Minimaliseren Zen doen

De truc om impulsaankopen te voorkomen

De truc om impulsaankopen te voorkomen

Je ziet iets in de winkel wat je móet hebben en een paar minuten later reken je het af. Eenmaal thuis besef je dat je het helemaal niet nodig had en dat je er ook niet zo blij mee bent. Een impulsaankoop dus. Ik geef je een truc waarmee je voortaan deze nutteloze aankopen kunt voorkomen.  

De afgelopen 2,5 jaar heb ik veel geschreven over minimaliseren. Zo deed ik een poging tot de minimalism game, gooide ik een maand iedere dag iets weg, schreef ik over kleiner wonen en vond ik een geweldige minimaliseer-tip. Dat ik nu minder over dit onderwerp schrijf, betekent niet dat ik er niet meer mee bezig ben. Minimaliseren, en dan vooral bewust consumeren, is alleen een heel normaal onderdeel van mijn leven geworden. Het klinkt een beetje opschepperig, maar ik kan me niet voorstellen dat ik ooit nog met tassen vol spullen uit de Primark/H&M/Ikea of welke winkel dan ook kom. Of dat ik een la in huis opentrek en schrik van de nutteloze frutsels die ik heb verzameld. Voordat ik iets koop, weeg ik bijna altijd af of ik het écht nodig heb, daardoor doe ik zelden tot nooit nog impulsaankopen. En daar ben ik eigenlijk best trots op.

Zet het op een wachtlijst – 30-day list

Impulsaankopen zijn denk ik voor 99,9 procent te voorkomen. Als ik online of in de winkel iets zie dat ik graag wil hebben, maar niet nodig* heb, stel ik mezelf vaak de volgende vragen:

 • Is het mijn vrijheid waard? Een ietwat extreme minimaliseer-vraag die als een trein werkt. Je leest hier meer over deze tip.
 • Waarom heb ik het nu nog niet?
 • Past het in mijn leven? Dit geldt voor een kledingstuk, meubel, boek en ga zo maar door.
 • Ben ik er over een jaar nog blij mee?

Als het antwoord op één van deze vier vragen ‘nee’ is, maar ik toch nog de drang voel om het te kopen, zet ik het in de notities op mijn telefoon. Op mijn computer heb ik een lijst waar ik het daarna op schrijf, dit is mijn 30-day list. Deze lijst is niets meer dan een verlanglijstje waar een datum aan gekoppeld is. Stel dat ik graag een nieuw yogaboek wil, dan schrijf ik het thuis op deze lijst met de datum erachter. De datum is belangrijk, want na dertig dagen mag ik het van mezelf kopen als ik het nog steeds wil hebben. Vaak voel ik dan niet meer die koopdrang en zet ik er een grote streep door.

60-day list of year-list

Het fijne van zo’n 30-day list vind ik dat je wordt gedwongen om afstand te nemen van je mogelijke aankoop. Je geeft niet meteen toe aan de impuls om iets te kopen en voorkomt zo impulsaankopen (ha!). En je gunt jezelf tijd om naar iets te verlangen, waardoor je er straks misschien wel nóg blijer mee bent. Echte diehards kunnen van een 30-day list ook een 60-day list maken of zelfs een year-list. Je kiest zelf hoe lang je moet wachten voordat je iets van jezelf mag kopen.

*’nodig’ is natuurlijk een vaag begrip. Zo vindt de één het nodig om de nieuwste iPhone te kopen en vindt de ander dat je alleen de basisbehoeftes zoals eten, drinken en een dak boven je hoofd nodig hebt.

Doe jij vaak impulsaankopen?

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Marjan
  21 maart 2018 at 08:30

  Sinds ik aan het minimaliseren ben geslagen ben ik inderdaad veel minder geneigd tot het doen van impulsaankopen. Alleen tot het kopen van boeken laat ik me nogal eens makkelijk verleiden. Goed idee om dat 30 dagen principe daarbij eens te gaan testen.

  • Reply
   Shirah
   26 maart 2018 at 14:16

   Leuk dat je het gaat testen!

 • Reply
  Irene
  21 maart 2018 at 15:53

  Die 30-day list ga ik aanleggen! Zo simpel! Kan het wel gebruiken, ik ben de laatste tijd weer heel erg van de impulsaankopen, vooral boeken en ik heb er nog genoeg om het komende half jaar door te komen.

  • Reply
   Shirah
   26 maart 2018 at 14:16

   Wat leuk dat je er één gaat aanleggen! De truc voor mij om minder boeken te kopen, is een biebabonnement.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.