Ontspanning Zen voelen

Hoe een wekker mijn leven moet veranderen

Hoe een wekker mijn leven moet veranderen

Na het lezen van een boek over smartphonestress wist ik één ding heel zeker: ik moet weer een wekker in mijn leven. Een ouderwets ding dat niet meer kan dan mij ’s ochtends wekken en vertellen hoe laat het is. Ik verwacht zelfs dat het mijn leven positief gaat veranderen. 

Als je mij zes jaar geleden had verteld dat het mij moeite kost om niet op Instagram te kijken voordat ik ga slapen, dan had ik je niet geloofd. Ik had toen een hele normale relatie met mijn zwarte Nokia. Het was een apparaat waar ik mee sms’te en sporadisch mee belde, meer niet. Geen computer in broekzakformaat of verlengstuk van mijn hand. Ondanks dat ik weet dat er mensen zijn die véél verslaafder zijn, voel ik me toch een slechte sitcom als mijn vriend en ik in bed liggen met onze telefoons. Het is zo verleidelijk om even een bericht op WhatsApp te beantwoorden als ik mijn wekker zet of even door Twitter te scrollen als ik net wakker ben. Maar wil ik zo zijn? Nee.

Rust in mijn hoofd

In juni schreef ik al dat ik een wekker wilde kopen, maar nu ga ik het ook echt doen. Niet één met moderne snufjes, maar een ouderwets ding. Het advies dat ik in het boek een Leven Zonder Smartphone Stress las, ga ik opvolgen: “Koop meteen een wekker, zodat je slaapkamer in de toekomst je mobielvrijezone wordt.” Mijn telefoon laat ik daarom voortaan in de woonkamer en – net zoals vroeger – zet ik een wekker voordat ik ga slapen. De verleiding om een app aan te klikken is er dan niet, waardoor ik automatisch meer tijd over houd om te lezen en te mediteren. Niet alleen doorbreek ik zo een patroon waar ik mij aan stoor, maar het geeft waarschijnlijk ook meer rust in mijn hoofd. Iets wat heel waardevol is. Misschien is dit wel een belangrijke eerste stap en ruil ik straks mijn iPhone om voor een ouderwetse Nokia. Wie weet.

Heb jij een ouderwetse wekker? Of gebruik jij ook je telefoon als wekker? 

You Might Also Like

7 Comments

 • Janna
  9 december 2016 at 08:45

  Goed idee, ik denk dat het voor echt veel rust gaat zorgen. Ik heb alleen wifi in mijn apparement als mijn laptop aanstaat (iets met een studentenflat in Leipzig haha), dus ik kan ’s avonds voor ik ga slapen en ’s ochtends als ik net wakker word sowieso niks op mijn telefoon. Is echt heerlijk relaxed 🙂

  • Shirah
   10 december 2016 at 20:59

   Dat lijkt mij ook heel relaxed! Ieder nadeel heeft zijn voordeel 😉

 • Veerlez
  9 december 2016 at 12:29

  Ik gebruik nog steeds mijn telefoon, maar heb hem tegenwoordig niet meer direct naast mijn bed liggen, dat zorgt wel voor dat ik hem minder gebruik voor en na het slapen. Alleen blijf je daardoor wel afhankelijk van dat ding. Ik was gisteravond blijkbaar vergeten de stekker van mijn oplader in het stopcontact te doen, dus ik heb verplicht uitgeslapen! Misschien moet ik ook maar weer eens aan de oldskool wekker!

  • Shirah
   10 december 2016 at 21:01

   Lekker verplicht uitslapen! Laat je weten hoe een oldskool wekker je bevalt, als je er één koopt?

 • Marjan
  9 december 2016 at 16:11

  Ik heb een “licht-wekker”; zalig. Een half uurtje voor de wekker begint (een vogelgeluidje;-)) gaat het licht zachtjes aan en wordt dan steeds feller. Mijn telefoon gaat uit als ik naar bed ga en gaat pas na het ontbijt weer aan.

  • Shirah
   10 december 2016 at 21:02

   Zo’n licht-wekker lijkt mij perfect! Ik ga op Marktplaats naar één speuren. Volgens mij word je dan veel fijner wakker.

 • Merle
  12 december 2016 at 19:42

  Ik heb een ouderwetse wekker, maar het is zo’n afschuwelijk piepgeluid, dat ik toch graag op zoek ga naar een wekker met een iets fijner geluid, haha. Maar het hebben van een wekker is wel fijn voor het rustig wakker worden!

 • Leave a Reply