Liefde Zen voelen

Ik ben geen groepsmens en dat is oké

Ik hou van gezelligheid (wie niet?) en vriendschappen vind ik belangrijk, maar er zijn ook momenten waarop ik mezelf graag afsluit van de buitenwereld en liever alleen ben. Makkelijk vond ik het niet om deze eigenschap te accepteren, integendeel zelfs.

In 2013 ging ik een half jaar op uitwisseling in Oxford. Hoewel het hoofddoel was om een hoop op te steken van de uitgeverswereld en mezelf onder te dompelen in de Engelse cultuur, heb ik vooral veel geleerd op sociaal gebied. Stel je voor: je komt aan op een onbekende campus met huisgenoten uit verschillende werelddelen, waarvan je niet eens de namen kent. Je ontmoet je nieuwe huisgenoten voor het eerst aan de ontbijttafel, tussen het brood smeren door. Ik geloof dat ik nog nooit zoveel nieuwe mensen heb leren kennen als toen aan het begin van het semester.

Groepsdruk

De eerste contacten die je legt tijdens een introductieweek zijn meestal erg belangrijk. Er werden dan ook veel activiteiten georganiseerd, zodat je elkaar snel leert kennen. Toch vond ik het beangstigend dat er zo veel sociale activiteiten te doen waren, want: ‘Hoe moet dat straks als ik een keer geen zin heb om ‘s avonds uit te gaan?’, spookte er door mijn hoofd. Het laatste wat je wilt als je samen met andere studenten in één huis woont en een semester gaat studeren, is buiten de groep vallen. Meegaan in al het feestgedruis vond ik leuk, maar ik ervoer het ook als een sociale druk. Er was een constante worsteling tussen twee verlangens: ik wilde wel bij een groep horen, maar de behoefte om mijn eigen ding te doen en mezelf af en toe terug te trekken was net zo sterk.

Vergelijken

De tweestrijd tussen sociaal zijn en de behoefte alleen te zijn, heeft me vaak doen twijfelen aan mezelf. Als ik dagboeken teruglees, zie ik dat ik mezelf moed inspreek door te zeggen dat het oké is hoe ik ben en dat ik niet per se aan alles hoef mee te doen. Naarmate ik ouder word, merk ik dat het makkelijker wordt om me minder aan te trekken van sociale verwachtingen. Als ik na een gezellige avond met vriendinnen hoofdpijn heb, weet ik dat de drukte net iets te veel was en dat ik even tijd voor mezelf nodig heb. Die tijd neem ik zonder dat ik dat stom of raar vind.

Op uitwisseling worden verschillen natuurlijk ook veel meer uitvergroot, omdat je bijna alles samen doet en je verder bijna niemand kent afgezien van je huisgenoten. Stel ik bleef een keer als enige thuis, dan viel het extra op. Maar door mezelf telkens te vergelijken met de rest van de groep, voelde ik me niet veel beter. Door er een minder groot probleem van te maken dat ik niet altijd met de groep mee wilde, kon ik op den duur met minder schuldgevoel ‘nee’ zeggen. Een win-winsituatie voor iedereen, want ik had daarna meer energie om leuke dingen te doen en de rest hoefde zich ook niet af te vragen waarom ik een keer wat stiller was. Als er iets is wat ik geleerd heb van deze situatie, is het wel dat je naar je eigen behoeftes moet luisteren, hoe moeilijk dat soms ook is.

Quote, Ik ben geen groepsmens en dat is oké

Bron: Pinterest

Herken jij je in mijn verhaal?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Lieske
  30 november 2015 at 20:39

  Ow, wat herken ik mezelf hierin. Ik houd ervan om leuke dingen te doen met mensen en wil heel graag lekker sociaal doen met mensen. Maar ik houd echt zoo niet van savonds laat uitgaan, savonds doe ik gewoon liever andere dingen, maar ik voel wel exht de sociale druk om wel savonds uit te gaan. Ik heb af en toe het idee dat iedereen denkt dat al het leuke alleen maar savond kan plaats kan vinden, maar ik wil geen dingen doen die ik niet wil doen. Dat levert af en toe best wel een dilemma op voor mezelf. Ik ben nu alsnog aan het ontdekken hoe ik hier het beste mee om kan gaan, maar ik weet wel dat ik niet mijn eigen wensen aan de kant zet om anderen een plezier te doen. Heel fijn dit artikel 😀

 • Reply
  Iris
  3 januari 2018 at 22:37

  OOh dit heb ik ook steeds voor 🙁 maar met ouder worden, bedenk ik me dat ik met me erbij proberen te horen… veeel tijd verspil! Blij dat ik niet de enige ben 🙂 ik krijg ook steeds koppijn van roepende mensen :p

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.