Interviews Mijn zen

Floor: “Juist van je fouten en mislukkelingen leer je zo ontzettend veel”

Floor: "Juist van je fouten en mislukkelingen leer je zo ontzettend veel"

‘You are now entering a stress free zone.’ Dat is hoe Floor haar moestuin omschrijft. Moestuinieren is Floor’s passie. Ook is het voor haar de perfecte manier om te ontspannen. “Het zien groeien van plantjes blijft iets bijzonders.”

Ik ben opgegroeid met veel groen en ruimte om me heen. Vijf jaar geleden ging ik op mezelf wonen en had ik een super leuke zolderverdieping in de binnenstad van Den Haag. Ik was er gelukkig en blij, toch miste ik het groen om me heen. Vanaf dat moment ben ik eigenlijk het groen van buiten naar binnen gaan halen. Alle kamerplanten die ik tegenkwam kocht ik. Zo veranderde mijn zolderverdieping in een soort jungle. Heerlijk vond ik het. Een jaar later kreeg ik vier tomatenplantjes van mijn zus. Tomaten horen natuurlijk buiten, dus ben ik op zoek gegaan naar een plekje waar ik deze plantjes kwijt kon. Het werd de tuin van mijn ouders. Zo ontstond de liefde en passie voor groen en ook het moestuinieren bij mij.”

Vers uit de achtertuin

“Het zien groeien van plantjes, of het nou een kamerplant is of een plant waar je later van kunt eten, blijft iets bijzonders. Ik verbaas me er iedere keer weer over en daar kan ik heel erg blij van worden. Je ziet vrij snel resultaat en het is eigenlijk heel concreet; je plant iets en er groeit iets uit. Die stapjes volgen, het uiteindelijk groot zien worden en je doel als het ware behalen, maakt mij ontspannen.”

“Mijn groene droom is een moestuin in mijn achtertuin, vlak naast mijn eigen huisje. Op dit moment is mijn moestuin nog bij mijn ouders in de achtertuin. De afstand is niet erg en op dit moment is het een mooie oplossing omdat het niet anders kan. Toch kan ik niet wachten tot het zover is. Stel je voor dat je ’s avonds thuis komt van je werk, meestal begin je dan met het klaarmaken van je avondmaaltijd, hoe mooi is het als je dan van je achtertuin allemaal verse producten kunt oogsten? Zo vanuit de grond op je eigen bord.”

Vlinderpopulatie

“Ieder jaar gaat er in de moestuin iets niet goed, maar ik laat het eigenlijk gewoon gaan. Zo waren het dit jaar muizen en rupsen, vorig jaar slakken en misschien is het volgend jaar weer wat anders. Ondanks dat ze al mijn kolen hebben opgegeten, word ik rustig van het idee dat ik dit jaar de vlinderpopulatie heb geholpen. ‘Volgend jaar weer een kans’, denk ik dan. Dat is ook het voordeel van moestuinieren als hobby; als ik er mijn geld mee zou verdienen of helemaal zelfvoorzienend zou zijn, zou ik denk ik wel anders reageren.”

Supergevoel

“Mijn advies als je net een moestuin begint is: geniet ervan en push jezelf niet te veel. Laat vooral ook dingen mislukken en gooi dan niet meteen de handdoek in de ring. Juist van je fouten en mislukkelingen leer je zo ontzettend veel. Mijn ervaring en kennis is ontstaan door het te doen, in het diepe te springen en te zien waar ik uitkom. Uiteraard is het wel heel handig om je van tevoren iets in te lezen en je een beetje te verdiepen in hoe het allemaal werkt. Maar onthoud vooral dat het leuk is en het je een supergevoel geeft als je na een aantal maanden je heerlijke, eigen tomaten kunt oogsten.”

Foto: Hanke Arkenbout

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.