Yoga Zen doen

De zeven chakra’s voor beginners

chakra's_voor_beginners

Wie aan yoga doet, heeft ongetwijfeld van chakra’s gehoord. Maar wat zijn de zeven chakra’s precies? En is het wetenschappelijk aangetoond? Ik geef je een les chakra’s voor beginners.

Toen ik een aantal jaar geleden voor mijn verjaardag een chakrakaars kreeg, dacht ik heel nuchter: ‘Leuk, een paarse kaars.’ Een paar dagen later was ik toch wel nieuwsgierig en googelde ik het etiket. Ik kwam niet alleen ontelbaar veel plaatjes van getekende mensen in kleermakerszit tegen, maar ontdekte ook dat mijn kaars symbool staat voor het kruinchakra. Pas na een les chakra yoga kreeg het iets meer betekenis, maar nog steeds ben ik geen expert. Daarom dit artikel voor iedereen, inclusief ikzelf, die meer over chakra’s wil weten.

Wat zijn chakra’s?

Niet alleen de waterkoker en wasmachine hebben energie nodig, maar wij ook. Er zijn veel mensen die geloven dat er naast de bloedbaan, lymfebaan en zenuwbaan nog een baan door het lichaam stroomt die alle organen van (levens)energie voorziet. De zeven energiepunten of -splitsingen die verbonden zijn met deze energiebaan, worden chakra’s genoemd. Chakra is Sanskriet voor wiel. De eerste keer dat ik over deze energiepunten las, wilde ik vooral weten of het ook wetenschappelijk aangetoond is. Het antwoord daarop is simpel: nee, het wordt een metafysisch/filosofisch concept genoemd.

De zeven chakra’s

Om je goed te voelen is het belangrijk dat je chakra’s in balans zijn. Ook schijn je het te merken als een chakra geblokkeerd is. Dit kan zich uiten in een emotioneel probleem of lichamelijke klacht. Het kan helpen als je weet waar de chakra’s symbool voor staan en waar je ze in het lichaam kunt vinden. Ik ben er nog niet helemaal over uit of ik in chakra’s geloof. Wel vind ik het mooi dat je bij een probleem het niet buiten jezelf zoekt, maar eerst in jezelf. Deze zeven chakra’s zijn er:

1. Wortelchakra (rood)

Staat symbool voor goed geaard zijn, tevredenheid en stabiliteit. Je vindt deze chakra aan de onderkant van de ruggengraat. Als de wortelchakra uit balans is, kun je dat onder andere merken aan rusteloosheid, financiële problemen en een angstig gevoel.

2. Heiligbeenchakra (oranje)

Staat symbool voor het durven tonen van je gevoel, creativiteit en het accepteren van anderen en nieuwe ervaringen. Je vindt deze chakra ongeveer twee centimeter onder de navel. Een blokkade van de heiligbeenchakra kun je onder andere merken aan emotionele afhankelijkheid en té sterke emoties.

3. Zonnevlechtchakra (geel)

Staat symbool voor vrede en innerlijke harmonie, jezelf en anderen volledig accepteren. Deze chakra vind je boven de navel. Als de zonnevlechtchakra uit balans is, kunt je dit onder andere merken aan weinig eigenwaarde, een zwakke wil, kil gevoel.

4. Hartchakra (groen)

Staat symbool voor liefde, hartelijkheid en warmte. Je vindt deze chakra iets boven het hart. Als de hartchakra uit balans is, kun je dit onder andere merken aan onverdraagzaamheid en een gebrek aan inlevingsvermogen.

5. Keelchakra (blauw)

Staat symbool voor je volledig durven te uiten en de gave om naar anderen te luisteren. Deze chakra vind je in de keel. Bij een geblokkeerde keelchakra kun je moeite hebben met het verwoorden van je gevoelens of heb je last van spreekangst.

6. Derde oog chakra (donkerblauw)

Staat symbool voor je bewustzijn. Je vindt deze chakra in het voorhoofd, tussen de ogen. Als het derde oog chakra uit balans is, kun je dit onder andere merken aan een slecht geheugen, gebrek aan fantasie of overgevoeligheid.

7. Kruinchakra (paars)

Staat symbool voor spirituele groei, één zijn met alles. Je vindt deze chakra in de kruin. Bij een geblokkeerde kruinchakra kun je last hebben van leerproblemen en starre overtuigingen.

Geloof jij in chakra’s? En zou jij hier meer over willen lezen?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Debby
  28 december 2015 at 14:48

  Ik ga er na de kerst weer op in bij mijn yogastudie, ben er wel heel benieuwd naar!

 • Reply
  Denise
  4 januari 2016 at 09:40

  Interessant! Ik heb er vorige week een boek over gekocht omdat het me meer en meer intereseert 🙂

  • Reply
   Shirah
   4 januari 2016 at 10:51

   Wat leuk! Hoe heet het boek?

 • Reply
  Denise
  5 januari 2016 at 10:05

  Chakra meditatie van Swami Saradananda. Was maar een tientje dus ik dacht, het proberen waard! Heel interessant en staan meditaties bij en yogaoefening die bij de chakra’s passen

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.