Apps Reviews

Je stemming bijhouden met Pacifica

Je stemming bijhouden met Pacifica

Pacifica is een app waarmee je je stemming bij kunt houden en kunt verbeteren. Zo kom je erachter waar je je beter door voelt of waarom je juist een mindere dag hebt. Al een tijd staat deze app op mijn telefoon, maar pas heb ik het voor het eerst gebruikt. Hoe werkt het? En kan het mijn ouderwetse dagboek verslaan?

Op de website van Pacifica wordt de app gepromoot als een tool voor minder stress en angst. Angstig ben ik niet vaak, maar een beetje minder stress kan iedereen wel gebruiken denk ik. Ook vind ik het leuk om mijn gedachten bij te houden. Ik heb jarenlang een dagboek gehad en ik ben sinds dit jaar met een ‘five year diary’ begonnen, een soort agenda waar je elke dag in één regel opschrijft wat je hebt gedaan. Dit houd je vijf jaar vol, daarover ga ik binnenkort nog iets schrijven. De vraag is nu: zal ik de app Pacifica ook aan mijn dagboekactiviteiten toevoegen?

Werken aan je gedachten

Pacifica is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Cognities staan voor de gedachten die je hebt. Bij deze therapie werk je dus aan je gedachten om een beter gevoel te krijgen en lekkerder in je vel te zitten. De app speelt hierop in door aan elke stemming die je invult een activiteit te koppelen, gebaseerd op één van deze thema’s: ‘relax’, ‘thoughts’, ‘experiments’, ‘meditations’ en ‘goals’. Het kunnen hele kleine opdrachten zijn, zoals een paar keer diep in- en uitademen, kort visualiseren of een paar gedachten uitschrijven. Ook is het mogelijk om doelen in te stellen. Zo zijn mijn doelen: minimaal vijf minuten mediteren, even naar buiten gaan, minimaal acht uur slapen en voldoende water drinken.

Pacifica screenshot 2 Pacifica screenshot 1

Een goede graadmeter

Door bij te houden wat je doet op een dag, kun je ontdekken waar je je beter door voelt of hoe het kan dat je een wat mindere dag hebt. Het tabblad ‘Progress’ laat zien hoe je je voelde de afgelopen week. Misschien zie je wel een patroon in je goede en slechte dagen. Op mijn goede dagen ben ik altijd naar buiten geweest, heb ik in ieder geval iets gedaan (van een hele dag luieren word ik schijnbaar niet beter) en goed geslapen. Natuurlijk zijn er ook onverwachte gebeurtenissen en het is lang niet altijd zo dat je je door één oefening meteen beter voelt – daar gaat soms wat tijd overheen.

Nieuwsgierig

Ik kan me voorstellen dat je Pacifica gebruikt als je actief wilt werken aan je humeur of als je gewoon nieuwsgierig bent naar wat jou vrolijk maakt. Het is een een app die je beste momenten inzichtelijk maakt en waarbij je ook nog eens ideeën opdoet om creatiever met je gedachten om te gaan. Voor mij is deze app daarom geslaagd!

Besturingssysteem: iPhone en Android.
Kosten: gratis.
Extra leuk: er is een tabblad ‘Community’ waar gebruikers allerlei soorten tips uitwisselen. Voorbeelden zijn: relax- en muziektips, hoe je je dankbaarheid het beste kunt uiten, hoe je relaties kunt versterken en welke doelen je voor jezelf kunt stellen.
Minpunt: het kan zijn dat je uitgekeken raakt op de activiteiten en als je gehecht bent aan een papieren dagboek, zal de app je waarschijnlijk ook iets minder aanspreken.
Eindoordeel: ★★★★ (van de vijf sterren).

Heb jij wel eens je stemming of een dagboek bijgehouden?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Desi
  12 oktober 2015 at 17:00

  Oeh ik ben benieuwd. Klinkt wel leuk en leerzaam om meer inzicht te krijgen in je eigen stemming.

 • Reply
  Iep
  22 oktober 2015 at 11:40

  In de eerste instantie dacht ik een leuke app maar ik vind de navigatie in de app niet echt duidelijk.
  Dat frustreert me een beetje en dan wordt mijn stress level juist wat hoger.
  Al is het wel weer heel mindful om met 1 ding (in dit geval de app) bezig te zijn.
  Ben benieuwd naar jullie ervaring zo ver!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.