Activiteiten Reviews

Een bijzondere combi: boksen en mediteren

Een bijzondere combi: boksen en mediteren

Het is lang geleden dat ik mijn sportkleren uit de kast haalde, maar afgelopen maand was het zo ver: samen met Shirah ging ik boksen én mediteren bij Innerdoorway. Nooit eerder had ik van deze combinatie gehoord, daarom was ik extra nieuwsgierig. Hoe is het om deze stoere sport te combineren met een rustgevende meditatie?

Op een stralende herfstdag worden wij ontvangen door Elke. Samen met Christiano, meditatiecoach en boksinstructeur, heeft zij Innerdoorway opgericht. Met de reizen die ze aanbieden, helpen ze je lichaam en geest meer in balans te brengen door dagelijks te mediteren en boksen. Wij mochten voor één keer ervaren hoe dat is.

Theta-golven

Een klein beetje zenuwachtig stap ik de sportzaal in. In plaats van eerst met de boksles te beginnen, zoals wij hadden verwacht, gaan we mediteren. Waarom daarvoor gekozen is, ontdek ik later. Met onze ogen dicht zitten we op een stoel. Ik probeer mijn handen ontspannen op mijn benen te leggen. We starten de sessie door onze aandacht naar de plek één centimeter onder onze navel te brengen. “Laat de week je passeren”, geeft Christiano ons als opdracht. En of dat gebeurt, want op dit moment lijkt een leeg hoofd nog heel ver weg. Het voelt een beetje gek om op klaarlichte dag mijn ogen gesloten te houden.

Tijdens deze meditatie proberen we de theta-golven van onze hersenen aan te wakkeren. Deze hersengolven bevorderen de aanmaak van serotonine, noradrenaline en dopamine. Al deze stofjes geven je een gelukkig gevoel. Terwijl Christiano aftelt van tien tot nul, gaat mijn aandacht naar de muziek toe. Ik weet niet waar het heen gaat, maar zodra we bij de nul zijn, lijkt het alsof ik ben omgeven door blauw licht. Langzaam maakt de gedachte ‘wat ben ik hier eigenlijk aan het doen’, ruimte voor een geconcentreerde, maar ontspannen blik.

Ruimte nemen

Na de meditatie is het tijd voor de boksles. We oefenen zonder hulpmiddelen en daarna gebruiken we een stootkussen. Eerst ben ik mij nog heel erg bewust van hoe ik sla. Ook hier hoor ik het stemmetje: “Waar ben ik mee bezig?” Later merk ik wat het effect is van de meditatie op mij; mijn hoofd is zo leeg dat ik gefocust de ene na de andere stoot geef. Ik ben dan wel geen pro, maar geconcentreerd boksen voelt heel natuurlijk en goed.

Natuurlijk oefenen Shirah en ik ook samen, alleen dat blijkt toch iets lastiger te zijn. Waarom zou ik Shirah willen slaan? Uiteindelijk gaat het om de techniek, dus ik probeer me daar op te richten. Ik besef me daarnaast ook dat de boksles mij indirect iets over het leven vertelt. Het is namelijk een kunst om de ruimte te nemen, terwijl je op de mat staat en iemand jou probeert te slaan. Laat ik dat toe?

High gevoel

Na de boksles liggen we op de grond en start de meditatiemuziek weer. Mijn hart klopt hard in mijn keel, maar het duurt niet lang of ik beland in dezelfde modus als tijdens de eerste meditatie. In plaats van een bonkend hart, adem ik diep in en uit met mijn buik. Mijn benen en armen tintelen van de warmte. Een heerlijk ontspannen gevoel, waardoor ik met een glimlach de zaal verlaat. “Hoe voel jij je?”,  vragen Shirah en ik elkaar op de terugweg in de trein. Schijnbaar kun je je high voelen als je de meditatie vaker achter elkaar doet. We waren het niet echt, maar het kwam wel in de buurt. Boksen en mediteren, dat smaakt naar meer!

Kosten: wij mochten deze les gratis volgen, wel is er een bootcamp.
Extra leuk: ik voelde totaal geen druk om stoer over te komen. Ondanks dat slaan met de bokshandschoenen in het begin wat onwennig voelde, kon ik volledig mezelf zijn.
Minpunt: dit keer waren we met z’n tweeën, maar het lijkt me toch wel heel gaaf om deze les ook eens in een groep te doen.
Sterren: ★★★★ (van de vijf sterren).

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Charelle
  11 november 2016 at 10:19

  Oh wat lijkt me dit gaaf om te doen! En wat bijzonder dat het zo’n groot effect teweegbrengt. Heel interessant!

  • Reply
   Lisa
   11 november 2016 at 10:37

   Ja, zeker een aanrader!

 • Reply
  marjolein
  11 november 2016 at 21:19

  Nog nooit van gehoord dit. Gaan jullie het vaker doen?

  • Reply
   Lisa
   14 november 2016 at 21:22

   Mij lijkt het leuk om nog eens vaker te boksen en te mediteren, dus wie weet ga ik het nog wel eens vaker doen ja!

 • Reply
  Sanne
  14 november 2016 at 21:16

  Klinkt echt heel cool. Ik zou het graag willen proberen 🙂 Als ik de site bekijk, lijkt het wel alsof ze alleen reizen aanbieden, klopt dat?

  • Reply
   Lisa
   19 november 2016 at 15:46

   Klopt, maar je kunt ook een kijkje nemen op http://www.innertechnology.nl/ en daar klikken op de ‘Innerforce-bokstraining’. Je vindt daar ook andere trainingen, zoals meditatie of persoonlijke coaching.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.