Psyche Zen denken

Een mooi voornemen: minder oordelen

Een mooi voornemen: minder oordelen

Gezonder eten, meer sporten, stoppen met roken of minder drinken. Aan goede voornemens geen gebrek. Maar heb je er al eens aan gedacht om van minder oordelen je goede voornemen te maken? Dit zijn mijn tips.

Houd het bij de feiten

Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik vraagtekens heb bij collega’s die later op het werk zijn dan ik. Zouden zij net zoveel doen als ik? Is het niet veel lekkerder om vroeg aan je dag te beginnen en op tijd naar huis te gaan? Nu weet ik dat ik kan vertrouwen op mijn teamgenoten, maar toch kan ik soms niet voorkomen dat er ergens een stemmetje is dat een beetje achterdochtig is.

Tot nu toe heb ik er niets mee gedaan omdat het mijn werk niet belemmerd, maar stel dat deze collega’s steeds te laat komen op een vroege vergadering. Ik kan dan denken: ‘Waarom nemen zij deze afspraak niet serieus?’ Door op deze manier de discussie met hen aan te gaan, zal ik mijn doel – op tijd beginnen met vergaderen – niet bereiken. Ik zet namelijk een vijandige toon. Ik kan dan beter vanuit mezelf spreken en het feitelijk houden door te zeggen: “Ik merk dat ik het vervelend vind dat het niet lukt om op tijd te vergaderen. Ervaren jullie dat ook zo?”

Vervang je oordeel door nieuwsgierigheid

Jelle zei het al: “Je oordelen maken je saai.” Het moment dat je een oordeel hebt, zou er eigenlijk een soort intern alarm af moeten gaan dat je hier bewust van maakt. Je hoeft de gedachte niet meteen weg te wuiven, maar sta er wel even bij stil. Nadat je dat hebt gedaan, kun je het gaan onderzoeken. Stel ik leer een nieuw persoon kennen en denk: ‘Wat een dromer.’ Het is dan heel simpel: ik zet er een vraagteken achter en laat het antwoord nog even voor wat het is. ‘Is deze persoon wel echt een dromer?’, vraag ik me af. Misschien kom ik later tot de ontdekking dat ik stiekem juist meer een dromer zou willen zijn. Voorkom dat je oordeel de waarheid wordt en je daarnaar gaat leven. Probeer in plaats daarvan een open, nieuwsgierige houding aan te nemen.

Focus je op je het geheel

Hokjesdenken en snel een mening hebben over iets of iemand, geeft je een gevoel van controle. Maar iemand is nooit helemaal een dromer of altijd een sloddervos. Welke kanten kun je nog meer ontdekken aan de persoon of situatie die je op dat moment in je hoofd hebt? Wie weet is de sloddervos als het om waardevolle spullen gaat juist heel voorzichtig. Door het geheel te overzien, vorm je een genuanceerder beeld dan wanneer je alleen bij dat ene oordeel stilstaat. Staar je niet blind op één aanname, want hierdoor is de kans ook groter dat je belangrijke dingen over het hoofd ziet. Door je blik te verruimen, word je een stuk realistischer.

When we stop judging others and ourselves, our heart begins to open. – Swami Dhyan Giten

Wat vind jij van deze tips?

You Might Also Like

1 Comment

  • Demi
    8 januari 2018 at 19:02

    Ik vind dit een heel mooi voornemen 🙂 Zelf merk ik het ook wel eens hoor. Dat ik snel mijn oordeel klaar heb. Dat oordeel uitspreken zal ik alleen niet zo snel doen. Het beeld wat je van iemand hebt, is immers heel subjectief en alleen daarom de ruzie of discussie al niet waard.

  • Leave a Reply