Activiteiten Reviews

Een dag op De Bewustzijn School

een dag op de bewustzijn school

Een school waar je leert over mindfulness, yogalessen kunt volgen, samen kunt mediteren en waar interessante workshops worden gegeven. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Lisa en ik mochten een dag op De Bewustzijn School doorbrengen. Hoe was het?

Op De Bewustzijn School worden iedere week 31 lessen gegeven, van hatha yoga tot een les professioneel ondernemerschap. Lisa en ik werden uitgenodigd om een aantal lessen te volgen en kozen ervoor om dit op een zaterdag te doen. Na een kort overleg (“Stembevrijding lijkt mij maar eng!”), stond ons rooster voor die dag vast: meditation for achievers, mindfulness en tot slot een les yin yoga.

Een geleide meditatie

In een mooie groene buurt in Amsterdam-Zuid vind je De Bewustzijn School, heel toepasselijk, in een oude school. Ik voelde me meteen thuis door de ruime en lichte kamers, tafels vol planten en de boekenkast gevuld met spirituele boeken. Een yogaschool meets gezellige woonkamer. Voor onze eerste, bijna privéles, werden yogamatjes en meditatiekussens klaargelegd. Dennis, de docent van deze les, vroeg wat we van meditation for achievers verwachtten en wat we graag wilden leren. Beiden wilden we ervaren hoe je door te mediteren meer in het moment kunt zijn. Vervolgens vroeg hij of we onze ogen dicht wilden doen en liet ik mij leiden door zijn stem. Een geleide meditatie, maar dan eens niet via een app of YouTube video. Ik voelde de zon op mijn gezicht, mijn ademhaling steeds dieper worden en hoorde Dennis’ vriendelijke stem op de achtergrond: “Probeer je ademhaling rond te maken en laat het zo zijn zoals het is.” Het uur vloog voorbij.

Uren met mijn ogen dicht

Na een uur met mijn ogen dicht was het tijd voor een mindfulnessles. Niet schools aan tafels en op stoelen, maar gezellig op de grond in een halve cirkel. De enthousiaste mindfulnesstrainer Erna wisselde de les af met persoonlijke verhalen, vragen aan ons, meditatie en bijzondere metaforen. Zo vertelde ze: “Het leven kun je vergelijken met de zee. Soms kabbelt het, soms zijn er hoge golven en soms is er storm. De kunst is om hier niet met je bootje omheen te varen, maar het gewoon te ervaren. Dat is mindfulness.”

Toen we onze ogen dicht moesten doen voor de tweede meditatie, dacht ik eerst: ‘Hè, niet wéér mijn ogen dicht.’ Voor mijn gevoel had ik mijn ogen meer dicht dan open gehad. Deze gedachte maakte gelukkig snel plaats voor een levendige fantasie over de linzensoep die ik die avond wilde maken. Ik zag hoe ik de linzen uit mijn keukenkastje pakte en hoe ik het in een pan deed. Op het moment dat ik mij ergerde aan mijn eigen (hongerige) gedachten, hoorde ik Erna’s stem: “Waar je ook aan denkt, het is goed.” Een mooie les in mindful omgaan met mijn gedachten.

Dankbare yin

De dag vol meditatie, kopjes kruidenthee en wijze lessen, sloten we af met yin yoga. Van de ene comfortabele houding, vouwde ik me in de andere minder comfortabele houding, terwijl ik de dag nog eens aan mij voorbij liet gaan. Daar, op mijn yogamatje, besefte ik hoe bijzonder het is om op een school te zijn waar het eens niet om prestaties gaat. Waar persoonlijke ontwikkeling centraal staat en je lessen kunt volgen die echt bij je passen. Deze zaterdag smaakt naar meer.

“Op school leren we alles over hokjes, cijfers en letters, maar de kunst van het leven, persoonlijk, zakelijk succes en dieper bewustzijn word ons niet geleerd” – De Bewustzijn School

Kosten: wij mochten deze lessen gratis volgen. Een weekkaart, zes lessen, kost €25,- en je kunt onbeperkt lessen volgen voor €65,-. Er zijn nog veel meer opties.
Extra leuk: op de gang staat een tafel gevuld met edelstenen, waxinelichthouders en een grote pot kruidenthee. Hier kun je onbeperkt gebruik van maken.
Minpunt: er is geen plek in De Bewustzijn School waar je rustig na kunt kletsen, terwijl je dit na deze inspirerende lessen juist wilt doen.
Sterren: ★★★★★ (van de vijf sterren).

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Claire
  11 februari 2017 at 09:04

  Gaaf! Heel tof dat dit wordt aangeboden en leuk dat jullie dit mochten ervaren. Jammer genoeg is het voor mij net te ver weg.

 • Reply
  Debby
  11 februari 2017 at 21:46

  Vond dat ook echt een bijzondere plek! Helaas is Amsterdam voor mij ook niet om de hoek.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.