Ontspanning Zen voelen

Een week alleen op pad #2

Een week alleen op pad #2

Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk zover: ik ben een week alleen op pad geweest en deel vandaag mijn bevindingen. Hoe is het om in je eentje leuke dingen te doen?

Aangezien het een tijd geleden is dat ik de challenge heb aangekondigd, zet ik de activiteiten nog eens op een rijtje. Ik ging een week alleen…

 1. Naar de bioscoop.
 2. Ergens wat drinken of eten.
 3. Een andere stad bezoeken.
 4. Naar een evenement, een lezing of expositie.

Frisse blik

De laatste opdracht is goed gelukt. Ik ben zelfs naar twee verschillende activiteiten in mijn eentje geweest: een masterclass ‘Constructief ruziemaken’ en een lezing over geluk. Zou het anders zijn geweest als ik dit met een vriend of vriendin had gedaan? Ik denk het wel. Tijdens de masterclass was ik gedwongen om met mensen te praten die ik niet kende. Ook werkte het in mijn voordeel dat ik alleen ging, want nu moest ik eerst zelf nadenken over het antwoord op de vragen van de test, zonder dat een bekende de vragen alvast voor mij kon invullen. Door met een onbekend persoon mijn antwoorden te bespreken, keek ik met een frisse blik naar mijn gedrag.

Smoesjes

Alleen naar de bioscoop gaan vond ik spannender dan ik dacht. Het was de eerste activiteit die ik deed, dus waarschijnlijk was ik mij er extra bewust van dat ik alleen op pad ging. Ik bedacht zelfs een excuus voor als iemand mij zou vragen waarom ik alleen was (“Ik ben recensent voor de Volkskrant”). Ergens wat eten of drinken deed ik meestal als ik op iemand moest wachten. Het voelt toch een beetje onwennig om zomaar met jezelf uit eten te gaan. En uiteten gaan is voor mij ook een sociale activiteit. Ik woon op mezelf, dus er zijn genoeg avonden waarop ik alleen eet. Hetzelfde geldt voor het bezoeken van een andere stad; dit doe ik meestal met een doel, zoals het kopen van kerstcadeaus. Buiten wat drinken om van de zon te genieten vind ik daarentegen minder erg. Dat doe ik nu sneller dan voor de challenge.

Conclusie

Ik ben erachter gekomen dat de meerwaarde van alleen gaan afhankelijk is van het doel en de activiteit. Een film kijken hoef je niet per se met zijn tweeën te doen, tenzij de kleine momenten tussendoor (een lach, een opmerking) voor jou belangrijk zijn. Als een cursus of lezing je aanspreekt, ga er dan juist in je eentje heen. Je haalt er waarschijnlijk meer uit dan wanneer je met een bekend persoon gaat. Gaat het over een onderwerp dat je graag deelt met iemand? Dan kun je samen gaan, maar dan doe je het dus ook met een ander doel. Moet je reizen om iets te kunnen zien? Pak de auto of ga met het ov en vergeet vooral niet jezelf te trakteren op een lekker broodje of een warm kopje thee. Het liefst buiten in de zon natuurlijk.

Wat zou jij graag nog in je eentje willen doen?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Iris
  23 december 2015 at 13:02

  Wat goed dat je allemaal dingen in je eentje bent gaan doen! Ik doe dit tegenwoordig ook veel meer en ik vind dat eigenlijk best wel lekker. Ik zou nog graag een keer alleen uiteten willen gaan of een weekendje weg ofzo.

 • Reply
  Anna
  23 december 2015 at 13:10

  Mooi! Helemaal mee eens dat het prima is om soms alleen te gaan. Zeker wanneer het iets is waarbij je gewoon goed moet opletten, zoals een cursus. Fijn artikel :). Zelf heb ik er niet heel veel moeite mee om alleen te gaan, maar ik weet dat veel mensen dit nogal lastig/ongemakkelijk vinden.

 • Reply
  Nathalie
  23 december 2015 at 15:34

  Sinds ik dingen alleen ben gaan doen voel ik me zoveel stoerder en mis ik minder toffe dingen omdat ik geen gezelschap kan vinden, al ben ik nog niet naar een ander land geweest. Een hele nieuwe wereld dus 😉 Tof dat jij dit ook ontdekt heb.

 • Reply
  Dina
  9 december 2016 at 11:58

  Dit is ook net iets voor mij! Ik denk dat je ook veel meer rust hebt als je ergens alleen heen gaat. Leuk artikel.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.