Yoga Zen doen

Ik deed een maand lang iedere dag yoga

Een maand geleden schreef ik dat ik meer plezier wilde hebben in yoga en dat ik wilde stoppen met mezelf vergelijken met andere yogi’s. Dus bedacht ik een uitdagende challenge: een maand lang iedere dag yoga doen. Is het gelukt? En wat heb ik ervan geleerd?

Ja, het is gelukt! Dertig dagen lang heb ik trouw yoga gedaan. Ik deed yoga op het strand, in het park, met vriendinnen en zelfs met mijn vriend. Ik probeerde houdingen die ik nog nooit had gedaan, viel om en stond weer op. Ik had spierpijn, kapotte voeten en een leger hoofd. Ik voelde me steeds gespierder worden, maar soms ook een plumpudding. En ik zat in een yoga flow en soms juist helemaal niet. Eén ding was er wel constant: het maakte niet uit hoe lang ik yoga deed, daarna voelde ik me altijd beter.

Alles is goed

De eerste week van mijn yogachallenge vond ik best confronterend. Mijn negatieve gedachtes vielen ineens op. ‘Zie je wel dat je vroeger veel leniger was!’, ‘Waarom zijn mijn hamstrings toch zo kort?’ en ‘Kan ik die houding nu nóg niet!’. Gedurende de weken maakte dit langzaam plaats voor positievere gedachtes en lukt het mij om me meer op mijn ademhaling te focussen. Ik rolde mijn yogamatje uit, pakte er soms een yogaboek bij en deed net zo lang yoga als ik zelf wilde. Door mezelf geen tijdslimiet te geven, hoopte ik dat de drempel om yoga te doen een stuk lager zou worden. Dat is zeker gelukt. Want of ik nu vijf minuten, een half uur of driekwartier yoga deed, het was allemaal goed. Dat is denk ik het geheim van een nieuwe gewoonte aanleren.

Mooie herinneringen

Op ongeveer de helft van mijn challenge was ik met een vriendin in het park en besloten we spontaan yoga te doen. Op een gegeven moment zei ik: ‘Weet je wat ik zo knap vind? Als mensen een brug kunnen.’ Omdat ik benieuwd was of ik dit kon, ging ik op de grond liggen en drukte ik mezelf omhoog met mijn armen. Het klinkt misschien gek: maar ik was zo verrast dat het lukte. Voor mij was dit het bewijs dat je bijna alles kunt als je genoeg oefent en dat het vooral een kwestie is van jezelf niet forceren in een yogahouding.

Ook een leuke herinnering aan deze flexibele maand was toen ik een andere vriendin over deze challenge vertelde. Ze werd meteen enthousiast en vroeg of ik haar een aantal houdingen wilde leren. Niet alleen was ze een stuk leniger dan ze dacht, ze ontdekte ook dat yoga meer is dan in de lotushouding zitten. Zelfs mijn broer vroeg of ik hem een aantal houdingen kon leren tegen rugpijn. Alleen kwam hij er al snel achter dat hij liefst de hele tijd in de lijkhouding ligt.

Soepeler in mijn vel

Deze challenge was een grote motivatie om een stuk creatiever om te gaan met yoga. Als het buiten koud is en je toch yoga wil doen op je balkon, trek je gewoon een trui aan. Als je met geen mogelijkheid in een houding komt, zoek je gewoon een stap voor stap uitleg op internet. En op de momenten dat je even geen inspiratie hebt, zijn er eindeloos veel plaatjes op Pinterest.

Nog steeds baal ik soms van mijn korte hamstrings, die gelukkig iets soepeler worden, en vind ik het regelmatig lastig om mezelf niet te vergelijken met anderen. In een maand tijd is yoga onderdeel geworden van mijn leven. Niet meer iets dat ik sporadisch doe, maar een belangrijk moment in mijn dag. Natuurlijk is het mooi meegenomen dat ik nu een stuk leniger ben, maar de grootste overwinning is dat ik na een dag werken niet zo’n last meer heb van mijn schouders en dat ik er zelfs naar uitkijk om weer yoga te doen. Daarom daag ik mezelf nog een maand uit.

collage iedere dag yoga-2

Van links naar rechts: yoga op een prachtige plek in Zeeland, thuis na een kwartier stoeien met de zelfontspanner en dé yogahouding waarmee ik mezelf verbaasde.

