Inzicht Zen denken

Het verschil tussen een druk en betekenisvol leven

Het verschil tussen een druk en betekenisvol leven

Van hot naar her vliegen voor heel veel leuke dingen, maar alles gaat aan je voorbij. Je vraagt je af waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Ken je dat gevoel? Misschien dat meer betekenis aan je leven geven hier verandering in brengt. 

De Amerikaanse psycholoog Emily Esfahani Smith is bekend geworden met het boek ‘De kracht van betekenis’. Ik heb het boek zelf (nog) niet gelezen, maar kwam wel een artikel interessante column van haar tegen. Hierin zegt ze dat je helemaal geen Mark Zuckerberg of een andere beroemdheid hoeft te zijn om meer voldoening te halen uit je leven. Een betekenisvol leven, zoals zij dat noemt, zit juist in het alledaagse. Ik vroeg mij af: hoe zit dat precies?

Gewone dag

In mijn zoektocht naar hoe je je leven meer betekenis geeft, kwam ik deze video tegen. Hierin legt Rick Warren, auteur van ‘The Purpose-Driven Life’, uit dat veel mensen alleen bezig zijn met overleven; ’s avonds thuiskomen van werk en op de bank tv kijken. In het weekend naar feestjes gaan en maandag begint de hele riedel weer opnieuw. Je kunt het vergelijken met sleur: alle dagen lijken op elkaar.

Aan de ene kant klinkt het als mijn grootste nachtmerrie, aan de andere kant heb ik ook minder bijzondere dagen. Toch wil dat niet zeggen dat ik mijn leven hierdoor betekenisloos vind. Als ik bedenk wat mij voldoening geeft op een gewone dag, dan heeft dat, zoals Esfahani Smith zegt, te maken met kleine dingen. Zelfs op grauwe dagen kan ik vaak wel iets vinden dat mij een goed gevoel geeft. Zoals het feit dat ik in een warme trein zit terwijl het buiten regent of een fijn gesprek met mijn oma.

Zo geef je je leven meer betekenis

Dus moet je nu opeens je baan opzeggen, naar Afrika gaan en daar helpen met het bouwen van scholen om je leven betekenis te geven? Dat kan, maar het hoeft niet. Esfahani Smith legt in haar column uit dat “connecting and contributing to something beyond the self” je leven meer betekenis geeft. Dat begint al met hele kleine gebaren. Zo blijkt uit één van de studies die ze aanhaalt dat mensen die huishoudelijke taken doen, sterker het gevoel hebben dat ze een groter doel hebben dan mensen die zich daar niet mee bezighouden. Ook Warren zegt in zijn TED Talk dat je dienstbaar opstellen helpt: “It’s about being good and doing good.”

Een beetje onderzoek laat me zien dat er nog een aantal dingen zijn die je kunt doen voor meer betekenis in je leven:

  1. Kwaliteit over kwantiteit. Heb je twee verjaardagen op één avond? Maak een keuze, zodat je er met al je aandacht bij kunt zijn.
  2. Begin klein. Kijk bijvoorbeeld of je alleen je ochtend meer betekenis kunt geven of leer beter luisteren.
  3. Definieer wat jij belangrijk vindt. Door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met je intrinsieke waarden. Dit geeft je leven meer richting.
  4. Ontdek jouw levensthema. Maak een levenslijn en geef je leven op een nieuwe manier betekenis.

Glimlach

Natuurlijk is niet elke dag er één om te onthouden, maar voor mij gaat het erom dat ik met een voldaan gevoel terug kan kijken op mijn leven tot nu toe. Als ik denk aan Zenzoekers is dat jullie, onze lezers, verder helpen met onze artikelen en via ons platform in contact komen met leeftijdsgenoten die op dezelfde manier in het leven staan. Het hoeft niet per se mijn of jouw leven compleet te veranderen, maar kan wel zorgen voor een extra glimlach. Dat alleen is al heel wat waard.

‘The most meaningful lives, I’ve learned, are often not the extraordinary ones. They’re the ordinary ones lived with dignity’ – Emily Esfahani Smith.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Wat geeft jouw leven betekenis?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.