Ontspanning Zen voelen

Help! Ik zoek een hobby

De afgelopen weken was ik getrouwd met mijn computer. Als iemand aan mij vroeg: “Wat ben je aan het doen?” Dan was het antwoord negen van de tien keer: “Scriptie.” Saai, maar gelukkig is het tijdelijk. Nu ik een week vrij heb, kan ik mooi nadenken over hoe ik mijn vrije tijd (opnieuw) wil invullen. Dit doe ik door vijf nieuwe hobby’s te testen, vandaag lees je welke dat zijn.

De eerste vrije dag nadat ik de conceptversie van mijn scriptie inleverde, wist ik niet zo goed hoe ik mijn tijd moest invullen. Ik keek een paar programma’s terug en deed boodschappen. Verder was ik vooral aan het lanterfanten en voor ik het wist, was het alweer avond. Zo gek als je niet meer achter de computer hoeft te zitten! En toch sloeg ik mijn laptop ook in mijn vrije tijd open, terwijl ik juist minder naar het beeldscherm wil kijken.

Waarom zijn hobby’s belangrijk?

Het is lang geleden dat ik een hobby had waar ik echt van ontspan. Tekenen en knutselen vond ik heel leuk om te doen als kind, daar kon ik uren zoet mee zijn. Ook heb ik gedanst en gebasketbald. Sinds ik studeer, vind ik het lastig om iets voor mezelf te doen. Het lijkt wel alsof je tijdens het ouder worden vergeet hoe het is om ergens helemaal in op te gaan. Daarom vind ik het ook zo mooi dat een vriendin van mij een schildercursus doet. Zelfs al is ze te moe om te gaan, ze is er toch elke avond. Als ik haar vraag waarom, dan zegt ze dat ze er energie van krijgt. Dat is precies waarom een hobby zo fijn is: je ontspant, vergeet de tijd en als je klaar bent, voel je je opgeladen.

Deze hobby’s ga ik testen

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te bloggen, op het internet te surfen en te Netflixen. De hobby’s die overblijven zonder dat ik daarvoor een computer nodig heb, zijn mediteren en yoga, naar de sauna gaan, shoppen bij de IJhallen en musea bezoeken. Stedentrips vind ik ook leuk, maar dat doe je niet zo heel regelmatig natuurlijk. Daarom is er genoeg ruimte voor andere hobby’s. Aangezien mijn doel is om meer los te komen van alle schermen, heb ik bewust geen hobby’s uitgekozen waarvoor je een computer nodig hebt. Dit zijn de hobby’s die ik de komende tijd ga testen:

  • Mandala’s kleuren.
  • Een middag decopatchen.
  • Drie nieuwe recepten uitproberen.
  • Een fietsroute afleggen.
  • Zwemmen.

Rustgevend

In deze review gaf ik al aan dat ik van koken een hobby wil maken. Daarmee bedoel ik dat ik echt de tijd neem om iets klaar te maken en daar ook van geniet. Slow food, dat is waar ik naar op zoek ben. Ook wil ik meer met mijn creativiteit doen. Decopatchen kreeg ik als tip (dankjewel!), het houdt in dat je voorwerpen met gedecoreerd papier bekleedt. Mandala’s kleuren lijkt me heel rustgevend. Daarnaast wil ik iets actiefs doen. Ik hou van fietsen, dus een fietsroute lijkt mij de perfecte activiteit voor als het mooi weer is. Ook vind ik zwemmen heerlijk om te doen. Gek dus dat ik dat eigenlijk nooit doe. De komende tijd houd ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen.

Welke hobby’s raad jij aan?

You Might Also Like

8 Comments

  • Reply
    Desi
    30 mei 2016 at 16:54

    Oooh wat een goed idee! Ik zit nu heel veel achter mn laptop omdat ik ook mn scriptie moet schrijven. Met een blog als hobby, zit je dan zo’n beetje de hele dag naar een scherm te staren. Ik vind het leuk om collages te maken van mooie foto’s uit tijdschriften, mooie natuurfoto’s te maken (of gewoon überhaupt in de natuur te zijn), te hoepelen en boeken te lezen. Misschien doe je daar nog ideeën mee op!

    • Reply
      Lisa
      31 mei 2016 at 10:52

      Ja, collage’s maken vind ik ook leuk! Hoepelen heb ik vaker gehoord, misschien ook eentje om uit te proberen. En lezen, ja! Kan niet wachten om meer voor de ontspanning te lezen i.p.v. voor de studie.

  • Reply
    Sharina
    30 mei 2016 at 17:18

    Voor mij werkt haken super ontspannend! Ben benieuwd naar je ervaringen met de 5 hobby’s 🙂

    • Reply
      Lisa
      31 mei 2016 at 10:53

      Dat hoor ik vaker van mensen, ja! Het spreekt mij alleen niet heel erg aan (net zoals breien), maar daar kan ik natuurlijk alleen over oordelen als ik het ook echt heb gedaan, haha.

  • Reply
    Lisa
    31 mei 2016 at 17:17

    Kledij maken of oude meubels pimpen, pilates, lezen, verhalen schrijven, fotograferen, tekenen, knutselen, een dagboek maken, een portfolio van iets maken, …

    • Reply
      Lisa
      31 mei 2016 at 22:23

      Oeh, pilates heb ik altijd al willen doen, maar nooit echt doorgezet. Het lijkt mij een super fijne hobby. Goede reminder dus! Neem ik mee en ook al je andere tips zijn inspirerend. Dankjewel!

  • Reply
    Liset
    9 juni 2016 at 14:06

    Ik heb tijdens mijn scriptie een houtbewerkingscursus gedaan, lekker met je handen bezig zijn en ik nam een leuk krukje mee naar huis 🙂

    Wat ik nu doe:
    – Yoga
    – Klimmen
    – Dansen

    • Reply
      Lisa
      9 juni 2016 at 15:53

      Wat leuk, zeg! Goed idee. Leuke hobby’s verder ook 🙂 Lekker in beweging zo te lezen. Zou ik ook (vaker) moeten doen!

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.