Inzicht Zen denken

Harder werken maakt je niet productiever

Harder werken maakt je niet productiever

Januari wordt ook wel gezien als een bezinningsmaand. Door terug te kijken op wat ik heb gedaan, deed ik vooral nieuwe inzichten op over productiviteit. Zo ben ik erachter gekomen dat we eigenlijk een nieuwe betekenis moeten geven aan dit woord.

Online stikt het van de artikelen die je helpen om productiever te worden. Meer werk verzetten hoort ons een goed gevoel te geven. ‘Hoeveel mails heb jij beantwoord vandaag? Ik wel twintig!’ Het kan altijd beter lijkt het wel, we kunnen meer als we ons er maar toe zetten. Maar gaat het daar uiteindelijk echt om? Ik denk het niet.

De kern

Ik heb drie artikelen geschreven over geconcentreerd werken en prioriteiten stellen:

  1. Waarom mindfulness mij productiever maakt.
  2. Prioriteiten stellen met een levenswiel.
  3. Dé manier om meer te bereiken in je leven.

De kern van al deze artikelen is dat je altijd voor ogen hebt waar je het voor doet en alles wat niks te maken heeft met je doel, opzij durft te zetten. Dit wordt meestal omschreven als ‘slimmere keuzes maken’. Ik noem het eerder bewust met je tijd omgaan en je constant afvragen of je nog steeds op de goede weg zit.

Wat wil ik?

Elke keer als je wordt afgeleid of wanneer je twijfelt aan het gene waarmee je bezig bent, is hét moment om jezelf de volgende vraag te stellen: helpt datgene waar ik nu mee bezig ben mij om mijn doel te halen? Dit betekent dat je heel goed weet waar je heen wilt. En dat is niet altijd makkelijk. Daarom schreef ik ook over het levenswiel, dat mij alvast een duwtje in de juiste richting gaf.

Doelen kunnen ver in de toekomst liggen, maar het kan ook heel klein zijn. Misschien zoek je een nieuwe invulling voor je vrije tijd of wil je gezonder gaan leven. Zeker als je niet zo goed weet waar je heen wilt, is het goed om klein te beginnen. Begin bijvoorbeeld met een proefles als je twijfelt of yoga iets voor je is. Ook kan het nooit kwaad om gewoon eens met mensen te praten over wat je graag wilt bereiken.

Ruimte maken

Productief zijn betekent niet harder werken, meer uren maken of trots zijn op hoeveel je van je to-do list af hebt kunnen strepen. Het gaat erom dat je genoeg aandacht kunt besteden aan datgene wat jij belangrijk vindt in het leven. Hiervoor is het nodig dat je ruimte maakt, sommige dingen laat varen die je misschien ook wel had willen doen, maar toch niet het allerbelangrijkst blijken te zijn. Pas dan ben je in staat om bergen te verzetten en zul je je veel productiever voelen.

Weet jij goed wat je wilt? En lijkt het je leuk als ik iets schrijf over hoe je erachter komt wat je wilt?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.