Yoga Zen doen

Hoe je je houding verbetert met yoga

Hoe je je houding verbetert met yoga

Je lichaamshouding weerspiegelt niet alleen je emotionele toestand. Je kunt ook je emoties beïnvloeden door een andere houding aan te nemen. Zo voel je je waarschijnlijk een stuk zelfverzekerder als je met een rechte rug loopt in plaats van gebogen. Hoe helpt yoga bij het verbeteren van je lichaamshouding, ook wanneer je niet op de mat staat?
Door Belle Jansen

Ben je moe, verdrietig of bang, dan is er een grotere kans dat je met je schouders voorover gebogen zit of loopt. Maar hierdoor sluit je je hart en je longen als het ware af en kun je minder goed en diep ademhalen. Ook komt er dan veel druk te staan op je wervelkolom en drogen je flexibele tussenwervels meer uit. De kromming in je wervelkolom wordt daardoor steeds groter. Als je een goede houding aanneemt, is je lijf letterlijk groter en neem je meer ruimte in. Je lichaam geeft dan signalen aan je hersenen dat je in een machtspositie bent. Je testosteronniveau gaat daardoor omhoog, wat ervoor zorgt dat je productiever bent. Een gezonde houding kan dus de sleutel zijn tot een beter humeur, meer zelfvertrouwen en een productieve werkdag. Maar hoe kun je je houding verbeteren?

Lichaamsbewustzijn

Yoga helpt je een gezonde houding aan te nemen. De belangrijkste reden waarom yoga zo effectief is in het verbeteren van je houding, is dat je tijdens de hele les eraan herinnerd wordt je houding te corrigeren en niet in elkaar te zakken. Deze extra aandacht voor je lichaam en houding, zorgt ervoor dat je je lichaamsbewustzijn vergroot. Dit gaat verder dan alleen het moment waarop je op de yogamat staat; je neemt dit bewustzijn ook met je mee wanneer je niet een yogales volgt. Zoals wanneer je achter de computer zit, auto rijdt of een andere sport doet. Zelfs een paar minuten per dag aandachtig bezig zijn met je lichaamsbewustzijn, heeft al effect.

Een stevige basis: tadasana

Tadasana, de berghouding, staat bekend als de blauwdruk voor alle yogahoudingen. Er wordt vaak gezegd dat als de aanwijzingen opvolgt die je normaal gesproken in tadasana ook doet, je in staat bent uitlijning en gemak te vinden in welke houding je ook staat. Zo voer je deze houding uit:

  1. Verdeel je gewicht gelijkmatig over je rechter- en linkervoet. Voel dat je voeten stevig op de grond staan.
  2. Activeer je spieren in je bovenbenen door je knieschijven iets omhoog te tillen. Houd je knieën licht gebogen.
  3. Houd je wervelkolom in een neutrale positie. Creëer ruimte in de wervelkolom door je kruin in de richting van het plafond te brengen, je kin parallel aan de vloer en je stuitje in de richting van de grond.
  4. Trek je navel naar binnen en omhoog. Vergroot de afstand tussen je ribben en je heupen. Zorg ervoor dat je je borst omhoog brengt en je schouders naar beneden en naar achteren worden getrokken.
  5. Zorg dat je oren, schouders, heupen, knieën en enkels in één verticale lijn komen. Dit geeft je lijf maximale ondersteuning, zonder onnodig druk op de spieren uit te oefenen.

Sterke schouders en bovenrug

Er zijn bepaalde houdingen die geweldig zijn voor het krijgen van een sterkere bovenrug en schouders. Ook je uithoudingsvermogen wordt hierdoor beter. Om dit gebied van je lichaam te versterken, kun je de cobra (bhujangasana), sprinkhaan (salabhasana), dolfijn (makarasana) en achteroverbuigingen doen.

Als je je schouders laat hangen, wordt je borst strakker en lijkt je borstspier kleiner te zijn dan hij in werkelijkheid is. Houd je deze spier constant kleiner en strakker door voorovergebogen te zitten of te staan, dan wordt het steeds lastiger om daadwerkelijk rechtop te staan. De borstspier is dan niet lang genoeg.

Je armen boven je heffen of achter je brengen, doen we in het dagelijks leven maar zelden. Bij yoga doe je eenvoudige bewegingen die nodig zijn om je schouders en borstkas mobiel te houden. Voorbeelden zijn het strekken van je armen boven je hoofd, zijdelings langs je lichaam of achter je rug

Een sterke core

Een sterke core houdt je rechtop. Met je core worden de spieren in je romp bedoeld: het korset van spieren rondom je rug, buik en bekkenbodem. Dit korset van spieren is de basis waaruit bijna alle bewegingen voortkomen. Je hebt dus baat bij een sterke core bij praktisch alles wat je doet. Balanshoudingen, twists en achteroverbuigingen zijn doeltreffende yoga-oefeningen voor je core. Probeer bijvoorbeeld de boothouding (navasana) en de kraanvogel (bakasana). Ook de brug (setu bandha sarvangasana), de plankhouding (kumbhakasana) en de dolfijnplank (op je onderarmen steunen) zijn effectief voor je core.

Achteroverbuigingen

Om het vooroverbuigen van de schouders te compenseren, is het belangrijk dat je regelmatig precies het omgekeerde doet: je schouders naar achteren en omlaag brengen, je borst omhoog brengen en je wervelkolom achteroverbuigen. Achteroverbuigen is een integraal onderdeel van een uitgebreide yoga-training en iets dat je zelden doet bij een andere vorm van lichaamsbeweging.

Als je op een veilige manier achterover wil buigen, zorg dan dat je altijd je core aanspant om je onderrug te beschermen. Gebruik je inademing om de ruggengraat te verlengen en de uitademing voor het verdiepen van de boog van de achteroverbuiging. Diepe achteroverbuigingen die je, natuurlijk alleen na een goede warming-up, kunt toevoegen aan je yoga practice zijn bijvoorbeeld de kameel (strasana), de boog (dhanurasana) en het wiel (urdhva dhanurasana).

Welke yogahoudingen vind jij fijn om je houding te verbeteren?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.