Psyche Zen denken

Hoe goed ben jij in nietsdoen? Een les ‘wu wei’

Door terug te kijken op het afgelopen jaar, kwam ik onder andere tot de conclusie dat ik minder een controlfreak wil zijn en meer wil vertrouwen op de flow van het leven. In het taoïsme wordt het vertrouwen in het ritme van de natuur ‘wu wei’ genoemd. Wat houdt dit principe precies in? En hoe kun je het toepassen?

Om misverstanden te voorkomen: wu wei staat niet letterlijk voor nietsdoen. Het betekent eerder dat je weet wanneer je wel in actie moet komen en wanneer niet. Wu wei wordt daarom meestal vertaald in ‘doen door niet te doen’. Het concept is afkomstig van de Chinese filosoof Zhuang Zi. Hoewel dit best ingewikkeld klinkt, houdt het in simpele termen in dat je niet altijd actie hoeft te ondernemen, ook al lijkt dat soms wel het geval te zijn. Een voorbeeld is het verliezen van een baan. De controlfreak in mij zou meteen alles eraan doen om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden. Ik zou handelen uit angst. Maar als ik in een staat van wu wei ben, dan heb ik er vertrouwen in dat er iets anders op mijn pad komt. Dat hoeft niet diezelfde week te gebeuren, het kan zich ook anders aandienen.

Meer spontaniteit

In het Westen leven we met de gedachte dat je hard moet werken om iets gedaan te krijgen. Deels is dat natuurlijk ook zo. Als ik niks voor mijn studie doe, dan heb ik aan het einde van het jaar ook geen diploma. Het punt is alleen dat veel mensen zijn doorgeschoten in deze gedachte. Niet voor álles hoef je hard te werken. Er zijn ook momenten waarop iets op zijn plek valt of gewoon gebeurt. Daar zijn niet altijd bloed, zweet en tranen voor nodig. Wu wei kun je daarom ook het beste zien als een soort spontaniteitsgevoel. Als je iets spontaan doet, dan heeft het weinig moeite gekost om zover te komen. Ben je in een staat van wu wei, dan hoef je niks te forceren, maar lijkt alles wat je doet spontaan te gebeuren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je meer op je gevoel afgaat in plaats van rationeel te denken door allerlei opties van tevoren uit te kienen.

Zo kom je in de flow

Heb je het idee dat je op dit moment niet op de juiste plek zit? Lijkt het alsof je je wensen moet forceren? En kun je het huidige moment moeilijk accepteren? De volgende vragen zorgen niet meteen voor een concrete oplossing, maar ze laten wel zien dat je niet altijd de weg met de meeste weerstand hoeft te kiezen:

 1. Waarom ben ik ontevreden met hoe mijn leven nu is?
 2. Wat hoop ik te bereiken met mijn acties?
 3. Hoe zou het zijn als ik mijn wensen minder opdring?
 4. Kortom: wat gebeurt er als ik mij overgeef aan de situatie?

Het ontslag dat ik in het begin als voorbeeld gaf, kan mij bijvoorbeeld doen inzien dat er ook een boel nieuwe kansen voor in de plaats komen. Misschien kom ik juist tot de ontdekking dat de baan die ik had, eigenlijk helemaal niet zo leuk was als het leek en dat dit het moment is om uit te zoeken waar ik wel naar op zoek ben.

Flow with whatever may happen, and let your mind be free: stay centered by accepting whatever you are doing. This is the ultimate. – Zhuang Zi

Kun jij het leven makkelijk aanvaarden zoals het nu is?

You Might Also Like

7 Comments

 • Iris
  25 januari 2016 at 10:43

  Wat een mooi stuk! Ik kon het leven nooit zo makkelijk aanvaarden en dat kwam vooral omdat ik van mezelf enorm veel verlangde. Ik ben behoorlijk perfectionistisch en ik probeer nu veel te accepteren en vanuit mijn gevoel te doen. Niet alles kan en hoeft perfect. Tegenwoordig kan ik wel redelijk alles aanvaarden en voel ik me ook een stuk rustiger en blijer (met sommige momentjes uitgesloten natuurlijk). Ik vind het leuk hoe jullie zo goed met dit blog bezig zijn en over dit soort dingen schrijven. Ik ben er zelf al een paar jaren mee bezig en het voelt goed om hier ook onderwerpen te lezen. Keep it up!

  • Lisa
   25 januari 2016 at 14:40

   Wat leuk om te horen, dankjewel! En je hebt helemaal gelijk, niet alles hoeft perfect!

 • Yvonne Renckens
  25 januari 2016 at 13:02

  Mooi zeg! Sluit wel aan bij het idee dat alles met een reden op je pad komt. Ik ga me er eens verder in verdiepen, bedankt voor de tip!

 • Debby
  25 januari 2016 at 13:24

  Mooi, zou ik ook eens wat vaker moeten proberen 🙂

 • Desi
  25 januari 2016 at 23:27

  Mooi stuk. Ik kende Wu Wei niet, maar ik kan me hier helemaal in vinden. Ik probeer ook steeds minder te doen op de momenten dat dat niet hoeft. Ik las een keer in een boek dat een keeper de grootste kans heeft om een penalty te stoppen als hij niets doet. Toch duiken de meeste keepers, zodat ze het gevoel hebben dat ze alles gedaan hebben wat ze konden doen om de penalty te stoppen. Ik heb soms het idee dat ik in mijn leven een keeper ben die wanhopig naar alle kanten springt, terwijl ik net zo goed stil kan blijven staan en veel beter resultaat krijg. Dus ik probeer wat vaker stil te staan!

  • Lisa
   26 januari 2016 at 07:17

   Wow, wat een mooi voorbeeld! Die ga ik zeker onthouden.

 • Judith
  21 mei 2017 at 17:47

  Mooi beschreven 🙂 Ik probeer ook wel minder te plannen, minder van mezelf te hoeven (= minder op basis van n lijstje wat doen en meer waar ik zin in heb, dus ook slontaner. Niet makkelijk maar stap voor stap

 • Leave a Reply