Mindfulness Zen doen

De zin van een dankbaarheidslijstje

Het klinkt een beetje corny om papier te schrijven waar je dankbaar voor bent. ‘Daar heb je toch geen lijstje voor nodig?’, dacht ik eerst. Totdat ik het een aantal weken probeerde en eindelijk begreep waarom dit in bijna ieder zelfhulpboek staat.

Gezond zijn, elke dag wakker worden naast iemand waarvan ik houd, stromend water, een thuis hebben, lieve familieleden en het vliegtuig kunnen pakken naar een vriendin. Mijn dankbaarheidslijstje zou kilometers lang kunnen zijn. Maar wat levert het je op om iedere dag op te schrijven waarvoor je dankbaar bent? Aardig wat, namelijk:

Het maakt je dankbaarder

Een dankbaarheidslijstje maken, maakt je dankbaarder. Zo simpel is het. Lang niet iedereen is van nature dankbaar. Het is geen knop die je van de één op andere dag om zet, maar meer iets dat je kunt trainen. Vergelijk het met het kopen van een nieuwe auto, laten we zeggen een rode Twingo. Als je eenmaal weet dat je deze auto gaat kopen, zie je ineens overal rode Twingo’s. Opschrijven waarvoor je dankbaar bent, werkt bijna hetzelfde. Als je hier eenmaal mee bezig bent, word je bewuster van de rijkdom die je hebt. Kleine dingen vallen ineens op en worden minder vanzelfsprekend. Zo werd mijn lijst met de dag langer.

Het vrolijkt je op

Toen ik deze week met griep in bed lag, baalde ik ontzettend. Nadat ik de foto’s bekeek van mijn weekend in Wenen, scrolde ik door de notities in mijn telefoon. Daar vond ik dankbaarheidslijstjes van maanden geleden. Het vrolijkte mij niet alleen op, maar was ook een goede reminder om ook een lijst te maken als je je niet zo geweldig voelt. Zelfs dan zijn er genoeg dingen om dankbaar voor te zijn. Cliché, maar heel erg waar.

Het is een dagboek 2.0

Eerder schreef Lisa over drie originele manieren om een dagboek bij te houden. Iedere dag, of iedere week, opschrijven waarvoor je dankbaar bent, is eigenlijk een dagboek 2.0. Het geeft je een mooi overzicht van de dingen die op dat moment belangrijk waren in jouw leven. Leg een dankbaarheidslijst van een paar maanden geleden naast één van vandaag en je ziet wat er in je leven is veranderd en waar nu je focus op ligt. Het is ook een goede manier om te ontdekken wat jou gelukkig maakt.

Het is een mooi ritueel

Mensen zijn gewoontedieren, daarom is nooit verkeerd om een extra ritueel aan je dag toe te voegen. Iedere dag opschrijven waarvoor je dankbaar bent, is een goede manier om de dag te eindigen of te beginnen. Je staat stil bij het moment en zet een positieve toon voor de rest van de dag (of nacht). Een dankbaarheidslijstje bijhouden is ook goed om te doen als je wacht. Het helpt je meer aanwezig te zijn in het moment.

Piglet noticed that even though he had a very small heart, it could hold a rather large amount of gratitude – A.A. Milne, Winnie the Pooh.

Heb jij wel eens een dankbaarheidslijstje gemaakt? 

You Might Also Like

2 Comments

 • Olga
  24 oktober 2016 at 11:49

  Leuk! Ik doe het de laatste tijd ook steeds vaker 🙂 En ja, het voelt aan het begin een beetje ongemakkelijk maar het heeft wel degelijk effect!

 • Merle
  25 oktober 2016 at 11:26

  Die quote is echt het allerschattigste wat er bestaat <3<3<3

 • Leave a Reply