Ontspanning Zen voelen

Hoe was mijn langzame week?

Langzaam leven leek mij een eitje. Gewoon alles nét iets rustiger en bewuster doen, dat moet toch eenvoudig zijn? Deze week ontdekte ik dat je dit niet zomaar even doet. Langzaam leven is een heuse kunst.

Ik zeg altijd stoer dat ik geen horloge heb en daarom tijd ook niet belangrijk vind. Door een week langzaam te leven, merkte ik dat dit niet helemaal waar is. De tijd draag ik dan wel niet om mijn pols, maar dit betekent niet dat ik er niet mee bezig ben. Het klinkt misschien zweverig, maar eigenlijk zou ik meer op mijn innerlijke klok moeten vertrouwen. Want waarom moeten een paar cijfers mij vertellen dat het tijd is om te gaan slapen? Deze dingen leerde ik afgelopen week ook:

De natuur is de perfecte plek om te onthaasten

Zaterdag was de eerst excursie van mijn opleiding tot natuurgids. De ochtend zelf was alles behalve ontspannen, omdat ik dacht dat ik de bus niet zou halen en dus onderweg moest eten. Eenmaal in het bos ging langzamer leven eigenlijk vanzelf. Tijdens een wandeling van ruim anderhalf uur stonden we stil bij bijna iedere boom, stukje mos en paddenstoel. Dit is daarom ook het hoogtepunt van mijn langzame week, omdat tijd even niet bestond.

Voor langzame activiteiten heb je geduld nodig

Tijdens een uur durende treinrit in de stoptrein (dat is pas langzaam reizen), tekende ik cirkels en deed ik een poging tot het tekenen van een mandala. Het duurde even voordat ik stopte met oordelen over mijn tekening en het proces zelf leuk vond. Hier heb je echt geduld voor nodig. Toen ik dit eenmaal los kon laten, vond ik het juist rustgevend. Daarom wil ik vaker tekenen of schilderen. En misschien test ik ook eens mijn geduld met een puzzel.

Langzaam leven geeft ruimte voor goede gesprekken

Haast en een bus die niet rijdt, is niet het recept voor een langzame ochtend. Maar toen ik dat naast me neer kon leggen, besloot ik me te focussen op alles om me heen. De koude wind die ik voelde tegen mijn gezicht en de maan die zo opvallend fel scheen. Na een paar minuten raakte in gesprek met de jongen naast mij, hij vertelde een inspirerend verhaal. Hij woont op een zeilboot en ieder seizoen ligt zijn ‘huis’ in een andere haven, wauw!

Tien minuten eerder opstaan maakt een groot verschil

Het is best aantrekkelijk om tien minuten langer in bed te liggen, helemaal als je wekker al vroeg gaat. Deze week leerde ik dat tien minuten echt verschil kunnen maken. Het verschil tussen haasten en een relaxte ochtend. Zo weet je zeker dat je dag langzaam begint.

Bewust thee drinken is heel ontspannend

Bij de cursus zenmeditatie eindigde we iedere les met een theeceremonie. Dit ritueel stond tot in de puntjes vast. Niet alleen de manier waarop je de thee in schonk was belangrijk, maar ook hoe je je kop vast moest houden als de thee op was. Ik schonk de thee meestal náást het kopje en hield het altijd verkeerd vast, waarschijnlijk omdat ik bang was iets fout te doen. Afgelopen week gaf ik mezelf opnieuw een kans met mijn zelfbedachte theeceremonie. Mijn kop kamillethee dronk ik heel langzaam op. Het kostte wat extra tijd, maar het was wel ontspannend. Mijn volgende doel is om mijn eigen theemix samen te stellen en dit langzaam op te drinken.

Je ademhaling brengt je terug naar het nu

Eén van de opdrachten die ik mezelf deze week gaf, was het lezen van het boek Iedere stap is vrede. Naast dat het boek heel prettig geschreven is, leerde de schrijver Thich Nhat Hanh mij ook een handige truc. Merk je dat je te gehaast bent? Denk dan als je uitademt ‘Ik voel dat ik uitadem’ en als je inademt ‘Ik voel dat ik inadem’. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, zijn de woorden ‘In’ en ‘Uit’ voldoende. Door bewust adem te halen ben je automatisch meer in het moment aanwezig.

Conclusie?

Langzaam leven is niet iets wat je zomaar even doet. Je moet jezelf trainen om alles bewuster te doen en hier de tijd voor te nemen. Door deze langzame week leerde ik dat ik veel dingen onbewust gehaast doe. Omdat dit zo vanzelf gaat, kon ik dit niet in één week veranderen. De momenten dat ik bewust langzamer leefde (met succes!), merkte ik dat het heel rustgevend is. Langzaam is voor mij het nieuwe snel, als je er maar de tijd voor durft te nemen. En dat is een uitdaging!

collage langzaam levenLukt het jou om langzamer te leven? En hoe houd je dit vol?

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Debby
  20 januari 2016 at 12:01

  Wauw, wat mooi. Ik moet bekennen dat ik het nooit zo geprobeerd heb, alleen tijdens mijn Vipassana meditatie.

  • Reply
   Shirah
   20 januari 2016 at 15:42

   Echt de moeite waard om eens te proberen!

 • Reply
  Iep
  20 januari 2016 at 13:40

  Wat leuk om je ervaringen te lezen! Ik heb zelf ook nog nooit een horloge om mijn pols gehad (ben al bijna 45) en dat heb ik altijd fijn gevonden. Het geeft iets meer rust en je hebt niet zo’n onding om je pols. Maar op de een of andere manier weet ik wel altijd hoe laat het is – dat voel ik dan gewoon. En zit er dan hooguit een kwartier naast. Heb jij dat ook?

  • Reply
   Shirah
   20 januari 2016 at 15:42

   Ja, heel herkenbaar! Ik hoef eigenlijk nooit een wekker te zetten, want ik word altijd voor de wekker wakker. En het is nooit een verrassing hoe laat het is.

 • Reply
  Iris
  20 januari 2016 at 17:35

  Mooi om te lezen zeg en wat fijn dat je door het langzame leven je allemaal dingen beseft. Ik ben nu ook bijvoorbeeld veel meer aan het lezen en kan er zo van genieten om die tijd voor mezelf te hebben. Normaal doe ik namelijk honderd dingen tegelijk en nu probeer ik dat minder te doen 🙂 Heel interessant om te lezen dit artikel!

 • Reply
  Desi
  21 januari 2016 at 08:16

  Je opmerking over de tijd raakte me. Ik zou ook wel meer op mijn eigen gevoel mogen vertrouwen dan op een paar getallen die me vertellen dat ik naar bed moet. Het klinkt heel bijzonder om zo langzaam te leven. Ik probeer het ook wel, maar het gaat nog niet zo goed als ik zou willen.

 • Reply
  Lilian (ikwordvrolijkvan)
  23 januari 2016 at 19:30

  Klinkt goed! Ik zou dit misschien ook vaker moeten doen, echt tijd maken en ook nemen 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.