Yoga Zen doen

Karma yoga in Amsterdam – kom je ook?

Karma yoga in Amsterdam

Sinds eind juni ben ik terug in Nederland, maar niet voor lang. Eind oktober vertrek ik naar Nieuw-Zeeland voor een nieuw jaar in het buitenland. Naast dat thuis zijn super leuk is, vind ik het soms ook lastig. Eerst was yoga mijn prioriteit, maar nu zijn er ook andere dingen die om aandacht vragen. 
Door Belle Jansen

Voor veel mensen is het moeilijk om op vakantie hun ‘gezonde leven’ en yoga practice te behouden; voor mij geldt juist dat het in Nederland wat moeizamer gaat dan wanneer ik weg ben. Het afgelopen jaar in Azië draaide mijn leven echt alleen om yoga: ik kon veel lesgeven, heb maandenlang iedere dag zelf geoefend, veel onderzoek gedaan en ik heb er regelmatig over geschreven. Ik was voornamelijk in mijn eentje en kon dus precies doen wat ik wilde en wanneer. Yoga was mijn prioriteit.

Nu ben ik terug in de stad, waar veel meer te doen is, heb ik weer een uitgebreider sociaal leven, ben ik aan het trainen voor de halve marathon van Amsterdam, heb ik een tijdelijke kantoorbaan en geef ik twee à drie yogalessen per week. Hoeveel ik ook van yoga houd en hoe goed het mij fysiek en mentaal ook doet, het is de afgelopen tijd mijn ‘ondergeschoven kindje’ geweest. Mijn yogamat ligt nu al een paar weken opgerold in mijn slaapkamer zonder gebruikt te worden. Naast het lesgeven heb ik geen yoga thuis of in een les gedaan. En dat vind ik echt heel jammer, want ik mis het en mijn lichaam ook. Tegelijkertijd probeer ik ook te accepteren dat het goed is zoals het is.

Oorzaak en gevolg

Begin augustus heb ik een tiendaagse Rajayogi lerarenopleiding gevolgd in Amsterdam met twee ontzettend goede leraren uit Zweden en India, één van de lessen die ik daar heb geleerd is: ‘Celebrate what is right now.‘ Deze intensieve training was van Yoga Makes a Difference, een non-profit organisatie die yoga toegankelijk wil maken voor iedereen. De opleiding was dan ook gratis, de leraren wilden op deze manier een breder publiek bereiken om aan terug te geven wat yoga hen heeft gebracht. Een heel mooi initiatief!

Tijdens de yogafilosofie-lessen hebben we het onder andere over karma gehad. Karma is een begrip waar veel mensen wel eens van gehoord hebben. Soms is dat op een negatieve manier. Als iemand struikelt en valt vlak nadat diegene roddelde over een collega bijvoorbeeld, hoor je weleens  iemand zeggen: “Karma is a bitch.” Oftewel: je hebt het verdiend dat dit je nu overkomt, omdat je zelf ook nare dingen hebt gedaan. Maar het heeft helemaal geen negatieve betekenis per se. Het woord karma betekent letterlijk ‘handeling’ en wordt vaak uitgelegd als ‘oorzaak en gevolg’. Iedere handeling die we uitvoeren, iedere actie die we doen, creëert een bepaalde energie die naar onszelf terugkomt en heeft daarmee een gevolg.

Guru Ravi Shankar legt het als volgt uit:

Everything that you have done till now is Karma. All that you are doing at present is also Karma. And everything that you are going to do in the future; or the inspiration for every action that you are going to do in the future – that is also Karma. Everything that is happening in the World is Karma.

Als je je hiervan bewust bent, maak je andere keuzes in hoe je anderen behandelt of hoe je reageert op mensen in je omgeving. Wanneer we de juiste intenties hebben en acties ondernemen die anderen goeddoen, creëren we positief karma.

Onbaatzuchtig

De docenten die de Yoga Makes a Difference training gaven, deden dit vanuit het karma yoga principe. Karma yoga is het doen van onbaatzuchtige acties en dat kan op allerlei verschillende manieren ingevuld worden. Bij een yogaretreat in Thailand gingen we bijvoorbeeld met vuilniszakken afval verzamelen dat in de natuur lag. Het gaat er niet om dat je goed doet om er zelf uiteindelijk ook beter van te worden, maar om juist onbaatzuchtig te dienen, zonder dankbaarheid te willen krijgen en zonder andere verwachtingen.

Kom je ook?

Om jullie iets mee te geven van alles wat yoga mij in de afgelopen jaren heeft geleerd en gebracht, wil ik jullie graag uitnodigen voor een workshop (op donatiebasis) op zondag 2 oktober in Amsterdam. [de datum is verstreken]

Als je het leuk vindt om mee te doen, laat hieronder een reactie achter of meld je aan door te mailen naar contactleelayoga@gmail.com!

Wanneer deed jij voor het laatst een goede daad?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Marjan
  5 september 2016 at 13:39

  Wat een mooi artikel! De uitdrukking “Wie goed doet, goed ontmoet” komt meteen bij me op. Ik zeg altijd hallo tegen mensen die ik zie. Sommige mensen die ik regelmatig zie hebben nog nooit iets terug gezegd maar dat maakt niets uit. Ik vind het een fijne manier om in het leven te staan: Een vriendelijk woord voor iedereen ? Jammer dat ik in Zeeuws Vlaanderen woon, anders zou ik graag naar de yoga les komen. Ik wens jou en de mensen die er wel gebruik van gaan maken een hele fijne les!

  • Reply
   belle
   7 september 2016 at 09:52

   Hoi Marjan,
   de workshop vindt waarschijnlijk vlakbij Amsterdam CS plaats en op zondag is het gratis parkeren.. wie weet vind je het dan het overwegen waard om naar Amsterdam af te reizen 🙂 ?

 • Reply
  Sanne
  5 september 2016 at 22:37

  Ik ga je een mailtje sturen, want het lijkt me erg leuk om mee te doen! 🙂
  Van hoelaat tot hoelaat duurt de workshop?
  Ik vind je blogs erg interessant! De yogafilosofie spreekt mij erg aan en ik vind het heel leuk om over meer te lezen dan alleen asana’s 🙂

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.