Liefde Zen voelen

De week met de meeste complimenten ooit

de week met de meeste complimenten ooit

Een week lang vreemden complimenten geven. Die uitdaging gaf ik mezelf. Nu deze week voorbij is, blik ik terug. Hoeveel complimenten heb ik gegeven? En wat heb ik hiervan geleerd?

Dag 1: een mooie blouse

Op de eerste dag van deze challenge ging ik met de trein naar Pieterburen. Tijd genoeg om tijdens deze uren durende reis met complimenten te strooien. Het duurde niet lang voordat ik mijn compliment van die dag uitdeelde. Toen ik de trap opliep naar het perron, zag ik een vrouw met een hele mooie blouse met bloemen. Quasi-nonchalant ging ik naast haar op een bankje zitten. Voordat ik me kon bedenken, zei ik: “Die blouse staat je heel mooi.” Ze keek van haar blouse naar mij en antwoordde stralend: “Dankjewel.” Eenmaal in de trein glimlachte ze nog een keer. Een klein compliment met groot effect.

Dag 2: te gaar voor een compliment

De dag dat ik ging wadlopen. Tijdens het wadlopen heb ik een aantal keer op het punt gestaan om iemand een compliment te geven. Alleen kon ik steeds een reden bedenken om het toch niet te doen. Zo liep er een vrouw mee met een heel mooi figuur. In mijn hoofd oefende ik hoe je daar op een niet creepy manier iets over kunt zeggen, alleen bleek dat lastiger dan ik dacht. Het antwoord heb ik nog steeds niet. Op de terugweg naar huis voelde ik me te gaar om iemand een compliment te geven.

Dag 3: een levenslied

Een man in de trein, ja wéér in de trein, zong ietwat aangeschoten een lied. Het klonk als een zelfverzonnen levenslied. “Dat klinkt goed”, zei ik. Hij knikte en antwoordde: “Ja hé?” Deze dag kreeg ik ook een bijzonder compliment. Niet van een onbekende, maar van mijn broer. “Je hebt nog helemaal geen rimpels!”, zei hij verbaasd toen ik de auto instapte. Dat had ik nog nooit gehoord.

Dag 4: gele sokken

Aan het eind van de dag zag ik een man met een zwart pak in de fietsenstalling. Hij probeerde zijn fiets uit het fietsenrek te halen, waardoor het mij ineens opviel dat hij gele sokken met witte stippen droeg. Onderweg naar de uitgang van de fietsenstalling liep ik langs hem en zei ik: “Leuke sokken!”. Hij draaide zich verrast om en bedankte mij met een tandpastalach.

Dag 5: mooi geschilderd

Het compliment van deze dag telt niet helemaal. Ik gaf geen compliment aan een vreemde, maar aan mijn vroegere buurman die ik al een hele tijd niet had gezien. Hij was heel geconcentreerd de kozijnen aan het schilderen in een mooie donkergroene kleur. “Dat ziet er goed uit!”, zei ik. Hij keek voorzichtig vanaf zijn ladder naar beneden en riep enthousiast: “Dankjewel!”

Dag 6: een engel

Geen compliment op dag zes. Een goede reden heb ik daarvoor niet. Wel kreeg ik onderweg naar de stad een soort compliment. Een jongen riep: “Hé engel.” Ik was zo verbaasd dat ik niet wist wat ik moest zeggen.

Dag 7: de perfecte bril

Grappig, twee weken geleden schreef ik dat ik een vrouw met een mooie bril bij een yogales zag. Ik stond toen op het punt om er iets over te zeggen, maar deed het uiteindelijk niet. In één van mijn lievelingswinkels, Holland Barrett (alleen die naam!), stond een vrouw achter de kassa met een prachtige bril. Half doorzichtig en mooi bij de vorm van haar gezicht. Ze straalde toen ik bij het afrekenen zei dat de bril haar mooi stond.

Wat heb ik hiervan geleerd?

Door deze complimentenweek weet ik dat het altijd, maar dan ook echt altijd, de moeite waard is om iemand een compliment te geven. Hoe hoog de drempel misschien eerst ook lijkt. Ik had niet verwacht dat iedereen zo verrast zou reageren op een spontane, vriendelijke opmerking. Sommige mensen leken zelfs heel erg verbaasd. Ik vond het bijzonder om te merken dat als je je eenmaal focust op het zien van mooie dingen bij anderen, het heel makkelijk is om complimenten te geven. Net alsof je even een andere bril opzet. Het is ook een goede oefening in het bewust zijn van alle mooie dingen om je heen. Daarom kan ik iedereen aanraden om af en toe te denken: ‘Vandaag geef ik een vreemde een compliment.’ Want zien dat het andere mensen blij maakt, maakt jezelf ook blijer.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Claire
    13 augustus 2017 at 21:55

    Wauw wat een mooi resultaat van je challenge! Ik ga het ook eens proberen 🙂

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.