Psyche Zen denken

Dé tip tegen uitstelgedrag

Dé tip tegen uitstelgedrag

Voordat we met deze website begonnen, hebben Shirah en ik anderhalf jaar gepraat en nagedacht over ons idee. Met praten kom je een eind, maar niet ver genoeg. Hoe zet je ideeën om in actie? Hoe zorg je überhaupt dat je stopt met uitstellen? Ik zocht het uit.

In al de jaren dat ik heb gestudeerd (zes om precies te zijn), leverde ik één keer een paar minuten voor de deadline een opdracht in. Ik vond het verschrikkelijk, maar ontkwam er niet aan. Het was iets voor twaalf uur middernacht toen ik op de klok keek en op ‘send’ drukte. Stijf van de adrenaline en met vierkante ogen plofte ik op mijn bed neer. Was ik te laat begonnen? Misschien. Gelukkig was dit een uitzondering en ben ik eerder iemand die meestal een paar uur van tevoren of zelfs een dag voor de deadline een opdracht af heeft.

Leg je map open

Hoe kan het dat de één fluitend een deadline haalt en de ander met pijn en moeite iets op tijd inlevert? In een artikel van Psychologie Magazine las ik laatst over zogenaamde ‘open’ en ‘gesloten mappen’. Alles waar je nog niet aan begonnen bent, kun je zien als een gesloten map. Een voorbeeld: vrijdag wil ik een artikel voor Zenzoekers schrijven. Ik weet wanneer ik het af wil hebben, maar heb er verder nog helemaal niet over nagedacht. Dat kun je zien als een gesloten map. Wil ik er een open map van maken, dan noteer ik bijvoorbeeld gedurende de week wat ideeën. Of ik besluit de eerste alinea alvast op papier te zetten.

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom je maar niet begint aan die ene taak, maar ik heb ontdekt dat je het verschil kunt maken door heel klein te beginnen. Als je lang iets uitstelt, maak je het meestal onnodig groot. Dan ga je erover nadenken en zie je bijvoorbeeld beren op de weg. Met nadenken is natuurlijk niks mis, alleen kun je zo onnodig een hoge drempel voor jezelf creëren. Het moment waarop je voor het eerst actie onderneemt, zelfs al is het iets minuscuuls, is daarom van cruciaal belang. Moet je een opstel schrijven? Maak wat notities op een vel papier. Je hoeft het niet meteen helemaal uit te werken, dat kan altijd later nog. Wil je opruimen? Begin met een hoek van de kamer. Door alvast te beginnen, gaat de bal vanzelf rollen.

Start vandaag

Zie het begin als een dieselmotor die je aandraait, waardoor je auto alvast gaat rijden en je op den duur steeds sneller kunt. Weet je niet hoe? Zo kan het begin eruit zien:

  1. Zet alvast de eerste honderd woorden op papier of bedenk de titel.
  2. Bel iemand op of praat er met mensen over.
  3. Schrijf wat notities op een vel papier of houd het bij op je telefoon.
  4. Oriënteer je door alvast te googlen en linkjes te verzamelen.

Heb jij last van uitstelgedrag? Welke tip werkt voor jou het beste?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply