Minimaliseren Zen doen

Leefregels voor een simpeler leven

Leefregels voor een simpeler leven

De laatste tijd heb ik veel over het versimpelen van mijn leven gelezen én geprobeerd het geheim van een eenvoudig leven te kraken. Ik kwam uit op vier leefregels die voor iedereen haalbaar zijn.

1. Maak tijd voor langzame activiteiten

Op internet speur ik graag naar inspiratiebronnen voor een simpeler leven. Mijn laatste vondst is de blog van Marjolein, die het drukke Amsterdam verruilde voor het stille Breb. Een kleine plaatsje in Roemenië, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Wat al deze inspiratiebronnen met elkaar gemeen hebben, is dat ze (bijna) iedere dag tijd maken voor langzame activiteiten. Van het hakken van hout tot het lezen van stapels boeken. Het mooie van deze hobby’s is dat ze een soort mindfulness-oefening zijn. Je vergeet de wereld om je heen even en gaat op in het moment. Mijn favoriete langzame activiteiten zijn breien, wandelen, lezen en schilderen. Meer dan ooit zie ik in hoe waardevol het is om (langzame) vaardigheden te leren.

2. Deel je aandacht niet

In deze tijd is het een uitdaging om je aandacht op één ding tegelijk te richten. Om te monotasken in plaats van te multitasken. Het boek ‘De kunst van goed leven’ liet mij inzien dat aandacht zich niet laat delen. Op je telefoon kijken terwijl iemand een verhaal tegen je vertelt, werkt niet. Net zoals het niet werkt om tien tabbladen open te laten op je computer en onder het koken te bellen. Een belangrijke regel voor een simpeler leven vind ik alles met je volle aandacht doen. Hierdoor geniet je meer van de kleine dingen en voel je je minder snel over overweldigd door alles om je heen.

3. Doe minder

Eens in de zoveel tijd moet ik mezelf eraan herinneren dat het leven niet één grote to-do list is. Ik ben geen inktvis met acht armen en in een dag zit maar een beperkt aantal uur. Je leven wordt in één klap simpeler als je ervoor kiest om minder te doen. Als je in je agenda ruimte overhoudt om te niksen, vaker ‘nee’ durft te zeggen tegen de dingen die je niet gelukkig maken en voorkomt dat je als kip zonder kop een takenlijst afwerkt. Eigenlijk is je leven versimpelen niets meer dan weten wat belangrijk voor je is en hier je leven zoveel mogelijk naar inrichten.

4. Geef regels een kans

Veel mensen hebben een negatieve associatie bij het woord ‘regels’. Niet zo gek, want het klinkt ook alsof je jezelf iets oplegt. Toch denk ik dat je het niet zo zwart-wit hoeft zien. Door bepaalde regels voor jezelf op te stellen (je kunt het ook een gebruiksaanwijzing noemen), wordt je leven een stuk eenvoudiger en prettiger. Of zoals ik tegenwoordig overal op internet zie staan: ‘Je leeft dan meer in alignment‘. Regels waar ik naar probeer te leven zijn: mijn telefoon niet meer na negen uur ’s avonds gebruiken, iedere dag een rondje buiten lopen en alleen dingen eten waar ik me goed bij voel. Regels zijn er natuurlijk om op ieder moment aan te passen of zelfs af te schaffen.

En ook:

  • Leef meer in contact met de natuur. Met deze tips is dat niet moeilijk.
  • Durf onbereikbaar te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat een smartphone een sta-in-de-weg is voor geluk. Je leest er hier meer over.
  • Probeer aanwezig te zijn in het moment. Deze slimme trucs helpen je daarbij.
  • Doe alles langzamer. Van eten tot opstaan.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Kun jij je in één van deze leefregels vinden? En heb je nog een toevoeging?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.