Activiteiten Reviews

Ik ging naar een drumhealing

In een cirkel liggen met onbekende vrouwen, anderhalf uur ondergedompeld worden in een bad vol klanken, met diepe ontspanning als resultaat. Het klinkt als het recept voor hele zweverige avond. Dat moest ik uitproberen.

Iedereen die mij kent, weet dat ik niet van harde geluiden houd. Voor mij geen concerten met harde bassen en heftige trommels. Ik luister liever naar zweverige folky muziek, zoals mijn vriend het liefkozend noemt. Toen een familielid mij wees op deze website, was ik direct nieuwsgierig. Alleen toen ik zag dat het ging om een drumhealing, een klankbad van anderhalf uur, ging ik twijfelen. Want trommels, digiridoo’s en love-flutes zijn niet bepaald mijn lievelingsinstrumenten. Anderhalf uur is dan lang, heel lang. Toch ging ik op een donderdagavond met mijn yogamatje onder mijn arm naar Zwolle, voor de zweverigste avond van mijn leven.

Een cirkel vrouwen  

De drumhealing vindt bijna iedere maand in een basisschool in Zwolle plaats. Deze session for the soul wordt op de website zo omgeschreven: “In een veilige ‘sacred space’ word je ondergedompeld in een bad van klanken terwijl je op je matje ligt. De diepe staat van ontspanning die kan ontstaan is een helende staat. Gevoelens, emoties mogen van je afvloeien, jij kunt op reis, zodat je weer bij je kern kunt komen. Bij je Oorspronkelijkheid”. In een ruimte die nog het meeste lijkt op een tent, wordt de healing gegeven. Doeken zijn kunstig in de lucht gedrapeerd waardoor het bijna donker is en overal staan instrumenten. Als ik binnenkom, moet ik wel even slikken. Negen vrouwen van middelbare leeftijd liggen in een cirkel met hun hoofden naar elkaar. In het midden van de cirkel staat een grote edelsteen en iedereen ligt op een matje met een deken. Stiekem baal ik dat ik de jongste ben.

Naar je baarmoeder ademen

Het eerste kwartier vind ik het vooral wennen om tussen twee onbekende vrouwen te liggen, terwijl ik niet weet wat er gaat gebeuren. Maar omdat ik geen zin heb om me anderhalf uur lang ongemakkelijk te voelen, doe ik gewoon mijn ogen dicht. Een vrouw met een prettige stem vraagt ons steeds dieper in- en uit te ademen en geeft ons daarna de opdracht om naar onze baarmoeder te ademen. Daar lig ik dan op een matje, in een cirkel met andere vrouwen, terwijl ik mijn baarmoeder probeer te vinden. Ik heb geen idee hoe het moet en besluit maar gewoon te ontspannen. Dat is alleen niet zo makkelijk als de mensen om je heen luid ademen. Waarom lukt mij dat niet?

Stille stil

Na ongeveer een half uur vult de ruimte zich met steeds meer geluiden. Trommels, fluiten, klankschalen en experimenteel gezang wordt gecombineerd en afgewisseld. Ik ruik de geur van wierook en voel druppels water op mijn voorhoofd. Omdat ik mijn ogen dicht heb, weet ik niet wat er precies gebeurt. Wel merk ik dat de spanning langzaam wordt opgevoerd. Geluiden worden steeds harder om daarna steeds zachter te worden. Stil lijkt dan ineens stil. Na ruim anderhalf uur word ik wakker op mijn zij. Of ik in de tussentijd in een bijzondere meditatieve staat ben gekomen of in slaap ben gevallen, weet ik niet. Ik weet wel dat onderdompelen in een bad vol klanken heel ontspannend werkt. En dat ik de volgende dag zelfs de zachtste geluiden al hard vond, maar dat kan ook tussen mijn oren zitten.

Kosten: betalen naar draagkracht, minimaal €10,- en maximaal €30,-.
Extra leuk: de mensen van deze drumhealing zijn heel aardig en professioneel. Daarnaast is het een bijzondere en alternatieve manier om te ontspannen.
Minpunt: een drumhealing is Zweverig met hoofdletter z, hier moet je net van houden en natuurlijk ook voor open staan. Dus schrik niet van de mystieke sfeer en zweverige uitspraken.
Eindoordeel: ★★★ (van de vijf sterren).

Ben jij ooit naar een healing geweest?  En zou je een drumhealing willen proberen?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Desi
  19 september 2015 at 10:33

  Dat klinkt als een hele bijzondere ervaring, maar ook wel enorm zweverig. Hoewel ik toch wel een redelijke portie zweverigheid kan hebben, denk ik niet dat dit iets voor mij is.

 • Reply
  Debby
  19 september 2015 at 17:31

  Nóóit van gehoord, maar lijkt me heel gaaf! Ga eens kijken of ik zoiets hier ook kan vinden 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.