Interviews Mijn zen

Karlijn: “Ik ben een fijner mens geworden”

Karlijn: "Ik ben een fijner mens geworden"

Met aandacht je ontbijt eten, de afwas doen of naar de trein lopen. Voor Karlijn heeft ‘slow living’ een hoop betekend. Het heeft haar zelfs uit haar depressie gehaald. “Natuurlijk heb ik nog wel eens een bad day, maar dat mag ook.”

“Tien jaar geleden raakte ik in een depressie. Ik piekerde veel over werk, relaties, geld, liefde en over het leven. Ik had weinig zelfvertrouwen en wilde dat iedereen me aardig vond, waardoor ik continu bezig was met anderen pleasen. Ik had altijd een druk gevoel in mijn lijf en in mijn hoofd. Na jaren van gesprekken, therapieën en cursussen waren er een paar dingen die me het allerbeste hielpen. Eén van deze dingen is mindfulness. Dat heeft me zoveel meer bewust gemaakt en lichter laten leven, het heeft me uit mijn depressie gehaald.”

Slow living

“Ik werkte als pedagoog met kinderen en begon hen mindfulness te leren. Na een paar jaar besefte ik dat deze oefeningen en denkwijzen voor volwassenen ook super waardevol zijn. Ze zijn lekker praktisch; je kunt ze makkelijk toepassen in je dagelijkse leven. Al deze dingen heb ik samengevoegd tot één methode: slow living. Het staat voor bewust leven, leven met aandacht. Niet op de automatische piloot, maar juist erbij zijn met je aandacht. Het gaat over verlangzamen, opmerkzaam zijn, zelfliefde, compassie voor anderen en positief denken.”

‘Check in’

“Elk moment, vanaf het moment dat ik wakker word, ben ik met slow living bezig. Het eerste wat ik doe is het raam openen en de frisse ochtendlucht opsnuiven. Dan voel ik me mega-dankbaar voor weer een nieuwe dag en glimlach ik. Ik mediteer elke dag, letterlijk op een kussen, maar ook tussen alles wat ik doe door. Ik stop ook regelmatig met wat ik doe en dan haal ik even rustig adem. In de rij van de kassa, voor het stoplicht of als ik moet wachten totdat ik online ben ingelogd bijvoorbeeld. Dan doe ik een ‘check in’ bij mezelf: waar ben ik met mijn aandacht? Ik ben me erg bewust van mijn gedachten en neem ze niet meer gelijk aan als waarheid. Hierdoor laat ik me niet meer meeslepen door wat ik denk.”

Fijner mens

“Sinds ik me bezig houd met slow living, zorg ik veel beter voor mezelf en voor mijn lichaam. Ik leef gezonder en ben meer van mezelf gaan houden. Ik voel me niet meer zo vaak down en depressief. Natuurlijk heb ik nog wel eens een bad day, maar dat mag ook. That’s life. Ik accepteer het en ben me bewust van de veranderlijkheid van het leven en mijn emoties. Later op de dag of een dag later voel ik me weer anders, lichter.”

“Vaak hoor ik om me heen dat ik een fijner mens ben geworden. Ik voel me ook echt regelmatig overstromen met liefde, het komt vanuit mijn tenen. Slow living heeft me vooral geleerd dat het niet meer continu over mij gaat; er is meer ruimte voor anderen. Anderen helpen, naar anderen luisteren, iets voor een ander betekenen. Dat kunnen doen is pas echt tof.”

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply