Inzicht Zen denken

Je tijd zo zinvol mogelijk gebruiken

Er zit 24 uur in een dag waarvan je een groot gedeelte slapend doorbrengt en gebruikt voor andere verplichtingen. Als je niet oppast, lijken alle dagen, weken en jaren zo op elkaar. Daarom is het belangrijk om de overige uren in een dag zinvol te gebruiken. Hoe doe je dat? Ik geef je inspiratie.

“Eigenlijk is het leven best raar he?”, zei een vriendin tegen mij. “Je slaapt, je eet, je werkt, je doet even iets voor jezelf en de volgende dag begint dit riedeltje weer bij het begin.” Ze heeft gelijk. Als je niet oppast, lijken alle dagen op elkaar en is het leven even zinloos als dat het zinvol is. Daarom vind ik het knap als het mensen lukt om hun tijd nuttig te gebruiken. Dat ze er bewust voor kiezen om naast alle verplichtingen, niet alleen op de bank te liggen of achter de computer te zitten. Maar dat ze in deze extra tijd een moestuin onderhouden, een bedrijf opzetten of gewoon doen waar ze het meeste energie van krijgen. Ik wil mijn tijd ook zinvol(ler) gebruiken, daarom heb ik een aantal tips verzameld en sommigen al uitgeprobeerd. Ik hoop dat ze je inspireren!

De wat-is-voor-jou-belangrijk-lijst

Pas heb ik tien dingen opgeschreven die voor mij belangrijk zijn en waar ik dus (vooral) mijn tijd aan wil besteden. Op deze lijst staan onder andere ‘in de natuur zijn’ en ‘Zenzoekers’. Aan het einde van de dag kan ik mezelf nu de vraag stellen: ‘Hoeveel van deze tien dingen heb ik vandaag gedaan?’ Soms redelijk wat, maar meestal erg weinig. Tot nu toe helpt het mij om prioriteiten te stellen, maar ik ben het nog aan het testen. Hier volgt dus nog een uitgebreider artikel over.

Alle tijd gebruiken

Eerst keek ik in de trein vooral op mijn telefoon of staarde ik wat naar buiten. Nu probeer ik ook deze tijd nuttig te gebruiken door een boek te lezen, een to-do list te maken of te schrijven voor Zenzoekers. De tijd gaat sneller en soms lees ik wel twee (!!) boeken per week. En ik heb gekeken hoeveel tijd ik ongeveer besteed aan doelloos tv kijken, computeren en social media. Wil je het precies weten? Houd het dan eens een week bij op papier. Deze tijd kun je veel nuttiger en leuker gebruiken.

Een Miracle Morning

Het boek The Miracle Morning van Hal Elrod zorgde ervoor dat ik een paar weken iedere ochtend een uur eerder op stond. In deze extra tijd mediteerde ik, visualiseerde ik de toekomst, maakte ik een uitgebreid ontbijt en deed ik wat yoga. Een goed begin van de dag en ik had meer tijd voor mezelf, waardoor de dag meteen zinvoller aanvoelde. Het is dat mijn wekker doordeweeks standaard om zes uur gaat, maar anders had ik dit nieuwe ritme langer volgehouden.

Inspiratie uit een pot

Als ik even niet weet wat ik moet doen, ga ik computeren. Het is mijn valkuil waar ik iedere keer weer in val. Op Marin’s Instagram zag ik een goed idee om dit te voorkomen. Voor vijf tijden, van vijf minuten tot twee uur, heeft ze een eigen potje gemaakt. Als ze even niets te doen heeft, kan ze er een briefje uit vissen en doen wat hierop staat, van yoga tot wandelen in de natuur. Dit ga ik vandaag maken, misschien wel in een andere vorm, zodat ik altijd inspiratie heb en mijn tijd goed gebruik!

Hoe gebruik jij je tijd zo zinvol mogelijk?

You Might Also Like

5 Comments

 • Desi
  16 december 2015 at 17:06

  Goede tips! Vooral de inspiratie uit een pot vind ik leuk. Toch vind ik het wel fijn om af en toe helemaal niets nuttigs te doen en gewoon te ontspannen.

 • Sifra
  16 december 2015 at 18:13

  Wow wat een super fijn artikel! Thanks voor de tips 🙂 Daar heb ik zeker wat aan.

 • Flaviena
  21 december 2015 at 22:09

  Oh nou dit is de tweede keer in een hele korte tijd dat ik wat lees over Miracle morning! Ik ga er eens in koekeloeren hoor 🙂

  Ik probeer mijn tijd zo zinvol mogelijk te gebruiken door dicht bij mijn gevoel te blijven. De ene keer betekent dat gepassioneerd een to-do list wegwerken en de andere keer kan het hele lijstje hup! de lucht in omdat het anders te geforceerd gaat. Life is funny

 • Aleid
  18 maart 2017 at 13:14

  Wat een fijne en goed toepasbare tips, dank je wel 🙂

 • Leave a Reply