Geluk Zen voelen

Heb jij al een dankbaarheidspot?

heb jij al een dankbaarheidspot?

Eerder schreef ik al over de zin van een dankbaarheidslijstje en het maken van een dit-maakt-mij-gelukkig-lijst. Minstens zo waardevol is een dankbaarheidspot. Ik leg je uit hoe je zo’n gratitude jar maakt en vertel je waarom iedereen er één in huis moet hebben. 

Ik ben groot fan van het maken van dankbaarheidslijstjes. Zelfs zo groot, dat ik het er bij het functioneringsgesprek op mijn werk over had. Een beetje ongemakkelijk, maar ik kon mijn collega’s er wél van overtuigen dat helemaal niet zo corny is om op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Het maken van een dankbaarheidspot lijkt op het maken van een dankbaarheidslijstje. Toch zijn er een paar verschillen:

 • Je ziet letterlijk dat het glas de pot halfvol is. Iedereen kent wel het gevoel van niet genoeg. Je vindt dat je niet genoeg hebt geslapen, niet genoeg geld op je rekening hebt, niet slank genoeg bent, of niet genoeg vrije tijd hebt. Hierdoor kun je het gevoel hebben dat je altijd iets tekort komt. Het maken van een dankbaarheidspot kan dit gevoel een stuk verminderen. Niet alleen verleg je zo je focus naar iets positiefs, door één blik op de pot zie je ook dat het glas halfvol is. Je bent genoeg en er is genoeg.
 • Het is nog meer een ritueel. Het vullen van een dankbaarheidspot kost meer moeite dan op papier of in je telefoon krabbelen waar je dankbaar voor bent. Grote kans dat je het daardoor ook bewuster doet. Door het zien van de pot, kom je ook eerder op het idee om hem te vullen.
 • Je kunt het goed samen doen. Het klinkt suf, maar ook samen kun je een dankbaarheidspot vullen. Dat gaat makkelijker en is verrassender dan dat je het op papier schrijft. Stel je zit in een mopperrelatie en je wilt hier verandering in brengen. Iedere keer dat je iets bedenkt dat je leuk vindt aan de ander, schrijf je het op en stop je het in de pot. Na twee weken kieper je de pot om en kijk je wat jullie opgeschreven hebben.
 • Het stimuleert je creativiteit. Van jampot tot hipster jar, je kunt zo creatief zijn als je wilt. Als je niet zo creatief bent, kun je altijd deze gratis printeables gebruiken.

Zo maak je een dankbaarheidspot

Een dankbaarheidspot maak je in vier simpele stappen, er is eigenlijk geen uitleg voor nodig. Je zoekt een pot, een vaas of blik mag natuurlijk ook, versiert hem naar wens, schrijft op papier waar je dankbaar voor bent en stopt het in de pot. Kijk iedere week, maand of ieder jaar wat je erin hebt gestopt.

Een dankbaarheidspot, maar dan anders

Nog drie ideeën voor als je een dankbaarheidspot wilt maken, maar dan net iets anders:

 • Vul het met tastbare herinneren. Een schelp van een leuke middag op het strand, de bon van een restaurant, een stukje van een vliegticket, een gedroogd blad, een mini-liefdesbrief, het kaartje van een theezakje.
 • Verplaats het naar Instagram. Je hoeft natuurlijk niet te delen waar je dankbaar voor bent, maar het kan wel. Jade daagde op Instagram mensen uit dit te delen met de hashtag #gratitudeisyou.
 • Maak er een droompot van. Bewaar hier de dromen in die je hebt of de dingen waar je letterlijk over gedroomd hebt. Als je gelooft in de betekenis van dromen, kun je hier wijsheid uit halen.

Wat vind jij van het idee van een dankbaarheidspot?

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Pauline
  3 september 2017 at 20:44

  Onwijs leuk idee! Nu bewaar ik zulke dingetjes in een doos (en vitrinekast :)) maar in een glazenpot klinkt beter!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.