Liefde Zen voelen

De geheimen van een goede luisteraar

de geheimen van een goede luisteraar

Iedereen kent het wel: je bent met iemand in gesprek en voordat je het weet dwalen je gedachten af en luister je met een half oor. Zonde, want door goed te luisteren heb je betere gesprekken en uiteindelijk ook betere relaties. Ik verzamelde daarom de geheimen van een goede luisteraar. 

“De meeste mensen luisteren niet, maar wachten op hun beurt”, las ik pas. Ondanks dat ik mezelf best een goede luisteraar vind, doe ik dit soms ook. Toen een vriendin laatst vertelde over een geweldig boek dat ze had gelezen, kon ik bijna niet wachten om te vertellen over het boek dat op mijn nachtkastje lag. In mijn hoofd was ik al bezig met haar overtuigen dat ze dat boek ook moest kopen, waardoor ik meer met mezelf bezig was dan met haar. Echt goed luisteren, deed ik dus niet. Omdat ik benieuwd was wat een goede luisteraar nu tot een goede luisteraar maakt, speurde ik het internet af. Dit zijn volgens mij de geheimen van goede luisteraars:

In het moment aanwezig zijn

Niet in je hoofd een to-do list maken, maar met je volle aandacht bij het gesprek aanwezig zijn. Zie luisteren als een mindfulness-oefening voor gevorderden. Het enige waar je op dat moment mee bezig hoeft te zijn, is het gesprek. De woorden die uit de mond van je gesprekspartner komen en waar jij betekenis aan geeft. ‘Roep’ jezelf in gedachten terug als je toch afdwaalt.

Beseffen dat je mening er niet altijd toe doet

Stel dat je gesprekspartner opbiecht dat zijn hamster is ontsnapt, omdat hij vergeten was het deurtje dicht te doen en geen zin had om daarvoor weer uit bed te gaan. Je kunt dan heel verontwaardigd reageren en zeggen dat het zijn eigen domme fout is dat Knabbel nu zoek is. Vraag je liever af waarom je gesprekspartner dit verhaal vertelt. Waarschijnlijk niet om door jou op zijn vingers getikt te worden en een nóg groter schuldgevoel te krijgen. Lang niet altijd voegt je mening iets toe. En als iemand wél op je mening zit te wachten, merk je dat meestal vanzelf.

Luisteren om te begrijpen, niet om te reageren

Bovenstaande zin ga ik proberen te onthouden, want volgens mij worden gesprekken hierdoor totaal anders. Als je zo een gesprek ingaat, luister je automatisch beter en kun je ook gerichtere vragen stellen. Je voorkomt dat je uiteindelijk in gesprek bent met jezelf, omdat je steeds een aanleiding vindt om een anekdote te delen. En je wacht niet op je beurt, maar geeft de ander de ruimte om iets te vertellen.

Ruimte voor stilte creëren

Aan stilte in een gesprek moest ik eerst heel erg wennen. Ik had vaak het gevoel dat ik de aangewezen persoon was om dit te doorbreken met een anekdote/grapje/vraag/etc. Nu probeer ik stilte als ademruimte te zien. Een moment om het gesprek even op een rijtje te zetten in mijn hoofd of te genieten van het moment. De kunst van ruimte te creëren, is denk ik niet de behoefte voelen om het steeds op te vullen. Het klinkt als de titel van een cliché zelfhulpboek, maar stilte mag er echt zijn.

Jezelf even op de tweede plek zetten

Als iemand vertelt dat hij of zij ontzettend slecht heeft geslapen en zich daardoor niet goed voelt, zeg je al snel: “Ik weet precies hoe je je voelt, ik sliep vorige week dinsdag ook slecht.” Of: “De kat van de buurvrouw van mijn opa heeft ook een slaapprobleem. Zo vervelend!” Het lijkt een goede manier om empathie te tonen, maar eigenlijk heb je het gewoon over jezelf. Even jezelf op de tweede plek zetten, helpt je luistervaardigheden verbeteren. Probeer niet alles op jezelf te betrekken en bewaar geweldige anekdotes voor een later moment.

En wat ook belangrijk is om beter te luisteren:

 • Durf oogcontact te maken.
 • Stel vragen waaruit blijkt dat je luistert.
 • Maak iemands zinnen niet af. Bijna niets is zo irritant.
 • Laat je telefoon buiten het gesprek.
 • Wacht twee seconden met reageren, geef de ruimte om helemaal uit te praten.
 • Vat samen wat er is gezegd. Dan hoor je vanzelf of je goed hebt geluisterd.

The word ‘listen’ contains the same letters as the word ‘silent’ – Alex Brendel.

Vind jij jezelf een goede luisteraar? En heb je nog een tip om hier beter in te worden?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

4 Comments

 • Iris
  13 september 2017 at 16:02

  Wat een goede blogpost is dit! Ik merkt het inderdaad ook op een geven moment van mijzelf dat ik al bezig was met het volgende in mijn hoofd. Nu probeer ik mij inderdaad echt op het gesprek te focussen en echt goed te luisteren. Het voelt zoveel beter en uiteindelijk voelt het goed om iets voor iemand te kunnen betekenen. Het heeft mijn leven echt verrijkt.

  • Shirah
   21 september 2017 at 21:18

   Wat knap! En fijn dat het meteen veel beter voelt.

 • Simone
  21 september 2017 at 14:37

  Mooi artikel en zo waar! Zal er goed op gaan letten.

 • Leave a Reply