Interviews Mijn zen

Kayin: “Heb het lef om naar je hart te luisteren”

Als de vader van Kayin ongeneeslijk ziek wordt, neemt ze haar eigen leven onder de loep. Het zorgt voor een zoektocht naar wat haar écht gelukkig maakt. “Het is bizar dat je zulke ingrijpende gebeurtenissen nodig hebt om meer bij het leven stil te staan.”

Kayin: “Voor mijn gevoel had ik alles op een rij. Ik had een goede baan en was druk met nadenken over mijn volgende stap, toen ik in september 2014 te horen kreeg dat mijn vader ongeneeslijk ziek was. Dat moment weet ik nog zo goed: hoe we daar met z’n allen bij de dokter zaten en hoe ik me voelde. Mijn vader was ziek en had niet lang meer. Alles wat hij nog wilde doen, alle momenten die nog zouden komen, die ging hij niet meer meemaken. Dat kwam heel hard binnen.”

“Mijn vader had zijn moeilijke momenten, maar tot het eind dacht hij aan ons en niet aan zichzelf. Hoe vaak hij wel niet tegen mij zei: ‘Ik wil dat je lacht, dat je gelukkig bent. Maak je nou maar geen zorgen om mij.’ Wat was hij ongelofelijk sterk en heb ik veel bewondering voor hem. Uiteindelijk hebben we nog vijf maanden met hem gehad. Die maanden waren intens, emotioneel en mooi.”

Mini-handleiding

“Voor het nieuws van mijn vader stond ik nooit stil bij hoe kostbaar en kwetsbaar het leven is. Natuurlijk wist ik dat het opeens afgelopen kon zijn, maar totdat je het van zo dichtbij meemaakt, denk je ‘dit overkomt anderen’. Ik kwam er toen pas achter hoe hard ik aan het rennen was. Hoe hard ik mijn eigen hart voorbij rende. Werken, stress hebben van je werk, geld verdienen, plannen, controle hebben, carrière maken, te druk of te moe om andere dingen te doen. Was dit mijn leven dan?”

“Om na te gaan wat mij gelukkig maakte, heb ik een aantal vragen voor mezelf opgesteld. Ik begon met de vraag: wat is geluk voor mij? Alles wat er in mij opkwam, schreef ik op. Zo kwam ik erachter dat mijn geluk veel meer in ‘echte’, kleine dingen zit en niet in materialisme. Naast deze vraag vroeg ik ook aan mezelf: wie ben ik? Waar sta ik voor? Wat drijft me? Wat wil ik anderen meegeven? De antwoorden op deze vragen gebruikte ik als een soort mini-handleiding voor mijn zoektocht. Ik wist hierdoor beter wat ik wel of niet wilde en wat ik belangrijk vond. Elke keer als ik het gevoel had weer verdwaald te zijn, pakte ik het erbij.”

Dromen of doen?

“Ze zeggen vaak: ‘Beauty is in the eye of the beholder.’ Hetzelfde geldt naar mijn mening ook voor gelukkig zijn. Het is maar hoe je er naar kijkt. Durf eens stil te staan en vraag jezelf wat geluk voor jou betekent en of je gelukkig bent. Heb het lef om alles uit jezelf te halen. Durf te veranderen. Met veranderen gaat het er dan niet om een ander te worden, maar juist echt jezelf zijn. Sta stil bij je gevoel, je emoties en laat het je leiden. Heb het lef om naar je hart te luisteren en haar te volgen.”

“Het is bizar dat je vaak zulke ingrijpende gebeurtenissen nodig hebt om je meer bij het leven stil te laten staan. Het heeft ervoor gezorgd dat ik een zoektocht ben gestart om meer mezelf te zijn, om meer dingen te doen in het leven die voor mij betekenisvol zijn en die mij gelukkig maken. In mijn geval heeft deze zoektocht geleid tot de oprichting van mijn eigen bedrijf, waarmee ik anderen probeer te helpen om hun eigen geluk achterna te gaan. Waarom blijven dromen, als je ook kunt doen? Het was een grote, spannende stap in het onbekende, maar de mooiste parels vind je als je in het diepe springt.”

Draw strength from the past, use it in the present, so that you can seize the future – Kayin Mui.

Wil jij geïnterviewd worden voor deze rubriek? Of ken jij iemand die wij moeten interviewen? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Merle
  15 juli 2016 at 12:41

  Wauw, wat eeen inspirerend verhaal! Ze klinkt als een echte powervrouw, Kayin.

  • Reply
   Kayin
   24 juli 2016 at 11:14

   Wat een lief berichtje, dankjewel Merle! En zo op je site te zien , ben jij ook op weg om je hart achterna te gaan. Het is niet altijd even makkelijk of duidelijk welke kant je moet opgaan. Maar houd vol, zolang jij je hart erbij houdt, klopt alles. Succes!

 • Reply
  Charelle
  15 juli 2016 at 16:13

  Super inspirerend en heel dapper! Mooi om te lezen.

  • Reply
   Kayin
   24 juli 2016 at 11:20

   Dankjewel Charelle, het doet me goed om dat te horen!

 • Reply
  Belle
  4 mei 2017 at 22:56

  Heel mooi Kayin!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.