Yoga Zen doen

Hoe doe je iedere dag yoga?

Tijdens mijn yogachallenge deed ik dertig dagen lang iedere dag yoga. Aan het eind van deze maand kreeg ik de vraag of ik tips heb hoe je dagelijks yoga kunt doen. Want wat is nu het geheim? Dat deel ik vandaag. 

Stel een duidelijk doel

Voordat je iedere dag yoga gaat doen, is het belangrijk om een duidelijk doel te stellen. Wees niet te ambitieus, begin liever klein. Neem je bijvoorbeeld voor om een week lang iedere dag een paar yogahoudingen te doen. Ik koos voor een maand, omdat ik al regelmatig yoga deed en dit een mooie tijd vond. Lang genoeg om in een yogaflow te komen en kort genoeg om het eind van de challenge voor ogen te hebben. Zet duidelijk het begin en het eind in je (digitale) agenda, want dat motiveert.

Geef jezelf geen tijdslimiet

Dit is mijn gouden tip. Het maakt namelijk niet uit of je iedere dag een paar yogahoudingen doet of driekwartier op je yogamatje staat. Het is vooral belangrijk dat je het doet. Ik merkte dat ik gedurende de maand steeds meer de behoefte kreeg om langer yoga te doen. Het voelde niet meer als iets dat ik moest doen, maar iets dat ik wilde doen. Als ik mezelf een tijdslimiet had gegeven, weet ik zeker dat ik na een paar dagen was gestopt.

Trek yogakleding aan

Eerst dacht ik wel eens: ‘Ach ja, ik heb mijn pyjama al aan. Wat maakt het ook uit.’ Maar of je yoga doet in je pyjama, een versleten joggingbroek of speciale yogakleding maakt wel uit. Wanneer je thuis yoga doet, is het belangrijk dat je in de juiste mindset komt. Je hebt immers geen yogadocent voor je neus en ook geen omkleedruimte waar je je verplicht moet omkleden. Om mezelf te motiveren heb ik zelfs een nieuwe yogabroek gekocht. Op deze pagina vind je meer kleding geschikt voor yoga.

Blijf jezelf inspireren

Je kunt ervoor kiezen om iedere dag de zonnegroet te doen, alleen is de kans groot dat het op den duur gaat vervelen. Om het niet saai te maken, moet je jezelf blijven inspireren. Gelukkig zijn er mogelijkheden genoeg om dit te doen. Zo vond ik het leuk om iedere dag aan een ander lichaamsdeel aandacht te besteden, de ene dag deed ik houdingen voor mijn rug, de andere dag voor mijn benen etc. Dit boek gebruikte ik daar veel bij. Doe ook eens yoga met een video, laat je inspireren door yogi’s op Instagram of volg een yogales.

Schrijf het effect op

Als je een paar dagen, weken of maanden lang iedere dag yoga hebt gedaan, merk je ongetwijfeld dat het effect heeft. Na een paar dagen had ik al meer energie, minder last van mijn spieren en sliep ik beter. Aan het eind van de maand kwam ik in houdingen die eerst onmogelijk leken. Nu de challenge is afgelopen, kost het mij meer moeite om iedere dag yoga te doen, heb ik dit altijd als geheugensteuntje. Schrijf daarom het effect op, houd desnoods een yogadagboek bij en maak af en toe eens een foto. Niet dat het belangrijk is hoe een yogahouding eruit ziet, maar het kan wel motiveren om yoga te blijven doen. Misschien niet elke dag, maar wel vaker dan eerst.

– Dit artikel is in samenwerking met Zalando geschreven –

Doe jij iedere dag yoga? Of zou je iedere dag yoga willen doen?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Brenda
  28 oktober 2016 at 10:46

  Ik dacht hier toevallig gisteren aan! Ik zou heel graag elke dag wat yoga doen. Maar ik vind het best lastig. Vooral ook praktisch gezien. Ik zou het graag sochtends doen, maar dan is het heel koud nog in de kamer waar ik het zou kunnen doen. En welke oefeningen dan. Ik vind heel veel oefeningen heel zwaar (heb weinig kracht in m’n armen en benen). Als jullie nog tips hebben voor andere goede youtube-yoga, graag! Vond deze Adriene wel heel goed en duidelijk, maar ik zoek eigenlijk vooral Yin, daar heb je weinig kracht voor nodig. En daar had zij maar 1 filmpje van

 • Reply
  Marieke
  15 november 2016 at 18:54

  Wat een inspirerend artikel! Ik zou het heel graag eens proberen, maar waar haal ik de tijd vandaan denk ik dan. Wat een kut smoes en toch vraag ik me af of het me niet alleen maar extra stress geeft… Ook dat is iets wat me aan het denken zet, dankjewel 🙂

 • Reply
  Nienke
  6 mei 2017 at 19:26

  Yoga with Adriene (de video waar je naar linkt) vind ik ook geweldig. Ze heeft jaarlijks een serie van 30 dagen yoga achter elkaar. Het bouwt langzaam op en geeft voor mij nog extra motivatie om dagelijks yoga te doen. Het lukt niet elke dag, maar doordat ik bij adriene dan toch de volgende wil doen ga ik wel door.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.