Minimaliseren Zen doen

Is het je vrijheid waard? – de beste minimaliseer-tip

Misschien heeft Marie Kondo je geïnspireerd om vuilniszakken weg te gooien met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Alleen dan komt het moment dat je ruimte in je kasten over hebt en het wel heel verleidelijk is om dit toch weer te vullen met nieuwe spullen. De oplossing? Die vond ik in een inspirerend boek. 

Bij mij is de minimaliseer-knop op veel punten omgegaan. Ik kies er bewust voor om niet ‘zomaar’ dingen te kopen en houd van de ruimte die ik daardoor creëer. Niet alleen in mijn kasten, maar ook in mijn hoofd. Natuurlijk kan het altijd beter. Zo wil ik mijn bescheiden make-up collectie langzaam verduurzamen en droom ik van een kledingkast gevuld met kleding die ik écht graag draag, op een verantwoorde manier is geproduceerd of tweedehands is. Nu ben ik al blij dat ik veel minder de drang heb om dingen te kopen, ik voel me zelfs minder thuis in een drukke winkelstraat waar we van alle kanten verleid worden om geld uit te geven. Die vicieuze cirkel van kopen-kopen-kopen vind ik lastig om te zien. Maar ik blijf een zwak hebben voor ringen, leg soms met moeite iets terug in de H&M en krijg graag op mijn verjaardag cadeautjes (zoals vandaag!). Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Als ik op het punt sta om mijn minimaliseer-principes over boord te gooien, is er één ding dat mij altijd helpt.

Is het je vrijheid waard?

Het zijn misschien wel de beroemdste minimalisten van de wereld, Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus. In hun inspirerende boek ‘Everything that remains’, las ik iets dat ik niet meer uit mijn hoofd krijg. Namelijk: “One principal I live by is questioning all my purchases. It takes time to earn money, and my time is my freedom, so by giving up my money I’m giving up small pieces of my freedom. Before I make a purchase (even for a cup of coffee) I say to myself, ‘is this cup of coffee worth $2 of my freedom?’ This has significantly changed my mindset.” 

Het lijkt misschien extreem om bij iedere aankoop, hoe klein het ook is, je af te vragen of het je vrijheid waard is. Toch merk ik dat deze mindset mijn kijk op geld uitgeven flink heeft veranderd. Het helpt mij impulsaankopen voorkomen en ik kies nu eerder voor kwaliteit dan kwantiteit. Liever geef ik geld uit aan de dingen die mij vrijheid geven, zoals wandelschoenen of een treinkaartje, dan twintig koppen thee van Starbucks. Want dat is óók minimaliseren; bewust zijn van de dingen die je vrijheid geven en beseffen dat dit lang niet alleen in materie zit.

Ben jij bezig met minimaliseren? En wat vind jij van deze mindset?

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Sifra
  17 maart 2016 at 13:18

  Mooi 🙂 Stof tot nadenken!

 • Reply
  Greet
  17 maart 2016 at 13:46

  Helemaal mee eens. Niet te veel dingen kopen en bewust consumeren lukt me redelijk goed (al kan het wel nog beter), maar dingen wegdoen vind ik nog altijd erg moeilijk. Nog altijd te veel rommel in huis dus.

 • Reply
  Iris
  17 maart 2016 at 15:01

  Ik ben het hier wel mee eens, al kan ik soms wel enorm genieten van een kop thee ergens en voelt dat voor mij ook wel als een soort vrijheid. Bij spullen daarentegen ben ik veel zuiniger gaan denken en heb ik nu ook grotendeels alle spullen waar ik niet blij van word weggedaan. Ik koop nu de dingen die ik nodig heb en ben veel minder in de winkelstraten te vinden. Ik mis het ook niet echt en vind het fijn om die tijd gewoon aan mezelf te kunnen besteden. Fijne verjaardag en gefeliciteerd!

 • Reply
  Judith
  17 maart 2016 at 15:55

  Gefeliciteerd! Wat een mooie quote, die kende ik nog helemaal niet. Ik gebruik minimaliseren vooral om ruimte in mijn hoofd te creëeren en om de focus te verleggen van spullen naar ervaringen. Dat is dus waar ik mijn geld het liefst aan besteed. Maar ik heb nooit echt de afweging gemaakt dat je je geld natuurlijk verdient, middels een tijdsinvestering, en vervolgens maar 1 keer uit kan geven… Ik ga hem even laten bezinken! Al denk ik dat het in de praktijk misschien niet zo veel gaat veranderen?

 • Reply
  Desi
  17 maart 2016 at 16:52

  Wauw, dit is een goede! Ik gebruik de vraag ‘does it spark joy’ heel vaak als ik iets weg wil doen. Voordat ik iets koop heb ik nog geen vraag die me helpt om te kijken of ik het echt nodig heb (behalve dan:’heb ik dit echt nodig?’), maar de vraag of het mijn vrijheid waard is, gaat me vast helpen!

 • Reply
  Liset
  17 maart 2016 at 20:21

  Hmm interessante mindset inderdaad! Ik ga wel bewust om met mijn aankopen maar dan vooral op het niveau van (bij kleding): hoeveel wil ik per keer dat ik dit item aan heb spenderen? Ik zit het liefst rond de 1 euro/ keer dragen ratio.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.