoudingen op mooie locaties versterkt de seksualisering van yoga volgens critici dan ook.
Door Belle Jansen

Veel traditionele yogi’s hebben geaccepteerd dat yoga gecommercialiseerd is. Het maakt de yogi-levensstijl aantrekkelijker voor een groot publiek, ook al is het flink aangepast aan de moderne fitnessmarkt. De bedoeling van het plaatsen van yogafoto’s op social media is om andere mensen te inspireren om yoga zelf ook eens te proberen. Ook ontstaat er opheldering over bepaalde houdingen of de yogafilosofie. Het gaat dus niet om het pronken met je lichamelijke schoonheid, maar zoals de Amerikaanse yogi Kathrin Budig zegt: “Simply saying, I love my body, and what I can do with it, and you should too.”

Naar binnen keren

De kritiek die de laatste jaren gegeven wordt op yogafoto’s op social media is onder andere dat de meeste vrouwen op dat soort foto’s jong, blank en slank zijn. Ze zijn gekleed in strakke yogakleding en nemen verleidelijke houdingen aan, waardoor het geseksualiseerde beeld van vrouwen versterkt wordt. Bovendien neemt de toegankelijkheid van yoga af; het is een zeer beperkte weergave van de yogagemeenschap.

Ook wordt gesteld dat het een competitief aspect aan yoga toevoegt, terwijl het daar niet om draait. De foto’s kunnen kijkers een rotgevoel geven, ze voelen zich misschien ontmoedigd omdat ze nooit in die ene moeilijke houding kunnen komen of een net zo’n sterke core zullen ontwikkelen. Op die manier zou het een psychologische last op vrouwen leggen, net zoals de beauty- en mode-industrie doet, in plaats van dat het de boodschap verspreidt zoals die bedoeld is. Dit heeft namelijk niets meer te maken met de oorspronkelijke intentie van yoga: het naar binnen keren en een rustige geest hebben, gereed voor meditatie.

Focussen op het hier en nu

Asanas, de fysieke yoga practice, heeft twee doelen. Ten eerste zorgt het ervoor dat het lichaam fit en gezond is, zodat fysiek ongemak de geest niet afleidt van concentratie. Ten tweede geven de yogahoudingen de geest specifieke dingen om zich op te richten, zoals de precieze plaatsing van je hand of voet, de verschillende sensaties als je je spieren aanspant, de beweging van je buik op de in- en uitademing of je drishti (waar je je ogen op richt). Hierdoor word je er constant aan herinnerd te focussen op het hier en nu en dwalen je gedachten niet af. Zo verbinden we ons lichaam met een subtiele, interne ervaring die niets te maken heeft met het creëren van een yogalichaam en seksualiteit.

Lichamelijke prikkels

Toch valt er wel wat te zeggen over de effecten van yoga op je seksleven. Verschillende studies hebben uitgewezen dat het regelmatig beoefenen van yoga en mindfulness een positief effect hierop heeft. Onderzoekers van de Harvard Medical School concludeerden dat regelmatig aan yoga doen het verlangen, de opwinding, orgasmes en de tevredenheid over seks versterkt. Het onderzoeksinsituut van de University of California stelt dat vrouwen die aan yoga doen minder aan zelfobjectivering* doen, tevredener zijn over hun fysieke verschijning en een minder verstoorde relatie met eten hebben dan vrouwen die niet aan yoga doen.

Yoga maakt dat je meer bewust wordt van je behoeftes, bepaalde lichamelijke prikkels en de natuurlijke energie die door je lichaam stroomt, waardoor je meer ontvankelijk kan worden voor intimiteit. Yogaoefeningen stimuleren de chakra’s (de energielijnen van het lichaam) met bloed en levenskracht. Dit heeft als gevolg dat je opener wordt en ook meer zin in seks hebt. Het bevordert de bloedcirculatie naar het bekken, waardoor het daar gevoeliger wordt. Daarnaast worden de bekkenbodemspieren sterker, waardoor mannen minder snel zullen klaarkomen en orgasmes worden sterker bij sterke spiersamentrekking.

Het beoefenen van mula bandha versterkt de spieren in de buik en het bekkenbodemgebied. Ook versterkt het de genitale spieren, waarmee seksuele opwinding, de gezondheid van de prostaat en de doorbloeding van de voortplantingsorganen gestimuleerd wordt. Door het doen van yoga verbetert je zelfbeeld, leer je meer van jezelf te houden en jezelf te accepteren zoals je bent, wat inderdaad ook een positieve uitwerking heeft in je relatie en in de slaapkamer.

* Zelfobjectivering is het vooral baseren van je eigenwaarde op hoe je eruit ziet en niet op andere positieve kenmerken.

Wat vind jij van yogaselfies op social media? Heeft deze trend een positieve uitwerking of gaat het aan het doel voorbij?

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.