Inzicht Zen denken

Hoe kun je beter alleen zijn? – zenvraag #5

zenvraag alleen zijn

In deze tijd ben je eigenlijk nooit echt alleen. Met een smartphone kun je op ieder moment contact met iemand zoeken en ben je altijd bereikbaar. Logisch dat alleen zijn voor veel mensen als iets onnatuurlijks voelt. Hoe kun je hier beter in worden? Voor de zenvraag zocht ik naar het antwoord. 

De eerste week dat ik op kamers woonde, moest ik er ontzettend aan wennen om alleen te zijn. Het scheelde dat een vriendin een verdieping onder mij woonde en mijn vriend een groot deel van de tijd bij mij was. Toch had ik moeite met de stilte en vond ik het lastig om het gezellig met mezelf te hebben. In een paar jaar tijd kan er veel veranderen. Alleen zijn voelt nu niet meer onwennig, maar juist prettig. Ik ga alleen naar concerten, rommelmarkten en de natuur in. Voor mij werkte het om alleen zijn niet te forceren, maar de tijd te nemen om hier aan te wennen. Vanzelf ontdekte ik wat ik graag alleen doe en wat juist niet. Nog steeds ben ik liever samen met iemand, maar ik vind mezelf wel een fijn gezelschap. Misschien is dat wel het belangrijkste.

Hoe kun je beter alleen zijn?, vroeg ik aan mensen in mijn omgeving. Dit zijn de antwoorden:

“Ik heb altijd al de behoefte gehad om me terug te trekken, dus voor mij is het niet heel moeilijk om alleen te zijn. Als ik me toch een beetje onrustig voel als ik alleen ben, dan zet ik meestal fijne muziek op, steek ik kaarsjes aan en ga ik iets interessants kijken of lezen. Ook helpt het om te bedenken wat je de komende week nog gaat doen en hoeveel mensen je dan tegenkomt. Dan voelt alleen zijn helemaal niet als een eeuwige tijd en kun je er maar beter nu van genieten.”

“Alleen zijn is een kwestie van wennen. Probeer te genieten van de momenten dat je alleen bent en besef dat je nooit écht alleen bent. Dat is het voordeel van in deze tijd leven. Met je telefoon kun je zo contact met iemand zoeken.”

“Door rustige muziek te luisteren of als je daar behoefte aan hebt een speciale app aanzetten met het geluid van koffiezetapparaat. Dat klinkt als gerommel. Maar ik geniet juist heel erg van alleen zijn.”

“Door ervaring. Aan het begin is het moeilijk, maar na maanden of jaren, gaat het beter. Je vindt dan je draai. Ook helpt het om de dag ervoor een soort planning voor jezelf te maken, dat geeft houvast. Plan iets leuks voor jezelf in, zoals een film kijken met een toastje met wat lekkers en een kaarsje. En geef toe dat het soms echt niet leuk is om alleen te zijn, bijvoorbeeld in december. Houd jezelf dan voor dat er altijd weer een januari komt.”

“Zoek een hobby. Met een fijne hobby ben je nooit alleen.”

Conclusie

Wie het moeilijk vindt om alleen te zijn, moet zichzelf de tijd gunnen om hier aan te wennen. Geef aan het gevoel toe dat het niet altijd leuk is om alleen te zijn, maar besef ook dat je nooit écht alleen bent. Zoek afleiding in een film, bedenk wat je de komende week gaat doen, maak een planning voor de dag, zoek een hobby of luister rustige muziek. Alleen zijn voelt dan misschien niet als een eeuwige tijd, maar iets waar je juist van geniet.

Kun jij goed alleen zijn? 

BewarenBewaren

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Merle
  25 november 2016 at 12:15

  Goeie post en helemaal waar! Sinds ik (dit schooljaar) een tussenjaar doe, heb ik een lange tijd veel moeite gehad met het ‘lege’ huis waar ik de dag in doorbracht. Door te wandelen en buitenlucht te nemen én, inderdaad, te beseffen dat alleen zijn helemaal niet vervelend hoeft te zijn, als je jezelf maar een beetje verwent op z’n tijd en dingen doet die jij fijn vindt.

 • Reply
  Lorenza
  26 november 2016 at 07:30

  Wat een goede tips! Ik kan heel goed alleen zijn, en heb hier ook heel veel behoefte aan. Maar doordat ik best veel alleen ben vind ik het moeilijk om daar met aandacht bij stil te staan en van te genieten. Het gevaar is als je er zo gewend aan bent dat je nogal druk blijft en niet echt ontspant of erbij stilstaat. Ik ga jullie tips toepassen om wat meer aandacht te hebben voor de fijne momentjes dat ik alleen ben, en waar ik juist blij mee ben!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.