Mindfulness Zen doen

Het beste wat je kunt doen als je thuiskomt van werk

Het beste wat je kunt doen als je thuiskomt van werk

De overgang van werk- naar relaxmodus gaat bij mij niet altijd even soepel. Vaak heb ik mijn to-do list nog in mijn hoofd en moet ik wennen dat ik niets ‘moet’. Daarom verzamelde ik tips voor jou (en mij!) waardoor je werk beter overvloeit in je vrije tijd.  

De avond met een intentie beginnen

Net zoals je de ochtend kunt beginnen met een intentie, kun je dat ook in de avond doen. Maak van het moment dat je je sleutel in het slot steekt een mini-mindfulness oefening. Je ademt een keer diep in, bent bewust van je voeten op de grond en bedenkt dan waar je die avond de focus op wilt leggen. Richt je op wat voor jou belangrijk is op dat moment en formuleer het zo positief mogelijk. Om het makkelijk te maken, kun je deze zin aanvullen: ‘Deze avond wil ik….’. Op de stippellijn kan bijvoorbeeld staan: ‘dankbaar zijn’, ‘lief zijn voor mezelf’, ‘mij volledig ontspannen’, ‘genieten van de mensen om mij heen’ of ‘in het moment aanwezig zijn’.

De dag overdenken

Het schijnt dat de Amerikaanse politicus en wetenschapper Benjamin Franklin iedere avond terugblikte op zijn dag. Een goed idee! Neem na het eten een paar minuten de tijd om de dag als een film aan je voorbij te laten gaan. Hoe stond je op? Hoe voelde je je gedurende de dag? Wat ging goed? Welke personen inspireerden je? Wat was het grappigste moment van deze dag? Wat kan morgen beter? Schrijf als je tijd hebt de antwoorden op deze vragen op. Zo heb je aan het eind van de week een mooi overzicht.

Jezelf masseren

Sinds kort weet ik dat je geen octopus met twintig armen hoeft te zijn om jezelf te masseren. Mijn nek en schouders masseer ik graag tegen muur met een klein balletje, maar ook de onderkant van mijn voeten. Een yogadocent gaf de tip om dit thuis of op je werk te doen. Gek genoeg is je voeten masseren heel erg ontspannend. Je hoofdhuid kun je masseren met zo’n gekke spin of je kijkt de kunst af in deze video. Ook leuk: gezichtsyoga en deze tips van Buzzfeed.

Het omgekeerde van je werk doen

“The shortest route to changing your thought pattern is to find a task that is the total opposite to your work and completely absorbs the mind”, las ik een interview met een psycholoog. Voor iemand die acht uur per dag achter een computerscherm zit, is een stukje fietsen daarom perfect. En voor mensen die fysiek zwaar werk doen, is op de bank een boek lezen of muziek luisteren een goed idee.

Een paar minuten stretchen

Als ik een dag vooral achter de computer heb gezeten, schreeuwt mijn lichaam om beweging. Lisa bracht mij op het goede idee om (bijna) meteen uit werk een paar minuten te stretchen. YouTube staat vol video’s die perfect zijn voor mensen met een kantoorbaan, zoals deze. Of begin de avond goed met een yogaserie van Belle. Ik vind het ook fijn om mijn lichaam intuïtief te stretchen, bewegen zonder na te denken dus. Op deze website wordt het uitgelegd.

Eén ding van je dit-maakt-mij-gelukkig-lijst doen

De dingen die je het liefst elke dag doet, verdienen een plek op je dit-maakt-mij-gelukkig-lijst. Een lijst die in één oogopslag duidelijk maakt waar je het beste je tijd aan kunt besteden. Waarschijnlijk geven deze activiteiten je energie en maken ze de avond automatisch fijner. Een goede reden om iedere avond tenminste één ding van deze lijst te doen.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Wat doe jij graag als je thuiskomt van werk of studie?

You Might Also Like

5 Comments

 • Shirley
  22 januari 2018 at 09:23

  Ik begin meestal met koken, omdat ik best trek heb na een werkdag. Voor sommige mensen heel mindful misschien, maar voor mij niet per se. Gelukkig kan ik mijn werk wel goed loslaten en zijn de avonden voor mij.

 • Irene
  22 januari 2018 at 15:04

  Ik ga altijd eerst een kwartiertje in de zetel zitten om even gewoon, ja, te zitten. Haha. Weet je wat raar is? Ik ontdekte laatst dat ik het fijner vind om door de voordeur binnen te stappen. Ik zet eerst mijn fiets in de garage en in plaats van dat ik dan zo naar binnen ga, sluit ik de garage weer en ga ik naar de voordeur. Ik denk dat het voor mij een manier is om mijn werk achter te laten. In de garage dan :p Daarna zet ik de tv op de achtergrond aan en begin ik wat te koken, op te ruimen of aan mijn blog te werken. Als mijn vriend thuiskomt gaan we meestal samen koken en na het eten maken we tegenwoordig vaak een wandelingetje. Ik merk inderdaad, dat doordat ik een hele dag aan de computer zit, even buiten zijn écht heel fijn is.

 • Janna
  22 januari 2018 at 19:25

  Mooi artikel! Gek eigenlijk dat er nooit over na heb gedacht ook de avond met een intentie te beginnen. ’s Ochtends doe ik dat altijd. Ik vind het ook vaak fijn eerst even buiten te zijn. Of dat nou het ritje van het station naar huis op de fiets is, of een rondje lopen, maakt niet uit, maar daarvan raakt m’n hoofd echt leeg.

 • Marjan
  23 januari 2018 at 10:05

  Ik ga altijd met de fiets naar het werk en dus ook terug naar huis. Het is een ritje van een half uur en op die manier probeer ik mijn werk al zoveel mogelijk zowel fysiek als in mijn hoofd achter me te laten. Op gewone dagen zorgt mijn man dat het eten klaarstaat als ik dan thuiskom. Op dagen dat mijn hoofd echt te vol zit stuur ik hem een berichtje voor ik vertrek en zorgt hij voor een kopje thee als ik thuis kom zodat ik op die manier eerst wat relaxter wordt. En dan eten we een half uurtje later.

 • Leave a Reply