Doe jij vaak yoga?

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  17 augustus 2016 at 09:13

  Wat een leuk artikel! Ik doe zo af en toe yoga: maar ik zou het best vaker willen doen!

 • Reply
  Carola
  17 augustus 2016 at 10:06

  Sinds een hernia heb ik rugoefeningen geleerd van een speciale rugyoga docent Desi Stunnenberg. Ik doe al ruim twee jaar iedere dag yoga. Wat in het artikel ook blijkt… Geen tijdslimiet en voor mij ook vrij welk moment ik het doe. ‘Weer of geen weer’, zin of geen zin, de beloning is het goeie gevoel dat het je geeft. En voor mij… geen herniapijn meer :-))

  • Reply
   Shirah
   20 augustus 2016 at 20:27

   Wauw, wat goed dat je geen herniapijn meer hebt. En twee jaar is echt een lange tijd!

 • Reply
  Sanne
  17 augustus 2016 at 11:04

  Wat gaaf! En wat leuk om je ervaringen te lezen. Ik doe nu 30 days of yoga van Yoga with Adriene (YouTube!) en vind tot nu toe superleuk en vooral fijn, maar kan me er niet toe zetten om het echt elke dag te doen. Zo’n ‘lesje’ is dan al snel een halfuur, dus ik zal het inderdaad wel zijn. Gewoon 5 minuten is inderdaad ook gewoon prima.

  • Reply
   Shirah
   20 augustus 2016 at 20:32

   Ik heb ook een tijdje 30 days of yoga van Yoga with Adriene geprobeerd. Het lukte mij ook niet om het iedere dag te doen, omdat ik een half uur wel heel lang vond. Terwijl ik nu ik vaak zonder dat ik het door heb, veel langer yoga doe. Jezelf geen tijdslimiet geven, werkt dus echt heel goed!

 • Reply
  Belle
  17 augustus 2016 at 22:39

  Wauw, supergoed & leuk om te lezen❤️

 • Reply
  Chrissy
  18 augustus 2016 at 11:03

  Wat een leuk inspirerend stuk om te lezen!
  Het iedere dag doen lukt mij dus maar niet.. Volgde je een programma of deed je ‘maar iets’? En heb je tips om het gewoon echt dagelijks te doen? Gewoon doen zeker haha.. En dus geen tijd limiet eraan hangen vond ik ook wel een mooie..

  Liefs x

  • Reply
   Shirah
   20 augustus 2016 at 20:35

   Dankje! De meeste dagen gebruikte ik een boek of deed ik een aantal houdingen die ik nog herinnerde uit een yogales. Ik zal binnenkort nog een artikel schrijven met tips om elke dag yoga te doen. Jezelf geen tijdslimiet geven en er bewust tijd voor maken, hielp mij erg.

 • Reply
  Sanne
  19 augustus 2016 at 15:25

  Super goed dat je 30 dagen yoga hebt gedaan 🙂 Slim om jezelf geen tijdslimiet te geven. Ik merk dat ik ook meer aan yoga doe, als ik mezelf niets verplicht. In de zomer heb ik bijna geen lessen gevolgd, dat wil ik weer oppakken als mijn lessen weer beginnen. Ik heb wel veel momenten kort geyogaed met yogawithadriene enzo 🙂

 • Reply
  Hannelore // au pays des merveilles
  20 augustus 2016 at 17:02

  Wat heerlijk! Ik probeer ook elke dag yoga te doen, ook al is het maar heel kort ’s ochtends voor ik naar mijn werk ga, maar buiten yoga doen is toch nog het allerfijnste!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.