Liefde Zen voelen

Iets doen voor je toekomstige zelf

iets doen voor je toekomstige zelf

Het klinkt gek, iets doen voor je toekomstige zelf. Alsof er ergens op de aardbol nog een versie van je rondloopt die je een gunst moet verlenen. Dat klopt niet in de lijn van leven in het moment en stilstaan bij het nu. Toch is het niet zo’n gek idee. 

‘Doe iets waar je toekomstige zelf je dankbaar voor is’, is een spreuk die ik vaak op Pinterest voorbij zag komen. ‘Ja,ja blabla’, dacht ik toen ik dit voor het eerst las. Een column van Elizabeth Gilbert in Happinez liet mij er op een andere manier naar kijken. Ze beschreef hoe ze van haar moeder leerde om een cadeautje te geven aan haar toekomstige zelf. Zo waste haar moeder altijd haar bed en maakte ze het netjes op voordat ze op vakantie ging. Op deze manier was ze vriendelijk en zacht voor de persoon die ze nog moest worden.

Sloddervos

Van mijn moeder leerde ik ook om altijd het huis netjes achter te laten voordat je op vakantie gaat. Vroeger vond ik het overdreven als ik haar het toilet zag schrobben, de bedden zag opmaken en de vloer zag zuigen de dag voordat we op vakantie gingen. Ik vond het maar een gekke manier van vakantievoorpret. Maar ondanks dat ik meer een sloddervos ben die denkt: ‘Als ik het nu niet doe, dan doe ik het morgen of volgende week’, heb ik hetzelfde ritueel voordat ik op vakantie ga. Ik zie nu in dat deze kleine gebaren ook een vorm van zelfliefde zijn.

Kleine en grote dingen

Er zijn genoeg grote en kleine dingen die je voor je toekomstige zelf kunt doen. Van het flossen van je tanden, jij blij en de tandarts blij, tot je inschrijven voor een cursus pottenbakken. Als ik de toekomstige Shirah* blij wil maken, doe ik een paar yogahoudingen zodat ik in de toekomst geen last heb van mijn schouders en bak ik ’s avonds havermoutpannenkoeken zodat ik de volgende ochtend langer kan slapen en een gezond ontbijt heb in de trein. Hetzelfde geldt voor mediteren, de planten water geven en het leren van een nieuwe taal.

Het moraal van dit verhaal: bedenk vaker wat je vandaag kunt doen voor de persoon die je nog moet worden. Zie het als een cadeautje dat je nu inpakt en later verrast weer uitpakt. Als een pruimenboom die je nu plant en waar je later de vruchten van plukt. Of denk aan de wereldberoemde slogan van L’Oréal; doe het omdat je het waard bent.

“The future depends on what you do today.” – Ghandi

* Dit is de eerste en meteen laatste keer dat ik in de derde persoon schrijf. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Merel
  5 augustus 2017 at 21:26

  Een beetje wat meer voor je toekomstige ik doen is nooit verkeerd. Dat wat jou moeder deed vroeger voor de vakantie, zo is en was mijn moeder ook. En ook ik had nooit het nut er van in gezien. Tot op deze leeftijd en het natuurlijk heel fijn is dat je na een vakantie in een lekker schoon ruikend huis thuis komt. Zo heb ik voor mijn toekomstige ik heb ik alvast brood gesmeerd voor morgen. Ontbijt in bed voor dat ik aan het werk moet gaan :). Waardoor ik net even wat langer kan blijven liggen. Maar een andere taal leren zoals spaans voor later lijkt me ook erg leuk!

 • Reply
  Irene
  7 augustus 2017 at 19:26

  Inspirerend. En een soort van nieuwe manier om naar kleine (en grotere) taakjes en dingen te kijken.

  • Reply
   Shirah
   8 augustus 2017 at 08:50

   Precies!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.