Minimaliseren Zen doen

Dit kun je vandaag doen om je werkdag te vereenvoudigen

Dit kun je vandaag doen om je dag te vereenvoudigen

Op bijna elk gebied kun je wel minimaliseren. Van je kledingkast en de inrichting van je huis tot je digitale leven. Maar hoe zit dat eigenlijk als het gaat om werk? Pas deze gewoontes vandaag toe en creëer meer rust voor jezelf.

Doe één ding tegelijkertijd

Monotasken is het nieuwe multitasken. Eén ding tegelijk doen geeft niet alleen meer voldoening, het maakt je ook nog eens productiever. Bedenk waar jij je het komende halfuur of uur op wilt richten en ga zo geconcentreerd mogelijk aan de slag. De eerste keer dat je dit doet is de verleiding misschien groot om toch meerdere dingen tegelijk te doen, maar oefening baart uiteindelijk kunst. Deze wikiHow helpt je op weg.

Bepaal hoeveel tijd je ergens aan wilt besteden

Heb ik de hele ochtend de tijd om een presentatie voor te bereiden, dan gebruik ik ochtend. Maar als ik het binnen een uur moet doen, dan lukt het vaak ook. Het kan geen kwaad om per taak te bedenken hoe lang je erover wilt doen. Meestal is de kwaliteit niet minder als je sommige dingen wat sneller doet. Het dwingt je ook je werk beter te plannen en de belangrijkste taken eerst af te maken. Een korte tijd heel geconcentreerd werken, zorgt er zelfs voor dat je sneller in een flow komt.

Las (genoeg) pauzes in

Ook al voelt pauze als je druk bent als verspilde tijd, het loont op den duur. Zo zul je zien dat je de rest van de dag meer energie hebt en daardoor meer uit je dag kunt halen. Heb je net als ik een kantoorbaan, dan is pauze extra belangrijk, want van urenlang zitten wordt je lichaam niet vrolijk. Hier vind je een schema met ideeën om je pauze te vullen. Ruim bijvoorbeeld je bureau op, haal koffie of eet met aandacht een snack.

Zeg vaker ‘nee’

In de waan van de dag lijkt soms alles belangrijk, maar dat is het uiteindelijk niet. Als je kritisch naar je to do-list kijkt, zul je zien dat je best een aantal taken naar beneden kunt schuiven of zelfs weg kunt halen. Vind je het moeilijk om te weten waar je het beste ‘nee’ tegen kunt zeggen? Bespreek het met collega’s of je leidinggevende.

Ga anders met je mail om

Steeds je mail checken is net zo verslavend als steeds op je telefoon kijken om te zien of je een berichtje hebt. Het gevaar is alleen dat je mailbox op den duur je werkdag bepaalt. Door op vaste tijden je mailbox te openen, ben je niet meer op ieder moment beschikbaar voor de hele wereld. Je kiest zelf waar de prioriteiten liggen en waar je op dat moment aan wilt werken. Niet alleen geeft het meer rust, het levert je uiteindelijk ook extra tijd op.

Tip: zet in je handtekening dat je je mail één keer per dag leest. Het is voor jezelf een reminder en tegelijkertijd weet de ander indirect ook waar hij of zij aan toe is.

Begin op tijd met afsluiten

Gehaast weglopen van mijn bureau geeft een andere nasmaak aan mijn werkdag dan wanneer ik rustig alles heb kunnen afsluiten. Het liefst neem ik de tijd om te bekijken wat ik de volgende dag op mijn te wachten staat en neem ik kort door wat ik vandaag heb kunnen doen. Zit mijn hoofd nog heel vol met allerlei to do’s? Dan helpt het soms om een ‘brian dump’te doen. Dit houdt in dat ik alles opschrijf wat er in mijn hoofd omgaat. Daarna leg ik het weg en sluit ik af.

Werk is ook maar werk

We besteden een groot deel van onze tijd aan werk, maar tegelijkertijd is het ook ‘maar’ werk. Deze gedachte helpt mij te relativeren. Ik kan hierdoor mijn werk beter van een afstand bekijken en het makkelijker loslaten. Ik ben er zelfs van overtuigd dat je beter werk aflevert als je er niet helemaal door wordt opgeslokt.

Hoe versimpel jij je werkdag?

You Might Also Like

1 Comment

  • Saskia
    6 september 2017 at 21:23

    Ik versimpel mijn werkdag door er positief naar te kijken en het als een onbeschreven blad te zien. Wat zal er vandaag weer gebeuren? Met mijn veelzijdige werk is dit echt een cadeautje altijd 🙂

    Leuk artikel en onderwerp om over na te denken.

  • Leave a Reply