Natuur Zen doen

Het ritme van een NS-wandeling

Pas heb ik één van de mooiste wandelingen ooit gemaakt. Via kronkelweggetjes door het bos, naar de hei met eindeloos uitzicht. In iets meer dan 14 kilometer ontdekte ik de natuur van Leusden en Amersfoort.

Als iemand naar mijn hobby’s vraagt en ik antwoord dat ik van wandelen houd, wordt het regelmatig als saai bestempeld. Het klinkt natuurlijk ook minder spannend dan paragliden of bergbeklimmen. Maar ik vind het juist fijn dat het niet zo spannend is, dat ik tijdens het wandelen even niets moet. Alleen stap voor stap een nieuw (of bekend) stukje natuur ontdekken. Niet sneller lopen dan mijn ogen kunnen zien. De grootse wandelfanaat die ik ken, mijn zus, stelde voor om samen te wandelen. We zochten een NS-wandeling uit, printte de route en spraken af op station Amersfoort.

Buideltas

Iedere NS-wandeling is goed bereikbaar met het openbaar vervoer (logisch!). Wij kozen voor Heiligenbergerbeek, een wandeling door onder andere de Gelderse Vallei. Of zoals Frank heel schattig op de website schrijft: “De traag stomende Heilgenbergerbeek is je vaste reisgenoot tijdens deze leuke wandeling. Je komt hem telkens weer tegen.” De wandeling is in totaal 17,3 kilometer lang, maar je kunt er ook voor kiezen om hem iets in te korten door de bus te pakken. Omdat er heel veel regen voorspeld was, namen wij de bus naar Leusden. Met een klein buideltasje (!) om mijn middel en Allstars aan mijn voeten. Toen ik Lisa een foto stuurde van mijn ‘buidel’ moest ze hard lachen. Maar wandelen zonder rugtas is zo veel fijner, alleen zijn wandelschoenen geen overbodige luxe.

Van hekje naar hekje

De uitgeprinte route lijkt nog het meest op een speurtocht voor gevorderden. Zo staan er cryptische dingen als: ‘Neem bij de zesde kruising een flauwe bocht naar rechts.’ Gelukkig is op veel bomen en paaltjes een figuur geschilderd die je ook kunt volgen, zodat verdwalen net iets lastiger is. Naast de Heiligenbergerbeek kom je tijdens de wandeling ook steeds hekjes tegen. De hekjes in het bos leiden je naar de hei en de hekjes op de hei leiden je uiteindelijk naar het eindpunt: het centrum van Amersfoort.

Cadans

Natuur is moeilijk in woorden te vangen en het is ook leuker als je het met eigen ogen ziet. Wat deze wandeling bijzonder maakt, is de afwisselende natuur. Je loopt niet 14 kilometer door het bos, maar ziet ook de hei en uiteindelijk het stenige centrum van Amersfoort. Ook merkte ik dat je na een tijd wandelen in een bepaald ritme komt. Een dromerige cadans, waardoor je langzaam je hoofd leeg loopt. Iets wat ik eigenlijk veel vaker moet doen.

Collage zenwandeling

Heb jij ooit een NS-wandeling gemaakt?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.