Boeken Reviews

Je leven veranderen met je gedachten – Je kunt je leven helen

Je leven veranderen met je gedachten - Je Kunt Je Leven Helen

Net toen ik de eerste paar pagina’s van haar boek had gelezen, zag ik op Instagram dat ze was overleden: Louise Hay. ‘Je kunt je leven helen’ werd voor het eerst uitgegeven in 1984 en nog steeds wordt er veel over haar werk gesproken. Wat is er zo bijzonder aan?

‘Echt van jezelf houden is gezond!’, staat er op de achterflap van het kleurrijke boek ‘Je kunt je leven helen’ Volgens schrijfster en docent Louise Hay kun je door anders te denken je leven veranderen. Dat begint met houden van jezelf, een thema waar wij regelmatig over schrijven. Het boek begint met enkele uitgangspunten van Hay’s filosofie. De auteur gelooft dat elke gedachte door het universum wordt verwelkomd, ook negatieve gedachten. Geloof je dat je niks waard bent? Dan krijg je ook niks. Geloof je dat je alleen het allerbeste verdient? Dan krijg je ook het allerbeste. Gedachten creëren uiteindelijk onze realiteit.

‘Onszelf liefhebben verricht wonderen in ons leven’ – Louise Hay

Affirmaties en opdrachten

Goed, best een stevig begin dacht ik zo. Door heel veel vragen te stellen en voorbeelden te geven, helpt Hay je op weg om te ontdekken hoe jij over jezelf denkt en waar deze overtuigingen vandaan komen. Hoewel ik snap dat de eerste hoofdstukken nodig zijn om de filosofie volledig uit te leggen, vind ik het later in het boek pas interessant worden. Stel je vindt dat je positiever kunt denken, hoe ga je dan om met weerstand tegen die verandering? Wat doe je als je blijft hangen in beperkende overtuigingen, zoals ‘Ik heb toch altijd pech’ of ‘Wat voor zin heeft het’?

Elk hoofdstuk bevat affirmaties, maar als dat niet voldoende is, staan er ook opdrachten in het boek. Op deze manier helpt Hay je haar ideeën toe te passen op het gebied van werk, relaties, gezondheid en geld. Dit zijn hele concrete acties, zoals beter worden in het ontvangen van complimenten of met liefde naar iemand kijken die je eigenlijk niet zo mag. Gecombineerd met de voorbeelden die Hay geeft vind ik dit één van de meest waardevolle delen uit het boek.

Lichamelijke kwaaltjes

In de meeste hoofdstukken vertelt Hay weinig over haar eigen leven, maar in het nawoord kom je meer over haar te weten. Zo vertelt ze dat ze baarmoederhalskanker had. De verklaring is volgens haar dat ze vroeger mishandeld werd en is verkracht. Op het moment dat ze hoorde dat ze ziek was, gaf ze al les in positief denken. Dus toen zij kanker kreeg, is ze haar eigen methode gaan toepassen. Elke dag leerde ze meer van zichzelf te houden. Volgens Louise is dat ook de reden dat ze uiteindelijk gezond werd verklaard.

Kun je elke ziekte herleiden tot een gedachte? En kun je jezelf gezond denken? Ik betwijfel het. Het is nogal kort door de bocht om te zeggen: ‘Ik heb kanker gekregen, omdat ik mezelf niet leuk genoeg vind.’ Tegelijkertijd ervaar ik zelf ook wel eens spanning in mijn lichaam als ik stress heb en het even niet zo lekker gaat. Maar om nou te zeggen dat alle pijn die ik heb te maken heeft met hoe ik denk, vind ik nogal wat. De schrijfster heeft dit zelfs uitgewerkt in een tabel met symptomen, mogelijke oorzaken en nieuwe gedachten om de kwaal op te lossen.

Je leven opnieuw vormgeven

Ik denk dat in de tijd dat Hay doorbrak met haar boek, het idee dat je gedachten invloed hebben op je leven en je gezondheid een soort ‘wow-reactie’ creëerde bij veel mensen. Nooit eerder had iemand er zo over nagedacht of dit in elk geval zo naar buiten gebracht. Maar in deze tijd vind ik het idee niet super vernieuwend meer. Wel vind ik het krachtig dat ze met andere woorden zegt: elk moment heb je de keuze om te veranderen, om afscheid te nemen van alles wat je niet langer dient. Datgene waar je controle over hebt zijn dan inderdaad je gedachten. De affirmaties mogen dan wel zweverig zijn (‘Alles is goed in mijn wereld’, ‘Ik besluit om vrij te zijn’), ze helpen je wel je leven voor een deel opnieuw vorm te geven.

Benieuwd naar meer affirmaties van Louise Hay? Hier vind je een playlist:

Kosten: € 20,-.
Extra leuk: de vele (positieve) affirmaties die ze geeft. Het helpt mij om liefdevoller over mezelf te denken. Ook de opbouw van het boek vind ik goed gekozen.
Minpunt: de toon van haar boodschap vind ik niet altijd prettig. Het komt een beetje over alsof dit de enige waarheid is en dat iedereen moet leven zoals zij dat doet. Dat komt misschien ook doordat er af en toe uitroeptekens in staan.
Eindoordeel: ★★ en een half (van de vijf sterren).

Wij kregen dit boek van Ankh-Hermes om te reviewen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply